Hammershus Besøgscenter af Arkitema Architects åbner

 

I symbiose med naturen 

 

Det nye besøgscenter ved Hammershus er tegnet af Arkitema Architects og Christoffer Harlang og er blevet placeret diskret i landskabet overfor den kendte borgruin. Opgaven for arkitekterne var netop at respektere den unikke natur og skabe et sted for de besøgende, hvor der både er moderne faciliteter, plads til fortællinger og direkte udsigt til hovedattraktionen.

 

Tekst af Annika Lillelund, Fotos af Jens Markus Lindhe

 

På en skråning overfor Nordeuropas største slotsruin, Hammershus, har et nyt besøgscenter lagt sig ind i klipperne, og efter næsten fem års arbejde kan besøgende nu sidde i en café og nyde udsigten til Hammershus, det omkringliggende landskab og havet, eller de kan gå en tur på taget og være midt i naturen. Senior partner i Arkitema, Poul Schülein fortæller:

 

- Vi prøver at tilpasse byggeriet den meget storslåede natur, så vi har taget udgangspunkt i naturen, så bygningen føjer sig i naturen og hægter sig på dalen i den ene side. Det har aldrig været meningen, at det skulle være et kæmpe byggeri, men mere en integreret del af landskabet. Derfor har vi også valgt en løsning, hvor man via ramper kan gå på tagfladen af besøgscentret, så selve taget også bliver en del af landskabet.

 

 

Læs også portræt af senior partner i Arkitema Architects, Dorthe Keis: Med dialogen som drivkraft

 

Lokale materialer

Valget om udelukkende at bruge lokale materialer er valgt ud fra helhedstanken om, at materialerne skal være kendt fra naturen, forklarer Poul Schülein:

 

- Huset er et sted med materialer kendt fra naturen, så vi har støbt beton på stedet med bræddeforskalling, taget er egetræsplanker fældet i de bornholmske skove, gulvet er af beton og nogle steder har vi inddraget sten og granit fra Bornholm. Det er en meget enkelt limtræskonstruktion, som indgår naturligt i den præmis, naturen giver os – derfor var det også oplagt at vælge de materialer, som naturen nærmest foreskriver: beton, træ og sten. Vores udtryk bliver på den måde ikke så ekspressivt, men indgår nærmere i en symbiose med landskabet.

 

Læs også om Jagtens Hus af Arkitema Architects: Naturen trækkes indenfor i Jagtens Hus

 

Et lille stykke fritaget fredning

Indtil nu har det været den gamle gård, Slotsgården, der har fungeret som mødested for de besøgende, og denne rives ned for at kunne give det flotte kig og udsyn tilbage, som stedet lægger op til:

 

- Det vigtigste for os har været, at projektet bliver tro mod naturen. Vi får lov at bygge på et fredet område, og derfor skal det gøres så nænsomt som muligt. Når besøgscentret står færdigt, har du et totalt overblik over Hammershus allerede i forhallen, og du har mulighed for at fortsætte over en gangbro til Hammershus. Vi skaber en direkte adgang til attraktionen, og på den måde giver den åbne adgang noget tilbage til øen og dens befolkning ved at være åben hele året.

 

 

Læs mere om Offentlige Byggeprojekter

 

Fakta om Hammerhus besøgscenter

Arkitema Architects har fungeret som totalrådgiver på opgaven, der er udarbejdet i samarbejde med Arkitema Landskab, Professor Christoffer Harlang og Wissenberg Rådgivende Ingeniør.

Arkitema Architects er grundlagt i Aarhus i 1969 og er i dag Skandinaviens 5. største og Danmarks største arkitektvirksomhed med over 550 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo, Stockholm og Malmø.