Klimasikring
Der skal tænkes i helheder for at finde de langsigtede løsninger til at dæmme op for klimaforandringerne – både i forhold til lokale løsninger til afledning og forsinkelse af nedbør samt stor-skala løsninger til at sikre vores kystarealer.
Klimatilpasning er i dag tænkt ind i lovgivningen, så eksempelvis kommunerne har mere fokus på at aflede og opsamle regnvand, og i dag er overvejelser om klimasikring centrale for ethvert bygge- og anlægsprojekt. De store regnskyl, stigende vandstand i havene og forhøjet grundvand vil givetvis kun forværres de kommende år, og den problemstilling præsenterer enorme udfordringer for offentlige og private bygherrer. Byggeri+Arkitektur sætter fokus på de løsninger, som bygge- og anlægsbranchen kan bidrage med for at dæmme op for klimaforandringerne – både i forhold til lokale løsninger til afledning og forsinkelse af nedbør samt stor-skala løsninger til at sikre vores kystarealer.
I takt med at klimaforandringerne accelererer, bliver det stadig vigtigere at indarbejde klimatilpasning i alle aspekter af byggeri og anlæg. Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt der skal tages højde for klimasikring, men snarere hvordan man bedst gør det.
LAR-løsninger
Lokal Afledning af Regnvand (LAR) er en effektiv metode til at håndtere store mængder regnvand lokalt. Der findes flere forskellige LAR-løsninger, som kan tilpasses den konkrete situation. Nedsivning gennem faskiner, regnbede eller græsplæner er en af de mest anvendte metoder. Fordampning via grønne tage, der også kan akkumulere og forsinke vandet ved kraftig regn, er en anden populær løsning. Desuden kan regnvandet genbruges til havevanding, toiletskyl og tøjvask. Ved at implementere LAR-løsninger kan man reducere belastningen på kloaksystemet og mindske risikoen for oversvømmelser.
Disse tiltag reducerer ikke kun risikoen for oversvømmelser, men bidrager også til at forbedre bymiljøet ved at skabe grønne oaser og forbedre biodiversiteten. Byggeri+Arkitektur præsenterer de nyeste trends og teknologier inden for disse områder.
Kystsikring
Kystsikring spiller en afgørende rolle i klimatilpasningen, især i et land som Danmark med mange kyststrækninger. Forskellige kystbeskyttelsesmetoder anvendes for at beskytte kysterne mod erosion og oversvømmelser. Nogle af de mest anvendte metoder inkluderer skråningsbeskyttelse, bølgebrydere og klitforstærkning.
Storskalaløsninger er ligeledes afgørende for at beskytte kystområderne mod stigende vandstande. En række kystbeskyttelsesmetoder, såsom diger, bølgebrydere og strandfodring, anvendes for at beskytte kysterne mod erosion og oversvømmelser. Samtidig er der en stigende erkendelse af behovet for at arbejde med naturen snarere end imod den, hvilket indebærer genopretning af naturlige vådområder og anvendelse af naturlige barrierer som sandklitter og saltmarskområder. Kombinationen af hårde og bløde kystbeskyttelsesmetoder viser sig ofte at være den mest effektive strategi.
Disse metoder påvirker kystens naturlige processer i større eller mindre grad, og det er derfor vigtigt at vælge den rette metode til den konkrete situation.
Forhøjet grundvand
Grundvandsstanden i Danmark har nået rekordhøjder flere steder i begyndelsen af 2024 efter et rekordvådt 2023. Det højtstående grundvand giver øget risiko for oversvømmelser i lavtliggende områder og kan medføre skader på infrastrukturen samt oversvømmede kældre. Problemet med forhøjet grundvand forventes kun at blive større i fremtiden på grund af klimaforandringerne, som vil medføre mere nedbør om vinteren. Ifølge DMI’s Klimaatlas skal Danmark forvente ca. 12 % mere nedbør om vinteren i slutningen af århundredet.
En central udfordring ved klimaforandringerne er håndteringen af de stigende vandstande og forhøjet grundvandsspejl, som påvirker hele spektret af bygge- og anlægsprojekter. Fra planlægning af nye byområder til renovering af eksisterende infrastrukturer er det nødvendigt at tænke langsigtet og bæredygtigt.
Vigtigheden af samarbejde kan ikke undervurderes, når det kommer til klimatilpasning. Byggeri+Arkitektur fremhæver, hvordan tværfaglige samarbejder mellem arkitekter, ingeniører, byplanlæggere og beslutningstagere er afgørende for at udvikle holistiske og effektive løsninger.
De offentlige og private bygherrer står over for en stor udfordring, men også en stor mulighed for at forme fremtidens bæredygtige byer. På Byggeri+Arkitektur kan du få viden og best practice eksempler, der kan hjælpe branchen med at navigere i denne komplekse og hurtigt forandrende verden.
Klimaændringerne påvirker vores miljø på mange måder, og vi ser allerede nu konsekvenserne i form af hyppigere og mere intense vejrfænomener. De globale klimaændringer medfører flere og voldsommere skybrud, hvilket øger risikoen for oversvømmelser i både by- og landområder. For at imødegå disse udfordringer er det nødvendigt at tænke nyt og innovativt inden for klimasikring og klimatilpasning.
Det er tydeligt, at klimatilpasning ikke kun er en teknisk udfordring, men også en kulturel og social opgave. For at sikre bred opbakning og succesfuld implementering af klimatilpasningsstrategier, er det nødvendigt at inddrage og informere borgerne.