KOMPROMENT har leveret en naturskiferfacade til Sct. Michaels skole i Kolding. Løsningen kombinerer de æstetiske og kommunale krav med miljøvenlighed og fuld genanvendelighed
Tekst af Tim Panduro
Mange arkitekter kender dilemmaet. Hensynet til omgivelserne skal kombineres med den bedst mulige funktionalitet, når der skal bygges om eller til på eksisterende bygninger.
Den udfordring stod Schmidt Arkitektfirma med, da den historiske Sct. Michaels Skole i Kolding skulle ombygges og have tilføjet en ny førstesal. Skolen ligger i ældre bygninger i den tætbebyggede bykerne, og kommunen stillede af hensyn til naboerne krav om, at der skulle være en hældning på vægfladen mod vest, så den kunne opleves som en tagflade.
- For at opnå en løsning, hvor både de lodrette og den skrå tagflade kunne få samme overfladestruktur, og dermed opleves som et hele, var det vigtigt at finde et beklædningsmateriale, som kunne begge dele, så at sige. Her faldt valget på en naturskiferbeklædning, da den kan indgå både som facade og tagbeklædning og konkret på KOMPROMENT D-wall, da denne opsættes uden synlige hager, siger Peter Schmidt, der er arkitekt MAA og indehaver af Schmidt Arkitektfirma.
KOMPROMENT D-wall er da netop også særligt velegnet til bygninger, der følger den nyere arkitektoniske tendens med tag- og facadeflader, der formes i samme materiale.
- Fordi D-Wall er udstyret med et usynligt ophængssystem, så man ikke kan se montagen, får man en mere eksklusivt udseende, siger Kim Kristensen fra KOMPROMENT.
- Det er et af meget få facadesystemer i verden, der ikke har synlige ophæng.
Læs også: Kim Kristensen fra KOMPROMENT: Det bæredygtige element er en del af vores DNA
Kan ikke slides op
KOMPROMENT D-wall er ligesom mange andre af KOMPROMENTs produkter Cradle-to-Cradle-certificeret i sølvniveau, og alt skifer, som virksomheden bruger er testet for forekomster af kviksølv og krom 6, der kan findes naturligt i skifer, men som kan skade grundvandet. Desuden er skifer vedligeholdelsesfrit og udstyret med en meget lang levetid.
- KOMPROMENT D-wall er opbygget, så man kan skille det ad og genbruge materialerne 100 procent. Skifer bliver ikke slidt, så hvis man om 50 år piller skiferen ned, kan det genanvendes på næste projekt eller bruges til forskellige former for brugskunst eller som granulat i bede eller på tagpap. Mulighederne er mange, siger Kim Kristensen.
Lavt prisniveau
Det betyder ikke, at naturskifer er en større økonomisk belastning end andre facadesystemer. Det skyldes dels, at priserne blev halveret ved krisen for godt ti år siden uden at priserne er steget i gen, og dels at man udnytter skiferens areal enormt godt som facademateriale.
- Naturskifer er noget af det mest optimale, man kan putte på facaden både økonomisk og set fra et bæredygtighedsperspektiv. Det er ny viden for mange, for der er nogle fordomme om prisniveauet, som ikke længere holder.
Læs også: Prisregn over Komproment