<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Bæredygtigheden er også nået til møbelbranchen
Bæredygtigheden er også nået til møbelbranchen

Bæredygtigheden er også nået til møbelbranchen


Hos Scan Office har man igennem de senere år arbejdet med genanvendelse, miljømærkninger og cirkulær økonomi – og satsningen er nu ved at give pote.

Jan Bertelsen blev godt og grundigt provokeret, da han for nyligt besøgte Byggeri+Arkitekturs hjemmeside.

Her stiller formanden for
Snedkernes Efterårsudstilling Claus Mølgaard i et debatindlæg spørgsmål om, hvornår møbelbranchen vil gøre som byggebranchen og fokusere mere på bæredygtighed.

Den ramte lige i hjertekulen hos Jan Bertelsen. Han er nemlig salgsdirektør og partner i
Scan Office, og han har de seneste år stået bag en kæmpe indsats for at gøre virksomheden mere bæredygtig i enhver forstand.

- Jeg tænkte 'det var ligegodt satans.' Vi er i den grad fremme i bussen, og på mange måder er vi længere fremme end de fleste i byggeriet, siger Jan Bertelsen.

Han fortæller, at han gennem flere år havde overvejet, hvordan man skulle gøre
FNs verdensmål til en del af forretningsmodellen hos den store leverandør af kontorinventar.

- Men hver gang, vi prøvede at sige, at vi skulle gøre noget ved det, kom der et stort udbud eller en sag, jeg skulle stå i spidsen for, og det skubbede det i baggrunden.

Der skulle en personlig krise til, før Jan Bertelsen fik ændret virksomhedens kurs. For tre år siden blev han påkørt af en spritbilist, og skaderne var så voldsomme, at han fortsat kun arbejder på begrænset tid.

- Jeg kom til at tænke på mit arbejdsliv. Det jeg lavede, skulle give mening, og jeg besluttede mig for at udvikle på bæredygtigheden, siger Jan Bertelsen.


Scan Office-2_1600

 Total cost of ownership
Løsningen blev modellen Total cost of ownership. En samlet levetidsopgørelse over, hvad det koster at have et kontormøbel.

- Jeg interviewede 50 virksomheder
samt arbejdede i tæt partnerskab med Dansk Industri om alt fra hvad det kostede at kildesortere, hvad det kostede at komme af med gamle møbler, hvordan de gjorde, når de fik et nyt møbel og for eksempel skulle tilslutte computere og til hvad partnerskab betød for dem, siger Jan Bertelsen, der endevendte alle kroge af den vanlige tankegang.

Det har blandt andet ført til fulde pakker, hvor
Scan Office ikke blot leverer møbler. De kan også sørge for at flytte og tilslutte computere og andet udstyr, ligesom de fjerner det brugte inventar– af og til oven i købet efter at have betalt for det. De brugte møbler bliver solgt i virksomhedens egen genbrugsbutik efter at være blevet sat i stand, eller de bliver givet til velgørende formål, for eksempel når en spejderklub mangler materialer til deres indretning. De møbler, der ikke kan genanvendes, bliver fræset op og genbrugt sammen med affaldsplastic, der så eksempelvis kan bruges i nye møbler.

- Når man kigger på total cost of ownership, viser man, at virksomhederne ofte kan spare penge på den samlede løsning. Samtidig ligger der en bæredygtighedsgevinst, når de leverede møbler går ind i et cirkulær kredsløb, og på et mere jordnært plan har det også betydning, at vi leverer og henter i den samme lastbil, og at der ikke skal køres IT-folk særskilt ud. Det kan hurtigt spare fire-fem kørsler, siger Jan Bertelsen.

Herlev bygning forfra_med SO logoKan dække op til 2200
Scan Office gør desuden brug af socialøkonomiske medarbejdere – Jan Bertelsen er på grund af sin trafikulykke selv en af dem – og har et samarbejde med en velgørende organisation, der leverer flyttekasser med basalt udstyr til folk, der for eksempel er kommet fri af et misbrug, er blevet løsladt fra fængsel eller skal etablere sig efter hjemløshed.


- Når vi rydder en kontorbygning, kan vi bruge alt. Vi har en kæmpe hal med alt fra kaffemaskiner og til bestik og tallerkerner. Lige nu kan jeg dække op til 2200 mennesker, siger han.

En virksomhed som
Scan Office har musklerne til at løfte sådan en omlægning, men selv om det endnu ikke er en guldrandet forretning, har Jan Bertelsen store forhåbninger på både egne og andre virksomheders vegne.

- Jeg vil tro, at halvdelen af vores omsætning er i det bæredygtige om få år. Og jeg er overbevist om, at alle, der laver møbelindretning, vil bruge metoder som vores om fire-fem år. En lille snedker kan jo også tage et bord med retur, når han leverer et, siger Jan Bertelsen, der peger på, at man først og fremmest skal have kunderne til at indse, at Total cost of ownership er vigtigere end indkøbsprisen.

- Indkøbsprisen kun er toppen af isbjerget. Man bruger lige så mange penge på at eje, fordi ting bliver flyttet rundt og behovene ændrer sig, så man ikke længere kan bruge inventaret. Så er det vigtigt, at man har købt noget, der er godt nok til, at det kan tages retur og sælges videre. Det har taget noget tid for os, men inden for det seneste års tid har vi for alvor oplevet, at kunderne kan se, at der er økonomi i det for dem, siger Jan Bertelsen, der også stiller krav til sine leverandører.

- Vi har i flere år ikke villet bruge træleverandører uden FSC-mærke, og vi prøver at få vore leverandører med på de forskellige mærkningsordninger. Jeg mærker en stor velvilje, og jeg har en stor tiltro til, at vores tilgang ikke bare bliver en succes. Det kan blive det næste store eksporteventyr for Danmark, for det kombinerer alt det, vi kan – design, viden og brug af nye metoder.


Scan Office-5_1600

 

 

Her er nogle af grundtrinnene i Scan Offices bæredygtige tilgang

Genbrug: Møblerne produceres så vidt muligt, så de kan sælges second hand, når de tages retur. Det handler dels om kvalitet, og dels om at for eksempel et stolestel kan påmonteres en ny skal og hæve-sænkeborde kan påsættes nye plader.

Cirkulær økonomi: Møbler, der ikke kan genanvendes, bliver fræset op og brugt til nye møbler, mens motorer, metaldele og andet også genanvendes. Affaldsplastic – fra ketchupflasker til benproteser – indgår også i produktionen.

Socialøkonomi: Der samarbejdes med socialøkonomiske virksomheder
og egne socialøkonomiske medarbejdere, der beskæftiger sig med blandt andet affaldssortering og til klargøring af brugt IT.

Innovation: Der udvikles løbende. For eksempel undersøger virksomheden, om træ og plast fra gamle bygninger kan laves om til møbler.Anbefalede artikler