Lundgaard og Tranberg Arkitekter:Domicilbyggeri nyfortolker det traditionelle pakhus
Lundgaard og Tranberg Arkitekter står bag et massivt teglmurværk på Langeliniemolens vestside, som er perforeret af huller. Pakhuset er Lundgaard og Tranberg Arkitekters nyfortolkning af det traditionelle pakhus.
- Pakhuse er traditionelt set opført i teglsten, og med vores projekt har vi derfor ønsket at sætte fokus på teglmurværket ved at skabe en stor homogen teglstensmasse. Hermed udviskes bygningens modul, så man som beskuer udefra ikke kan fornemme de mange etager og ruminddelinger bag facaden, men blot oplever bygningen som en massiv teglstensklods, fortæller arkitekt Trine Hedeager Harboe.
Læs også:
Arkitekt Michael Kvist fra Lundgaard og Tranberg Arkitekter: Axel Towers: Formen byder indenforVinduer framer verden udenfor
Særligt karakteristisk ved Pakhuset er facadens mange vindueshuller i varierende størrelser, som er inspireret af de mange porte, hejselemme og udluftningshuller, man finder i et traditionelt pakhus.
Ved første øjekast ser det ud som om, at vindueshullerne er strøet vilkårligt ud over hele teglmassivet, men deres placering er naturligvis nøje planlagt i forhold til bygningens brug og udsigten til himmel og hav.
- Befinder man sig inde i bygningen, vil man opleve, at vindueshullerne sidder meget varieret: både traditionelt placeret ud for øjenhøjde, men også langt nede ved gulvet eller højt oppe ved loftet. Dermed gives direkte udkig til himmel og hav.
Ét vindue indrammer for eksempel Trekroner, mens de andre vinduer i bygningen indrammer noget helt andet, forklarer Trine Hedeager Harboe.
Facademotivet resulterer altså i en afvekslende framing af verden uden for. Når man bevæger sig i bygningen, oplever man således, hvordan hvert sted i domicilet har sin helt egen unikke rumkarakter.
Et grønt forbillede
- Pakhusets kontorarealer er naturligt ventilerede, idet den friske luft trækkes ind via riste integreret i vinduernes falde, videre gennem lydsluser integreret i facaden og frem til kontorarealerne, forklarer Trine Hedeager Harboe.
Den naturlige ventilation sikrer, sammen med termoaktive konstruktioner, bygningens klimatisering. Denne løsning er med til at reducere energiforbruget til temperering af Pakhuset.
Pakhuset blev ligeledes i 2012 certificeret i kategorien ”sølv” under pilotfasen for den danske tilpasning af certificeringsordningen for bæredygtighed, DGNB, og afventer nu sin endelige certificering.
Lys fra oven
I bygningens stueetage findes et auditorium omgivet af mødelokaler mod nord, en kantine mod syd og et fællesareal i midten. På bygningens i alt syv etager har man indrettet kontorpladser hele vejen rundt langs ydervæggene.
- Lokalplanene fastlægger kravet til en forholdsvis dyb bygning. Med henblik på at skabe det bedste arbejdsmiljø har vi derfor placeret alle kontorpladser langs bygningens ydrevægge, da det er her, der er mest lysindfald, forklarer Trine Hedeager Harboe.
I midten af bygningen finder man i stedet for kontorpladser et langstrakt atrium, som går igennem samtlige syv etager. Her er uformelle mødesteder samt trapper og broer, der forbinder etagerne.
I og med, at bygningsfacadens hulningsprincip videreføres henover taget er atriummet i øvrigt med til at trække dagslyset ind fra oven. Trapper, elevatorer, toiletter og andre birum samt lodrette teknikskakte er samlet i to kerner, der underdeler den lange bygningskrop i tre afsnit.
- Domicilet er et flerbrugerhus med plads til op til tre lejere. Det er lavet ud fra rækkehusprincippet i den forstand, at de tre potentielle lejemål adskilles lodret gennem bygningen via kernerne, som sikrer optimal følelse af eget domicil, idet lejerne ikke kan kigge ind til hinanden, afslutter Trine Hedeager Harboe.