Et nyt oplevelses- og formidlingscenter i nordjyske Hjørring har korn som omdrejningspunkt Arkitekternes visioner føres ud i livet ved hjælp af skærmtegl fra KOMPROMENT.
Tekst af Tim Panduro
Når de første gæster i slutningen af 2019 kan træde indenfor i Nordjyske Hjørrings seneste attraktion Kornets Hus, kan de ikke blot blive klogere på kornets sociale, samfundsmæssige og kulturelle betydning. De kan også nyde et stykke helt usædvanlig arkitektur skabt i tegl og glas af den norske arkitekt Reiulf Ramstad.
Ramstad har valgt at følge en ny strømning i arkitekturen – hvor man lader mur og tag køre sammen i en arkitektonisk helhed med det samme materialevalg på alle flader. Da entreprenøren skulle vælge det rigtige materiale til projektet, faldt valget på skærmteglstypen Pantheon fra tag- og facadebeklædningsleverandøren Komproment.
Det er Kim Kristensen, der er salgsdirektør i Komproment , naturligt nok godt tilfreds med.
- Pantheon er umådeligt velegnet til den type konstruktion, og da vi så projektet beskrevet i lokalpressen, tænkte vi straks, at vi skulle være en del af det. Det lykkedes heldigvis for os, da de tre aktører bygherren, arkitekten og entreprenøren valgte vore tegl, siger han.
Bæredygtigt
Skærmteglen er skabt til ventilerede facadekonstruktioner og tilpasset designønskerne fra det teglglade norden. Men de forskellige skærmtegltyper fra KOMPROMENT er også populære i resten af verden – takket være den klare nordiske inspiration kombineret med en høj bæredygtighed i naturmaterialet og de yderst begrænsede krav til vedligehold.
- Vi er glade for, at vi kunne leve op til kravene om at levere et ægte teglprodukt med den rigtige stoflighed. Vores generelle bæredygtige profil har helt sikkert også været en fordel for os, siger Kim Kristensen, der også mener, at den lette monteringsproces generelt tiltaler bygherrer.
- Når man murer, er man afhængig af frost- og regnfri perioder. Det er man ikke med skærmteglene, der også er betydeligt mindre vedligeholdelseskrævende end mursten, siger han.
Læs også: KOMPROMENT: Fremtidens facader har naturlige materialer og cirkulær bæredygtighed
Stolthed
Kornets Hus er et projekt ud over det sædvanlige. Det er udtænkt af Jørn Ussing Larsen, der driver det økologiske specialbageri Aurion og blandt andet støttet af Realdania og skal ud over formidling af kornets betydning også bruges til konferencer, skoleundervisning og madlavningscenter.
- Vi er naturligvis stolte af at have sat det afgørende præg på så spændende et projekt, siger Kim Kristensen.
- Vi kommer selv til at bruge centeret som fremtidigt mødested for vore kunder og til seminarer og events. Det er et nutidigt byggeri, der viser kernen af det, vi har ønsket at frembringe med vore tegl.
Læs også:Prisregn over KOMPROMENT