Annonce

Det gode arbejdsliv kommer ikke af sig selv

 

De rigtige mængder lys og luft og den rette fordeling af lyd har enorm betydning for vores trivsel og produktivitet på arbejdspladsen. Hos Rockfon arbejder man hele tiden på at forbedre arkitekternes muligheder for at vælge den optimale væg- og loftsløsning

 


Tekst af Tim Panduro

De fleste kender følelsen af at være fanget på et uinspirerende og kunstigt oplyst kontor, i et kedeligt og iltfattigt konferencelokale eller på en restaurant, hvor man knap kan høre sin egen stemme på grund af klirrende glas og knevren. 

Dårlig tilgang af dagslys, frisk luft og elendig akustik er problemer, vi alle har oplevet. Det er ikke blot et luksusproblem – men kan mærkes direkte på bundlinjen hos arbejdsgiverne. Derfor er arkitektens rolle meget vigtig i projekteringen. Det fortæller Thomas Vilmar, der er salgsdirektør hos Rockfon. Virksomheden er en del af Rockwool og fremstiller lofts- og vægløsninger baseret på stenuld – en proces, der hele tiden er i udvikling.

- Der er sket meget med loftprodukter i de seneste år for at skabe den matte og homogene overflade, som efterspørges af arkitekter. Vi arbejder for eksempel meget med overfladerne i vores loftløsninger, så vi sikrer, at større mængder dagslys kommer længere ind i lokalerne via refleksion fra lofterne. Hvis man vælger en overflade, der reflekterer 85 %, kommer lyset cirka 20 centimeter længere ind i lokalet. Så det er en relativt let måde at få mere dagslys ind i lokalerne på ved ombygninger uden at gå på kompromis med designet. Det giver arkitekterne flere kvadratmeter til indretningen, større antal arbejdspladser og øget trivsel for medarbejderne, siger Thomas Vilmar.

 

 

Læs mere om Vægge

 

Loftvalg påvirker produktiviteten

Thomas Vilmar påpeger, at dagslys har stor betydning hele døgnet.

- Det har en stor betydning for følelsen af velvære og evnen til at sove om natten. Undersøgelser har vist, at folk, der får tilstrækkeligt dagslys på arbejdspladsen, i snit sover 45 minutter mere om natten.  Det øger både performance, motivation og produktiviteten samt selvfølgelig indlæring i skoler..

Ligeledes har akustik en afgørende betydning. Det er trættende at opholde sig i et rum, hvor enhver telefonsamtale, kuglepensklik eller tastaturtryk forstyrrer, eller hvor man skal anstrenge sig for at høre hvert enkelt ord. Derfor arbejder Rockfon meget med for eksempel taleforståelighed, lyddæmpning og efterklangstider i tæt samarbejde med arkitekter for at sikre, at der skabes optimale akustiske forhold i alle rum.

 

Læs mere om Indeklima

 


Frisk luft fra loftet

Den friske luft er en tredje vigtig faktor i brugernes velvære.

- Man vælger sjældent ventilation, fordi det er smukt. Et ventilationsanlæg kræver rørføring og ventilationsarmaturer, men hvis man i stedet vælger sivelofter, hvor den friske luft kommer direkte igennem loftspladerne, minimerer man ventilationsbehovet, og derved får man et mere homogent loft og flottere udtryk. Det betyder, at man i ombygninger og renoveringer kan arbejde med de loftshøjder, som de oprindelige arkitekter har tænkt. Samtidig slipper man for træk og støj, siger Thomas Vilmar, der er glad for at levere løsninger, der passer ind i både tidligere tiders og nutidens arkitekters visioner.

- Arkitekter i Danmark og Skandinavien er heldigvis stærke. De tegner ikke for at indgå kompromiser. Det udfordrer os ofte, men samtidig er det også med til at sikre, at vi hele tiden udvikler de bedste løsninger. Vi leverer grundlæggende de byggeklodser, som arkitekterne skal bruge til det konkrete projekt, siger Thomas Vilmar.