Tekstiler, der kan det hele

Projektet SoftSpace undersøger tekstilers potentialer i forhold til arkitektur og de byggetekniske udfordringer som overophedning, varmetab, bedre dagslys og akustik.

Vi kender allerede tekstiler, der har en række tekniske egenskaber som fx forbedring af akustik eller isolering, ligesom vi naturligvis også bruger tekstiler til at regulere dagslyset med. Men projektet SoftSpace, som arkitekt Erik Juul står i spidsen for, vil gå langt videre end det og udvikle tekstiler til vægbeklædning, gardiner og uderum, som så at sige kan svare på alle de byggetekniske udfordringer sommer og vinter, samtidigt med at de er æstetisk varierede og ikke mindst – produceret bæredygtigt fra start til slut.

 

Læs også: Fischer interviewer arkitekt og Ph.d. Torsten Sack-Nielsen: Vi skal tænke facader på en helt ny måde


Erik Juul har modtaget et stort arbejdslegat fra Statens Kunstfond til udvikling af bæredygtig arkitektur, herunder det videre arbejde med SoftSpace. Projektet undersøger blandt andet de kendte, naturlige materialer bomuld, uld og hør i kombination med nye materialer som tang og søgræs, men også om det er muligt at væve et bæredygtigt, åndbart og isolerende tekstil udelukkende af tang og søgræs. De nye materialer afprøves i forskellige konkrete byggeprojekter, blandt andet et pumasikret hus i Canadas vildmark, tegnet af Erik Juul.

 

Læs også Fischers interview med Erik Juul: Tekstiler, der kan det hele