Verdens første CE-mærkede altan i højstyrkebeton er dansk

Hvad gør man, hvis man vil CE-mærke sit produkt, og der ikke findes en international standard? For Hi-Con blev løsningen at udvikle standarden selv.

 

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men i et nyt boligkvarter på Lindholm Brygge i Nørresundby er entreprenørselskabet A. Enggaard A/S i fuld gang med at montere nogle af verdens første CE-mærkede altaner i højstyrkebeton.

 

Det er den nordjyske betonspecialist Hi-Con A/S, der producerer de CE-mærkede altaner. Som den første virksomhed i verden. For det er ikke et lovkrav at CE-mærke højstyrkebeton, da der ikke findes en harmoniseret standard på området.

 

At Hi-Con alligevel har valgt at bruge ressourcer på en CE-mærkning handler om at være på forkant med udviklingen, fortæller R&D Manager Bendt Aarup. For Hi-Con har brugt næsten 20 år på at udvikle den patenterede CRC-beton (Compact Reinforced Composite) til det niveau, hvor produktet er i dag. Og derfor handler det om at sikre maksimal indflydelse på de internationale standarder, der gør sig gældende for branchen.

 

- Vi har verdens ældste og bedst dokumenterede højstyrkebeton, og vi vil gerne være med til at definere de krav, som et produkt skal leve op til. Kommer der en fælles, international standard for højstyrkebeton, håber vi, at vi med vores CE-mærkning kan være med til at sætte en høj standard for branchen, siger han.

 

 

Adgangsbillet til nye markeder

I Danmark kan CE-mærkningen blive en faktor, der cementerer Hi-Cons position som markedsleder inden for højstyrkebeton. Men det er først og fremmest i et internationalt perspektiv, at certificeringen kommer til at gøre en forskel, vurderer Bendt Aarup.

 

Som en af verdens største producenter af højstyrkebeton har Hi-Con leveret hundredvis af elementer til projekter over det meste af Europa. I nogle lande oplever virksomheden, at der kan gå lang tid med at få de nødvendige godkendelser på plads. Her vil CE-mærket være adgangsbilletten, der giver bygherrer, rådgivere, entreprenører og myndigheder en sikkerhed for, at Hi-Cons altaner lever op til anerkendte kvalitetskrav.

 

- Det gælder eksempelvis i England og i Tyskland, hvor det kan være en vanskelig proces at komme igennem alle instanser uden den nødvendige dokumentation. I Finland vil de slet ikke overveje et produkt, som ikke er CE-mærket. Så vi forventer helt klart, at det bliver lettere for os at komme ind på nye markeder, siger Bendt Aarup.

 

Et bedre produkt

Det har krævet fem års intensivt arbejde at få CE-mærkningen i hus. Fordi der ikke findes en harmoniseret standard for altanplader i højstyrkebeton, måtte Hi-Con få udarbejdet en EAD og en ETA, der beskriver de tekniske krav, som en altan i højstyrkebeton skal leve op til. Det har medført en lang række supplerende tests af blandt andet brandegenskaber, stivhed og trækstyrke.

 

- ETA’en er kun på 13 sider, men vi har sendt hundredvis af sider til ETA Denmark som dokumentation, fortæller Bendt Aarup.

 

Også selve certificeringen af produktet har været en omfattende proces og har løftet Hi-Cons arbejde med dokumentation, sporbarhed og kvalitetssikring til et endnu højere niveau. Det gælder både eksternt i forhold til leverandører og internt på fabrikken i Hjallerup. Her har man blandt andet automatiseret doseringen af de stålfibre, der tilsættes betonen.

 

- Vores CRC-beton har grundlæggende de samme egenskaber som før certificeringen. Men vi er blevet skarpere på kvalitetssikring og står i dag med et bedre og mere ensartet produkt, siger Bendt Aarup.

 

I første omgang er det Hi-Cons altaner, der er omfattet af CE-mærkningen. Men virksomheden er allerede i gang med at overveje muligheden for at certificere andre produkttyper.

 

 

FAKTA: ETA og EAD

ETA (European Technical Assessment) er en frivillig teknisk dokumentation, der kan søges for alle områder, produkter og konstruktioner, som ikke er omfattet af en harmoniseret standard. Med en ETA er det muligt at udarbejde en ydeevnedeklaration og efterfølgende CE-mærke sit produkt.

En ETA udarbejdes på grundlag af en EAD (European Assessment Document), der beskriver metoder og kriterier til vurdering af produktets egenskaber. EAD’en og ETA’en udgør den samlede beskrivelse af produktets tekniske specifikationer. Læs mere på http://www.etadanmark.dk/da/

 

FAKTA: Hvad er højstyrkebeton?

Højstyrkebeton – eller Ultra High Performance Concrete (UHPC) – er stålfiberarmeret beton, som kan støbes slankt og med meget høje styrker. Hi-Cons højstyrkebeton kaldes CRC-beton (Compact Reinforced Composite) og er oprindeligt udviklet og patenteret af Aalborg Portland A/S i 1986. Hi-Con har løbende videreudviklet produktet, som i dag sælges under navnene CRC i2® og CRC i3®.

 

FAKTA: Hi-Con

Hi-Con har hovedkontor i Hjallerup, 20 kilometer nord for Aalborg, og har siden sin etablering i 2001 produceret mere end 90.000 tons elementer i højstyrkebeton til altaner, facader, broer og trapper. Virksomheden beskæftiger 70 medarbejdere fordelt på lokationer i Danmark, Holland, Sverige, Norge og Finland. Læs mere her

Kontaktinformation

  • Hi-Con A/S
  • Hjallerup Erhvervspark 1, 9320, Hjallerup
  • Tlf: +45 9828 3720
  • Web: http://www.hi-con.dk
  • Email : contact@hi-con.dk