<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Bouroullec: En ny familie
Bouroullec: En ny familie

Bouroullec: En ny familie

Tekst af Stine Liv Buur

De franske designere, brødrene Ronan og Erwan Bouroullec, fortæller Byggeri+Arkitektur om deres Belleville kollektion – en ny gruppe af stole og borde.

Ved første syn, set fra en danskers perspektiv, minder Belleville stolen om Hans J. Wegners klassiske armstole. Men i følge Ronan og Erwan Bouroullec fandt de ikke deres inspiration fra Wegner eller andre Skandinaviske designere. Belleville blev udviklet i forbindelse med den økonomiske krise, med ønsket om at skabe en ny standart stol som kunne anvendes i mange sammenhænge.

 

Følgende er et interview med en af brødrene, Erwan Bouroullec:

 

En ny standard stol

- Den tidlige ide om Belleville opstod med tilknytning til den økonomiske krise. I den forbindelse husker jeg vi havde nogle samtaler med Rolf Fehlbaum fra Vitra hvor et af emnerne var: Hvad skal vi gøre nu? Belleville blev senere et svar på det spørgsmål. Gennem produktion og materiale er Belleville en opdateret version af en plastik stol. Udviklingen tog næsten fire år.

 

- Vi ønskede at udvikle noget vi kalder en ”Popular chair” – en volume stol som skulle fungere godt i mængder og som kunne blive produceret inden for en økonomisk overkommelig ramme. Fra start af blev Belleville tænkt ind i den nyeste plastik teknologi. 

 Belleville er en skrifttype

- Så snart vi begyndte at tænke på stolen som ”populær” ønskede vi at finde en balance mellem industriens krav og respekten for kulturen og mennesket.

 

- Et af aspekterne i Belleville blev den ”uafbrudte linje” hvilken forbinder stolens fødder til strukturen, og som fortsætter op i armlænene og rundt i ryglænet. Trin for trin vurderede vi proportionerne for linjen for at gøre stolen velafbalanceret og behagelig (pleasurable), men også for at imødekomme produktionsteknologien.

 

- Vi ønskede at Belleville skulle være letlæselig og fandt inspiration i de metoder som typografer anvender i udviklingen af skrifttyper. En typograf arbejder for at skabe balance mellem alle dele i bogstavet, med det formål at skabe en proportion som gør det lettere for læseren at læse en linje. Udseendet af en skrift har stor indflydelse på hvordan en målgruppe modtager teksten og hvor let den er at læse, og det var med det udgangspunkt vi formgav Belleville.

 

- For mig er Belleville dedikeret til dens funktion og jeg mener den besvarer alle krav til komfort og ergonomi - men gennem hele processen brugte vi en masse energi på at balancere alle delene i forhold til hinanden, på samme måde som en typograf gør med et bogstav.

 

Det tager kun 4 minutter

- Produktionen af Belleville foregår yderst automatiseret. Sprøjtestøbning med gas er en teknik som kræver massiv forberedelse før selve produktionen igangsættes.. Produktionen tager kun 3-4 minutter og så er alting færdigt.

 

- Forinden skulle hver del af processen evalueres fordi det ikke er en teknologi som giver mulighed for efterfølgende reparationer, at starte forfra eller udskifte en enkelt del – processen foregår i kun ét skud! Før vi udviklede det endelige værktøj, studerede vi plastikken mens det stadig var flydende, hvordan det flød ind i støbeformen, retningen, farten, hvordan det kølede ned og retningen fibrene antog i forbindelse med hærdningen.

 En stol med mange navne

- Oprindeligt, og fra de første drøftelser vi havde med Rolf Fehlbaum, kaldte vi stolen for ”A4”, ligesom standart papirstørrelsen. Dette navn indrammede ideen om en populær stol for alle og til enhver situation. Senere begyndte vi at kalde stolen for ”Pop” og bag navnet Pop var der to grunde. En var det pleasurable som var begyndt at gro i stolens form. På samme tid havde Pop et islæt af pop art, hvilket naturligvis handler om reproduktion, store mængder, og massive gentagelser. Ronan og jeg sammenligner også ofte vores designs med musik, vores designs er som musik og mindst lige så vigtige som en god sang i radioen. En god stol kan forsøde din dag, den kan forblive i baggrunden eller diskret indføres i underbevidstheden, enten for at blegne eller tværtimod blive en klassiker. Vi kan godt lide at tænke på Belleville som en Pop stol.

 

- I en kort periode hed stolen også ”Serif” hvilket er navnet på den skrifttype som har bogstaver med rundede fødder. Serif bogstaver er lette at læse, og derfor finder man dem ofte i bøger og aviser. Til sidst navngav vi den Belleville. Belleville er det område af Paris hvor vi bor og arbejder – et populært multietnisk område og jeg synes navnet passer godt til det varierede udvalg af brasserier, caféer og hvordan området er beriget med mange forskellige mennesker. Det er afslappet. Området er omfavnende og forsøger ikke at efterleve særlige normer.

 

En hybrid stol

- Vi tænker ikke på Belleville som en plastik stol, men som en hybrid stol. Belleville er plastik plus plastik, plastik plus træ eller plastik plus polstring. Belleville bliver produceret som en særlig stærk polyamidramme, hvilket har givet os muligheden for at designe en utrolig tynd skal til sæde og ryg. Det sæde og rygstykke som udføres i krydsfiner har en tykkelse på kun 4,5 millimeter.

 

- Vi vender altid tilbage til ideen, at Belleville skal kunne passe ind i mange forskellige miljøer, indendørs og udendørs, privat og offentligt. Belleville er en familie, den er ikke tænkt som én stol, men som stol der fungerer godt i et stort antal. Belleville er derfor en skrifttype.

 

Dirigenten og orkestret

Bouroullecs designs præsenterer et stort spænd af materialer og industrielle teknikker; logisk set kan I ikke være eksperter i alle disse. Ser man igennem jeres portefølje af stole, kan man få opfattelsen af, at designprocessen er mere vigtig for jer end det artikulerede perfekte slutresultat: Er du enig i denne observation?

 

- Ja og nej. Jeg mener det er designerens ansvar at stille spørgsmål til de parametre som undertiden pålægges af industrien. Jeg betragter altid fabrikken som et stort orkester og jeg er dirigenten - og orkestret skal spille det musik jeg ønsker. I den forbindelse skal jeg træne orkestret og finde det bedste frem. Jeg mener ikke der er særlig meget forskel mellem håndværk og industri. At arbejde med industrien, er det samme som at tage et stykke træ og snitte det, til det får den rigtig form og sensualitet. Jeg er en håndværker, men i tilfældet med Belleville var Vitra værktøjet. Den eneste forskel mellem håndværk og industri findes derfor i værktøjet. Mine forventninger til at arbejde med en maskine og 1500 medarbejdere, eller at arbejde med en kniv og et stykke træ, er for mig den samme ting.

 

Blå bog

Ronan og Erwan Bouroullec blev født henholdsvis i 1971 og 1976, de er brødre fra Brittany i Frankrig. De studerede begge på École Nationale des Arts Décoratifs i Paris og på École des Beaux-Arts i Cergy-Pontoise. Efter at have afsluttet sine studier startede Ronan sin egen tegnestue og Erwan assisterede ham mellem sine egne studier. Siden 1999 har brødrene arbejdet sammen som partnere i Paris.

 

Efter mere end 15 års aktivitet på den internationale designscene har brødrene designet mere end hundrede produkter og møbler for virksomheder som Cappellini, Ligne Roset, Magis, Vitra, Artek, Habitat, Flos, Mattiazzi, Mutina og Gallery kreo.