<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> IOC åbner nyt bæredygtigt hovedsæde i Lausanne designet af 3XN
IOC åbner nyt bæredygtigt hovedsæde i Lausanne designet af 3XN

IOC åbner nyt bæredygtigt hovedsæde i Lausanne designet af 3XN

Foto: © 2019 / International Olympic Committee (IOC) / MØRK, Adam - All rights reserved

Det nye hovedsæde er netop udnævnt som en af verdens mest bæredygtige kontorbygninger, og den internationale olympiske dag bliver derfor ekstra særlig for Den Internationale Olympiske Komité (IOC), der fejrer åbningen af Olympic House d. 23. juni i Lausanne.

Olympic House ligger i naturskønne omgivelser i Parc Louis Bourget i Lausanne i Schweiz, og er designet af 3XN. Den danske tegnestue vandt konkurrencen tilbage i 2014 efter en intens international arkitekturkonkurrence, der kørte over to faser, hvor 114 af verdens førende tegnestuer viste interesse for at komme med i konkurrencen.

 

- Det var et langt udskilningsløb, som på mange måder minder om et OL, hvor man konkurrerer mod de bedste i verden. Netop i den sammenhæng er vi enormt beærede og stolte over at have vundet, udtaler Kim Herforth Nielsen, grundlægger og kreativ direktør hos 3XN.

 

Den olympiske ånd

Med den nye bygning er det ambitionen at samle IOC’s 500 medarbejdere, der har været fordelt over fire forskellige adresser i Lausanne, under ét tag. Olympic House er designet ud fra IOC’s kerneværdier - bevægelse, gennemsigtighed, fleksibilitet, bæredygtighed og samarbejde, og bliver altså et udtryk for den autentiske olympiske ånd.

 

- Det er essensen af den olympiske bevægelse og dens værdier, der har været inspirationskilde for designet, der fremmer transparens, facilitere interaktion og kommunikation samt skaber et effektivt og bæredygtigt arbejdsmiljø, forklarer Jan Ammundsen, senior partner og designansvarlig for Olympic House hos 3XN.

 

Et centralt træk i designet er udformningen af facaden, der er en hyldest til den olympiske ånd. Med sin dynamiske, bølgende form ser bygningen anderledes ud fra forskellige vinkler, og symbolisere en atlet i bevægelse.

 

- Gennemsigtighed er vigtig for IOC. Det har vi taget helt bogstaveligt med en glasfacade fra gulv til loft, som skaber synlighed til det daglige arbejde og signalerer åbenhed, fair play og transparens, fortæller Jan Ammundsen.

 

Den centrale Unity-trappe i bygningens hjerte refererer til de ikoniske olympiske ringe. Trappen rejser sig i bygningens fulde højde, hvor den forbinder de fem etager gennem et centralt atrium, og er et visuelt udtryk for fællesskab og samarbejde mellem IOC’s medarbejdere og interessenter.

 

 

Fokus på bæredygtighed og fleksibilitet

Med byggeriet af Olympic House, som udelukkende er finansieret med private midler, ønsker IOC at gå forrest som et godt eksempel indenfor bæredygtighed. Det har ført til, at Olympic House nu er kåret som en af de mest bæredygtige kontorbygninger i verden med de højeste certificeringer inden for LEED, den mest udbredte internationale bærdygtighedscertificering, samt schweiziske Minergie og SNBS. Olympic House er det første byggeri, der opnår alle tre certificeringer.

 

Olympic House er designet til at være bæredygtigt både i bygningsfasen og den daglige drift. Der er især lagt vægt på at minimere forbruget af energi og vand, reducere affaldsmængden og integrere byggeriet i landskabet. Bygningen benytter overvejende vedvarende energi, mens intelligente løsninger, varmegenindvindingssystemer og en avanceret klimaskærm sikrer en effektiv brug af energi.

 

- Vi har samarbejdet med førende specialister og leverandører med en holistisk tilgang til projektet for at sikre, at bygningen er bæredygtig i hele sin levetid, forklarer Robin Kirsche, partner hos lokalarkitekt IttenBrechbühl.

 

Solceller hjælper med at forsyne bygningen med elektricitet, og er placeret, så de understreger tagets design. Vandbesparende sanitet og opsamling af regnvand reducerer bygningens vandforbrug markant, ligesom vand fra Geneve-søen bruges til at opvarme og afkøle bygningen via varmevekslere og varmepumper.

 

 

Mere end 95 procent af materialerne fra de tidligere administrationsbygninger er blevet genanvendt i Olympic House. Derudover er materialer valgt med stor omhu for at sikre et godt indeklima af hensyn til brugernes trivsel og minimal udledning af forurenende stoffer.

 

Olympic House et unikt eksempel på et innovativt samarbejde mellem forskellige interessenter, herunder IOC, verdensomspændende olympiske partnere som Dow, Toyota og Panasonic, arkitekterne 3XN og IttenBrechbühl, bæredygtighedscertificeringsorganer, lokale myndigheder, leverandører og undervisningsinstitutioner. 3XN har arbejdet sammen med lokalarkitekt IttenBrechbühl om opførelsen af bygningen.

 

Om 3XN

3XN er en af Danmarks førende tegnestuer. Kim Herforth Nielsen grundlagde tegnestuen i 1986, og lige siden har 3XN formidlet skandinaviske traditioner som klarhed og generøsitet i arkitekturen til et globalt publikum. Med udgangspunkt i løbende research i hvordan bygninger afspejler og påvirker menneskelig adfærd og miljøet, har tegnestuen skabt innovative løsninger på aktuelle udfordringer af stigende kompleksitet. 3XN har hovedsæde i København og kontorer i Sydney, New York og Stockholm. Blandt 3XNs mest markante projekter udover Olympic House, er Den Blå Planet (Danmarks Akvarium 2013) og Royal Arena (2017), begge i København, Museum of Liverpool (2011) samt Quay Quarter Tower (2020) og New Sydney Fish Market (2023) i Sydney.

 

Om IttenBrechbühl

IttenBrechbühl blev grundlagt i 1922 og er et førende schweizisk arkitektkontor med over 300 medarbejdere, der specialiserer sig i store og komplekse projekter. Blandt de 100 årlige projekter, der udføres af kontoret, er Dolder Grand Hotel, med Foster and Partners (2008), Terminal Airside-centret i Zürich Lufthavn (2013), Genèves hovedbanegård (2014), hovedkontoret for RTL Group Luxembourg (2016), museet Chaplin’s World (2016), Vortex, bygningen til de olympiske lege i Lausanne (2019) og Ecole Hôtelière de Lausanne (2019).

 

Om IOC

 

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) er en non-profit uafhængig international organisation bestående af frivillige, der er forpligtet til at skabe en bedre verden gennem sport. IOC omfordeler mere end 90 pct. af sin indkomst til den bredere sportsbevægelse, svarende til at organisationen uddeler 3,4 mio. USD om dagen til at hjælpe atleter og sportsorganisationer på alle niveauer over hele verden.