1673000720-mhx-DUE_6755

Holdbare akustikløsninger fra DAMPA skaber et godt læringsmiljø

 

DUE_6772

 

 

Akustik er en essentiel del af at skabe et godt læringsmiljø. Når akustikken ikke er optimal, har den indflydelse på elevers og underviseres sundhed, koncentrationsevne og generelle velvære.

 

Igennem det sidste årti har flere undersøgelser vist, hvordan en høj efterklangstid, der skaber dårlig akustik og generel støj, påvirker både elever og undervisere.

 

En undersøgelse udført af University of Gävle viser, at elever husker 20 % mindre af en lektion, hvis de er udsat for støj.

 

Støj i et klasselokale nedsætter dermed elevers evne til at indlære og kan samtidig have negativ effekt på inklusion af elever med særlige behov.

 

Det er altså afgørende at akustikken i undervisningsmiljøer er optimal og understøtter undervisningen og indlæringen, fremfor, i værste fald, at modarbejde den.

 

Godt indeklima og godt indlæringsmiljø

Når akustikken ikke er optimal i et lokale, er det som regel fordi efterklangstiden er for lang, fordi lyden ikke bliver tilstrækkeligt absorberet.

 

Her er det oplagt at tilføje lydabsorberende elementer til væggene eller opgradere loftet fortæller Mogens Kjærgaard, produktchef hos DAMPA og uddyber:

 

- I dag er der skærpede krav til bl.a. lydabsorption og efterklangstid, og det betyder også, at man i stigende grad tager væggene i anvendelse. Tommelfingerreglen for optimal akustik lyder, at rummets vægge skal dækkes af lydabsorberende materiale svarende til ca. 20 % af rummets gulvareal. Det afhænger dog meget af rummets indretning og brug, forklarer Mogens Kjærgaard.

 

Læs også: Kunstnerisk akustik i Norges mest moderne kontorbyggeri

 

DUE_6782
DUE_6821
 
 

 

Robusthed og lang levetid til moderne skoler

DAMPA har leveret og produceret akustikløsninger i metal siden 1951 og har dermed over 70 års erfaring indenfor akustik til bl.a. undervisningsmiljøer. I dag er DAMPAs løsninger videreudviklet til en ny tids behov med fokus på cirkulære materialer og den fleksible designfilosofi ”Form Follows Function”.

 

 

Orestad-Gymnasium-07-023-36-H-NewDampa-LowresØrestad Gymnasium

- Rigtig mange skoler og institutioner, der blev bygget tilbage i 1960’erne og 1970’erne, har fortsat vores akustiske metalløsninger siddende – og de holder stadig. Så de har i den grad bevist deres værd i forhold til holdbarhed og funktionalitet, siger Mogens Kjærgaard, og fortsætter om nutidens løsninger:

 

- I moderne skolebyggerier og skolerenoveringer er der helt andre krav til funktionalitet. Ofte bruges lokalerne til forskellige formål i løbet af dagen. Så derfor handler det også om at få integreret forskellige funktioner i lofts- og vægløsningerne, og der er mange muligheder.

 

Ved loftet kan vi regulere på tillægsisoleringen eller integrere vores klimaløsning. Desuden spiller vores vægpaneler en dekorativ rolle med design og dimensioner efter ønske og giver ikke mindst mulighed for ny funktionalitet, da de kan anvendes som opslagstavler i kraft af stålets magnetiske egenskaber, siger Mogens Kjærgaard.

 

Vægpaneler med fokus på design

Interessen for DAMPAs vægpaneler, DAMPA Silent Board og DAMPA Silent Board Flex, har også været stor. Lone Rold, som er arkitekt- og projektrådgiver hos DAMPA, er ikke i tvivl om hvorfor:

 

- Vores nye vægpaneler har en lydabsorptionsklasse A, så man er sikret et godt og behageligt akustisk indeklima.

 

De fås i to standardfarver, men kan også fås i alverdens RAL-farver. Vi har skabt et robust vægpanel, som kan indgå i vidt forskellige indretninger, hvad end det skal være roligt og afdæmpet eller vildt og vovet, fortæller Lone Rold og tilføjer:

 

Orestad-Gymnasium-07-023-38-H-NewDampa-LowresØrestad Gymnasium

 

- Herudover er monteringen yderst simpel og kræver blot en boremaskine. Jeg har selv prøvet at eftermontere vægpanelerne, og det gik helt smertefrit til trods for, at jeg har ti tommelfingre, griner Lone Rold.

 

 - Vægpanelerne er derfor en sammentænkning af fremragende akustik, høj designfleksibilitet, lang levetid, samt simpel montering og vedligeholdelse, afslutter Lone Rold.

Kontaktinformation

  • DAMPA ApS Head Office
  • Højeløkkevej 4a, 5690, Tommerup
  • Tlf: (+45) 63 76 13 00
  • Web: https://dampa.com/da/
  • Email : dampa@dampa.dk