<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> DTU forvandler ikonisk byggeri til rum for ny læring
DTU forvandler ikonisk byggeri til rum for ny læring

DTU forvandler ikonisk byggeri til rum for ny læring

PROJEKTER Renovering Uddannelsesprojekter Institutioner

På godt og vel et år er en af DTU’s smukkeste auditoriebygninger, bygning 116, forvandlet til et moderne og innovationsfremmende læringsmiljø. Det er seneste i en serie af renoveringer af DTU’s auditoriebygninger i Lyngby.

Bygning 116 er tegnet af Eva og Nils Koppel som en af en række specialbygninger på Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby nord for København. Særkendet for Bygning 116, der stod færdig i 1974, er den markante indre murstenskerne i gule farver, som står midt i en højloftet bygning, der huser tre auditorier. Fra skifergulvet er der næsten syv meter til loftet. De højtsiddende vinduesbånd, der følger bygningen 360 grader rundt, er en anden af bygningens arkitektoniske kvaliteter. Vinduesbåndene giver et unikt lysindfald og gode betingelser for dagslys i alle døgnets lyse timer.

- Den overordnede vision for transformeringen af bygningen er at synliggøre og øge mulighederne for liv og læring samtidig med at bygningen renoveres og revitaliseres som et af DTU’s arkitektoniske vartegn, siger Laura Utke Graae Jørgensen, arkitekt og projektleder ved DTU for det store renoveringsprojekt.

- Jeg foretrækker at kalde det en transformation, fordi der virkelig er tale om en grundlæggende forvandling, hvor vi har tilføjet nye sanselige lag i menneskelig skala i fællesarealerne, men i stor respekt for Koppels arkitektoniske arv, understreger Laura Utke Graae Jørgensen.

- Det har ikke været et nemt rum at arbejde med, men omvendt også meget udfordrende, og det har været interessant at bringe flere fagligheder i spil, bl.a. lys og farver, siger Laura Utke Graae Jørgensen. Det sidste vender vi tilbage til.

DTU_BYGNING_116_0100_FOTO KONTRAFRAME
DTU_BYGNING_116_0322_TH_0170_FOTO KONTRAFRAME
DTU_BYGNING_116_1058_FOTO KONTRAFRAME
DTU_BYGNING_116_1082_FOTO KONTRAFRAME
DTU_BYGNING_116_20210322_TH_1093

 

Fra gangarealer til inspirerende studieområder

Den store omdannelse af auditoriebygningen har haft fokus på at skabe de bedste rammer for læring med lige fokus på formelle og uformelle læringsmiljøer. Det betyder blandt andet at en central del af transformationen har været at forvandle de mange uudnyttede kvadratmeter i foyer- og fællesarealerne til aktive og inspirerende studiemiljøer, og skabe større synlighed mellem studieområderne og de mere formelle læringsmiljøer.

Der er også sket en gennemgribende renovering af auditorierne, og indeklima, lys og akustik er blevet styrket for at kunne understøtte nutidens undervisningsformer, hvor de studerende opholder sig i længere tid i bygningerne og veksler mellem auditorie-undervisning og gruppearbejde.Samarbejde med lysdesigner og billedkunstner

I transformationen er der lagt stor vægt på at arbejde med lys, farver og materialer. Formålet har været at bidrage til at skabe et godt arbejdsmiljø for de studerende og give bygningens forskellige funktioner identitet, skabe pejlemærker og i det hele taget få bygningen til at være et behageligt sted at være. Og med fokus på arkitekturen og Koppels særlige arkitektoniske kvalitet i bygningen.

Billedkunster Malene Bach har været konsulent på arbejdet med farver og firmaet LightScapes v/ Iben Winther Orton har stået for bygningens lysdesign. Sammen med DTU har de formået at udvikle et helt unikt system af farvede tekstiler, som diffuserer sollyset og giver en oplevelse af bevægelse gennem de høje rum omkring den indre kerne.

- De farvede tekstiler er med til at tilføre en menneskelig skala, forklarer Laura Utke Graae Jørgensen.

Farver spiller også en rolle i forbindelse med inddeling af rum. Der er to gulvfarver i bygningen, hvor den røde farve indikerer, at her kan der foregå gruppearbejde.

 

Åben facade og mere dagslys

Bygningens facade var oprindelig en lukket facade kun brudt af enkelte indgange. Facaden er nu åbnet op med store glaspartier, så man kan fornemme livet i bygningen udefra, og foyerområdet, som tidligere lå mørkt, har fået ovenlys og er blevet revitaliseret som et stort, lyst og åbent område, der både kan bruges som studieområde, og kan ommøbleres til forskellige typer events.

Byggedata

Bygherre: DTU
Areal: 4.500 m2
Budget: 91,6 mio. kr.
Arkitekt: Rørbæk & Møller Arkitekter
Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører
Hovedentreprenør: JAKON
Belysningsdesign: Lightscapes
Farver: Billedkunstner Malene Bach
Bygherrerådgiver: mtre/Rambøll
Særinventar: Christensen & Co Arkitekter /Jønsson

Anbefalede artikler