8,5 meter høj cigar på Kofoeds Skole, Toft Kobber
8,5 meter høj cigar på Kofoeds Skole med rullede blade i kobber
Cigaren på Kofoeds Skole er vel nok byens smukkeste rygerum. Formet som en ægte Havannacigar er bygningen skabt af kunstnerduoen Randi & Katrine, og dens udvendige beklædning af rullede blade af kobber udviklet af Toft Kobber.
Hos Toft Kobber er kobberdækning kerneinteressen. Det gamle håndværk har kobberdækker Brian Toft studeret i dybden. Han kender og forstår de historiske perspektiver, og har studeret gamle udførelsesprincipper og byggemåder for at videreføre de 400 år gamle håndværk.
8,5 meter høj cigar på Kofoeds Skole
Toft Kobber udfører mange typer af byggerier. Af de mange flotte referencer er udskiftningen af kobbertaget på Fangetårnet på Frederiksborg Slot, Frederiksberg Rådhustårn, Sankt Katharina Kirke, Metropol kuplen, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (Radiohuset) – og ikke mindst Cigaren på Kofoeds Skole.
Form og idé udviklet af kunstnerduoen Randi & Katrine
Kunstnerduoen Randi & Katrine står bag udviklingen og formgivningen af kunstværket til Kofoeds skole. En opgave de havde fået tildelt med støtte fra Ny Carlsbergfondet.
Skolen på Amager er for arbejdsledige og socialt udsatte borgere, der kommer for at få støtte og tilbud om en aktiv hverdag i skolens værksteder. En skole, som har højt til loftet, og cigaren afspejler skolens tilgang med plads til både det skæve og smukke.
Duoen startede med en analyse og fandt ud af, at der var mange rygere blandt skolens elever og lærere. På skolen var en masse skilte, som dagligt mindede brugere om ’smid ikke dine cigaretskodder her’. Her udsprang ideen om et rygerum – og hvilket ét!
Cigaren skulle tilsikre, at også de rygende elever og lærere kunne føle sig velkomne og inkluderet. Formen og udtrykket på rygerummet blev udviklet og skulle afspejle og lede tankerne til en ægte colombiansk Havannacigar.
Håndværket at rulle en cigar i kobber
Cigaren er udviklet, så kobberet kom så tæt som muligt på at ligne en rullet cigar – inden for den økonomiske ramme, der var aftalt.
- Byggeriet startede med et hul i jorden og en smed, der bukkede firkantede stålbjælker den forkerte vej – så var vi i gang. Først skulle der både støbes beton i jordniveau og stålskelettet rejses og beklædes med træ, fortæller Brian Toft:
- Kobberarbejdet var ikke den nemmeste opgave at få til at gå op. Men det blev løst af de dygtige svende Steen og Claus. Claus og Dan tog sig af bardiskene forneden, og her må vi bare sige 12 med pil op til vores folk.
- Projektet blev løst sammen med kunstnerduoen Randi & Katrine og entreprenørfirmaet Lauritz Hannibal i super godt samarbejde, og vi er vildt stolte over resultatet.