Tidlig involvering skaber bedre resultater

 

 

Der er højtryk på byggeriet i Danmark. Projekterne bliver større, og arkitekterne flytter hele tiden grænserne for, hvordan vi tænker facadedesign. Derfor er producenternes rolle som rådgivere vigtigere end nogensinde før, hvis man spørger Søren H. C. Sørensen, byggeteknisk rådgiver hos Schüco Danmark.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

Når der skal produceres facadeelementer til et byggeri som det nye supersygehus i Aalborg, er man oppe i en særlig liga. Her er der tale om næsten 20.000 m2 facader, hvor man fra bygherre og arkitekters side har mange specifikke krav til udtryk og funktionalitet. Det er derfor ikke en opgave, man kan gå ind i, hvis man arbejder under ”one size fits all” teorien.

 

Det er også en af grundene til, at netop Schüco står for leveringen af elementfacaderne. Med 30 års erfaring bag sig og et stædigt fokus på at udvikle nye og innovative elementer, var det en ideel opgave for dem:

 

- Det er jo en af Danmarks største elementfacadebyggerier. Man ønskede en glasmontage på begge sider af facaderne, og der skulle være plads til solafskærmning og persienner mellem glasset. Når der kommer særlige krav fra bygherren og arkitekten, kan det ikke klares med standardløsninger, så er det vores opgave som producent og rådgiver at tænke ud af boksen. Men med mange års erfaring og en stor international organisation i ryggen er det heller ikke noget problem for os, fortæller Søren Sørensen, og fortsætter:

 

- Det er jo især vigtigt i et lille land som Danmark, hvor vi mangler den nødvendige erfaring til visse typer af byggerier. Særligt når det kommer til højhusbyggerier, har vi i Denmark en begrænset tradition for at bygge i denne skala. Men Schüco har på internationalt plan samlet en stor vidensbase med netop sådanne projekter.


 

Største testcenter i Europa

Søren H. C. Sørensen er, i sin position som byggeteknisk rådgiver hos Schüco, også glad for, at der bag ham, foruden et internationalt netværk af rådgivere, også er Europas største krediterede testcenter:

 

- Vi siger altid til vores kunder, at man bør lave en mock up, som vi derefter kan prøve af i testcenteret. Dermed kan vi altid sikre os, at det kan klare alt det, som arkitekterne og ingeniørerne forlanger af det, siger Søren H. C. Sørensen og afslutter:

 

- Men det kræver, at vi involveres tidligt i processen. Desto tidligere vi kommer ind, desto bedre vil slutresultatet blive. Der er jo mange fordele ved elementfacader, hvis altså det gøres rigtigt. Selv de skrappeste tekniske krav til tæthed og U-værdier kan opfyldes, når konceptet er tænkt ind i bygningen fra starten. Lige såvel kan alle typer af oplukkelige elementer som opluk, facadedøre, terrassedøre, skydedøre integreres i elementerne. Det stiller naturligvis krav til en rettidig omhu og intens projektering i starten, men gevinsten er et hurtigt lukket hus, mindre spildtid på pladsen, mindre omkostninger til aktiviteter uden værdi som interimslukning og opvarmning samt minimering af ”overraskende” momenter i afslutningsfasen.

 

Kontaktinformation