<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Dorte Mandrup vinder kulturhus og bibliotek i Karlskrona
Dorte Mandrup vinder kulturhus og bibliotek i Karlskrona

Dorte Mandrup vinder kulturhus og bibliotek i Karlskrona


Tegnestuen manifesterer sig som førende ekspert i verdensarvsarkitektur med den femte konkurrencesejr i rækken af projekter i forbindelse med UNESCO-beskyttede byer og landskaber på syv år; et nyt kulturhus og bibliotek i hjertet af den svenske barokby Karlskrona.

Illustrationer af MIR

 

Den danske arkitektvirksomhed Dorte Mandrup er, i samarbejde med Marianne Levinsen Landskab og Torbjörn Nilsson, udnævnt som vinder af konkurrencen om at designe et nyt kulturhus med blandt andet bibliotek, kunsthal og café i centrum af Karlskrona. Som gammel flådeby med en særlig arkitekturhistorisk værdi blev centrale dele af byen i 1998 optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Kulturhuset er således Dorte Mandrups femte i rækken af verdensarvsbyggerier.

 

- Vi er utroligt begejstrede over at få mulighed for, endnu en gang, at sætte vores præg på en historisk og UNESCO-beskyttet kontekst, siger Dorte Mandrup, grundlægger og kreativ direktør.

 

- Opgaven kræver, at vi udviser stor ydmyghed og respekt for det eksisterende og samtidig tilfører en ny karakter og identitet til stedet. Det er den måde, vi allerhelst vil arbejde på, og det er projekter som dette, der giver arkitektgerningen mening, uddyber Dorte Mandrup. 

 

 

Læs også: Portræt af Dorte Mandrup: - Jeg er ikke en signaturarkitekt

 

Respekt for fortiden, mod på fremtiden

Kulturhuset er tænkt som et moderne mødested og knudepunkt for en række kulturaktiviteter. Bygningen, som skal ligge på hjørnet af Stortorget i Karlskronas historiske centrum, skal blandt andet rumme et bibliotek og plads til forskellige aktiviteter som dans, musik og udstillinger.

 

Dorte Mandrup forløser det mangfoldige program med et design, som respektfuldt indgår i samspil med byens og torvets unikke bygningsværker. Udvendigt fortolker arkitekterne barokkens tredelte facadeinddeling og skalerer på den måde bygningens længde ned. Indvendigt skaber en stor, skulpturel trappe en naturlig bevægelse op gennem bygningens forskellige niveauer og forbinder Stortorget med byens nye udsigtsplatform på kulturhusets tag.

 

Med både teatersal, kunsthal, bibliotek, turistinformation, maker space, studiepladser og café kommer Karlskronas nye kulturhus til at danne rammen om inspirerende møder mellem mennesker, kultur og videnskab. Dorte Mandrups vinderforslag kommer til at ligge til grund for den forestående projektering og opførelse af kulturhuset, som forventes at stå klar med udgangen af 2021.

 

Om konkurrencen

I sommeren 2018 inviterede Karlskrona Kommune interesserede arkitektvirksomheder til at byde ind på opgaven om at designe et nyt kulturhus i centrum af Karlskrona. Fire teams blev prækvalificeret til konkurrencen, som blev afgjort i foråret 2019. Den 3. april blev Dorte Mandrup offentliggjort som vinder.

 

I dommerbetænkningen står der blandt andet om Mandrups projekt: ”Karls krona (projektets navn, red.) udgør et nyt ikonbyggeri på Stortorget i form af en elegant fortolkning af klassisk arkitektur” og ”… [bygningen] har en tydelig Karlskronaidentitet”. 

 

Projektet forventes færdigt med udgangen af 2021.

 

Læs også: Portræt af landskabsarkitekt Marianne Levinsen: Med himmel og horisont i værktøjskassen 

 

Om Dorte Mandrup

Tegnestuen Dorte Mandrup blev grundlagt i 1999 og består i dag af et internationalt team af 70 medarbejdere fra mere end 12 forskellige lande. Tegnestuen har specialiseret sig i ikoniske byggerier, og Dorte Mandrup arbejder blandt andet med udviklingen af Isfjordscentret i Ilulissat i Grønland og to besøgs- og oplevelsescentre ved Vadehavet i Tyskland og Holland. Alle tre projekter ligger i områder, der er optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.

Dorte Mandrup er for øjeblikket aktuel med udstillingen ”Umistelige Landskaber” på Dansk Arkitektur Center. Her kan man blandt andet opleve en stråtækt installation, der er med til at formidle tankerne bag Vadehavscentret i Ribe, som åbnede i 2017.

 

 

Om Karlskrona

Karlskrona er en gammel svensk flådeby beliggende i den blekingske skærgård. Byen blev anlagt i slutningen af 1600-tallet og er et af verdens bedst bevarede eksempler på barok byplanlægning og arkitektur. Byens centrale plads, Stortoget, er Skandinaviens største og sammen med centrale dele af byen samt dele af Flådehavnen Karlskrona optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

 

Information om konkurrencens øvrige deltagere kan findes her