image70

Arkitektens boligbyggeri med upcyclede løsninger

Arkitekten Elvira Bergman-Coates stillede store krav til materialer, da hun sammen med sin familie skulle bygge sit eget tinyhouse-inspirerede træhus

Da arkitekten Elvira Bergman-Coates sammen med sin familie gik i gang med at bygge sit eget tinyhouse-inspirerede træhus, var der særligt én ting, der var vigtig:

 

– Jeg arbejder med at advokere for reelt bæredygtigt byggeri og det er derfor vigtigt, at mit eget hus spejler mit virke, fortæller hun indledningsvist.

 

Hele huset, der nu står færdigt, er bygget op af naturmaterialer med træ som det bærende element. Derfor var det vigtigt for hende, at også interiøret levede op til ønsket om at bygge et så bæredygtigt hjem som muligt.

Upcyclet træ fra ”egen” produktion

I NORTO bruges der udelukkende affaldstræ, som er kommet i overskud fra produktionen af bl.a vinduer, trapper mm. Overskudstræet kommer fra NORTO’s moderselskab VTI, der er blandt Europas førende limtræsproducenter.

 

NORTO vil med en ansvarsfuld produktion bidrage til, at skovområderne bevares til de næste generationer. Derfor bruges der udelukkende FSC-certificeret overskudstræ til produktionen af NORTO’s produkter, der bl.a. tæller upcyclede væg- og loftsbeklædninger samt upcyclede gulv- og køkkenløsninger.

 

                                    Læs også: NORTO skaber upcyclet interiør med affaldstræ fra limtræsproduktion

 

Et af målene for NORTO er at gøre det til et naturligt valg at tænke affalds- og overskudstræ ind i designprocessen. Og det var netop dén tilgang, der gjorde, at Elvira Bergman-Coates valgte at indgå i et samarbejde med NORTO:

 

–Det er lige i linje med mine kræsne holdninger til materialer, fortæller hun.

 

Æstetikken bemærkes

Alle NORTO's produkter er lavet af resttræ, der ellers ville gå til spilde til ingen verdens nytte.

 

Samtidig fældes der ikke mere skov blot fordi der tikker en ordre ind. NORTO producerer altså med andre ord kun med det overskudsmateriale, der er til rådighed.

 

- Jeg synes det er meget sympatisk at bruge spild- og resttræ fra anden produktion. Træ som materiale er jo ikke nødvendigvis bæredygtigt, hvis der skal fældes en skov i processen. I øvrigt synes jeg det rent æstetisk er blevet rigtigt pænt, hvilket også flere besøgende har bemærket, lyder det fra Elvira Bergman-Coates.

image60
billede10
 
 

 

Upcycling fremfor for genbrug

Elvira Bergman-Coates besluttede sig efter en snak med NORTO for at bestille først et køkken med en køkken-ø, og senere en bryggers-løsning, der sidder sammen med køkkenet i det lille hus, hvor det gælder om at udnytte hver eneste kvadratmeter maksimalt.

 

– Oprindeligt havde jeg tænkt mig at købe et brugt køkken, men så ville jeg samtidigt tænke langsigtet. Det var således vigtigt for mig at få et slidstærkt køkken hvor ikke kun lågerne, men også selve ‘korpus’ var lavet af massivt træ, fortæller hun.

 

Langtidsholdbare løsninger

Hos NORTO glæder man sig over at have bidraget til Elvira Bergman-Coates’ byggeprojekt.

 

NORTO’s store passion og drivkraft er nemlig, at medvirke til mere grønnere alternativer i en branche, hvor meget skiftes ud som moden og behovene skifter.

 

For NORTO er det derfor vigtigt at behandle naturens ressourcer med respekt, så de næste generationer også får glæde af dem. Tankegangen deles af Elvira Bergman-Coates:

 

– Jeg vil ikke være med i den kedelige statistik, hvor folk i gennemsnit udskifter sit køkken hvert 11. år. Jeg ville have et køkken, som kan blive der lige så længe som selve huset. Det er i min optik det mest fornuftige.

Kontaktinformation

  • NORTO
  • Nr. Bjertvej 17, 7830, Vinderup
  • Tlf: 9610 1522
  • Web: https://norto.dk
  • Email : mail@norto.dk