I mange år har de danske arbejdspladser været badet i uinspirerende og ensartet lys. I samarbejde med LIK Lighting, Erik Padkjær og Lars Vejen gør DAMPA nu op med dette. Sammen har de udviklet og designet loftsystemet DOT, der er en æstetisk og modulær lys- og akustikløsning, som ikke kun forbedrer arbejdsmiljøet, men også kombinerer funktion og æstetik.
"DOTs udtryk efterligner et af naturens vidundere: stjernehimlen. Det forener to modsætninger - lys og skygge - i et givende samarbejde. Den differentierede belysning stimulerer øget og bidrager til et mere behageligt miljø for mennesker at være i", forklarer Lars Vejen, arkitekt og designer.
DOT skaber en belysning, der både varierer og er inspirerende samtidig med at der er fokus på den gode akustik, hvad end det er på kontorer, hospitaler eller i butikker. Ved at efterligne naturens lys og skygger har den nyt DOT-løsning en positiv indvirkning på menneskers velvære og produktivitet.
DOT er en videreudvikling af DAMPAs velkendte 60x60 kassette. Det er en løsning, der takket være perforationerne i metallet og det bagvedlgigende akustikfilt, skaber god akustik. Modulerne er lette at vedligeholde, ligesom bagvedliggende installationer let kan tilgås.
"Vi kan hverken se eller røre ved akustikken, men vi er ikke i tvivl, når der er problemer med den. Med DOT skaber vi en mulighed for at kombinere design, funktion og skabelsen af et godt indeklima i en samlet løsning", udtaler Michael Nykjær, adm. direktør i DAMPA.
Når vi snakker velvære er godt lys og god akustik en essentiel del. For at understøtte menneskers arbejdsdag skal man balancere dagslys og kunstigt lys. Det rigtige lys vil ikke bare forbedre vores velvære, humør og produktivitet, men også reducere hovedpine, irriterede øjne og træthed.
"Lys er ikke bare lys. Med DOT viser vi, hvorfor og hvordan lys skal tænkes ind i en kontekst. Lys og lyd påvirker os mennesker, og når vi bruger næsten 90 % af dagen indendøre, skal vi sørge for, at det er en positiv påvirkning. Vi er glade for, at vi med DOT kan bidrage til bedre miljøer for mennesker", tilføjer Helle May Vogel, senior projektleder hos LIK.