Copenhagen International School i Nordhavn
Facadeintegrerede solceller er vejen til et grønnere byggeri
SolarLab integrerer højt ydende solceller i et fleksibelt facadesystem, der gør det nemt at skabe smukke og unikke facader. På den måde kan man trække sit byggeri i en grønnere retning uden at gå på kompromis med facadens udtryk og holdbarhed, samtidig med at det skaber store besparelser på både CO2 og energiregnskabet.
Der er ingen tvivl om at solceller har en vigtig rolle at spille i fremtidens grønne energiforsyning. Nogle vil dog se de klassiske solpaneler som en uæstetisk løsning, der uelegant placeres på toppen af ellers pæne villaer og domiciler. Der eksisterer dog bedre løsninger: Solarlab har udviklet et gennemtestet ventileret facadesystem, som kombinere solceller og regn-skærm i en let-vægts beklædning, så hele bygningens facade kan generere bæredygtigt strøm, samtidig med, at der bidrages positivt til arkitekturen.
- Vi står alle sammen over for nogle svære valg, hvor vi især er nødt til at se på vores store energiforbrug. Der er dog ingen grund til, at grønne løsninger skal betyde et kompromis med den arkitektoniske og byggefaglige kvalitet. BIPV – Bygnings Indpassede Solceller erstatter den traditionelle facadebeklædning og gør det muligt at beklæde facader med farve, struktur og stoflighed, som samtidigt tillader næsten alt lys at nå de bagvedliggende og usynlige solceller. Alle husets facader kan derfor bruges til at producere el, samtidig med, at man næsten frit kan arbejde med farver, former og størrelser på facadebeklædningen. Det betyder at vi kan tilpasse facadebeklædningen til det enkelte projekt, om det er nybyg eller energirenoveringer af ældre byggerier som vi forventer at der kommer rigtigt mange af, fortæller Anders Smith fra Solarlab.
Lang levetid
Det integrerede facadesystem kan bruges på alle typer bygninger, hvor der især på offentlige institutioner og kontorbyggerier er store fordele at hente:
- En skole eller kontorbygning har et meget højt energiforbrug i dagtimerne, hvorefter energiforbruget falder drastisk. Det vil sige at i de timer, hvor solpanelerne har det højeste energioutput, går den generede strøm ikke til spilde. På disse byggerier er soltage heller ikke altid en mulighed fordi tagene i højere grad inddrages til gode udearealer eller holdes grønne for a håndtere de stigende mængder regn, fortæller Anders Smith og uddyber:
- Den økonomiske og miljømæssige forrentning ved sådanne løsninger er også store. For det meste vil vores facadeløsninger være betalt tilbage indenfor fem til ti år og miljømæssigt på blot et par år, takket være systemets lave LCC og store elproduktion. Samtidig har vi jo designet vores facadesystemer så de holder rigtigt længe. Der er en forventet levetid på 50 til 80 år. Kvalitetssolcellers energioutput degraderes meget lidt med årene, og selv efter 50 eller 80 kan der forventes en høj produktion af CO2-fri elektricitet.
Er det ideelt at høste sol i Danmark?
Når man tænker på solceller, vil man måske se de bagende ørkner syd for Europa som ideelle steder at høste solenergi. Men i realiteten præsenterer Danmark og resten af Norden, helt ideelle vilkår for at indfange solens stråler:
- Det lyder måske unaturligt, men solpaneler bryder sig ikke om varme, de producerer faktisk 0,4% mere elektricitet for hver grad koldere det bliver og modsat produceres der mindre når det bliver varmere. Hvilket også er en af grundende til at vores facadesystem er ventileret. Ser vi på den næsten vandrette sol i forårs- og efterårsmånederne, giver den helt utroligt gode forhold for solpanelerne. Da moderne, højt isolerede byggerier samtidigt ofte har store vinduespartier så er der også et naturligt sammenfald imellem den høje energiproduktion på facaden og det høje energibehov til ventilationen som er en af de helt store energislugere.
Ingen krumspring
Der er med rette en stor begejstring for grøn energi, men nogle gange er der bagsider af den grønne medalje. Det ses blandt andet på udvindingen af råstoffer til batterier, der har store konsekvenser for miljøet. Men hos SolarLab har de insisteret på at produktionen af deres solcelleintegrerede facadepaneler også skal efterleve høje miljøkrav:
- Hvis man sviner i sit forsøg på at skabe grøn energi, så er man jo ikke trådt et skridt i en bedre retning. Derfor holder vi vores produktion indenfor Europa, hvor alle forhold er underlagt streng kontrol. Til de energiintensive dele af vores produktion benytter vi sol, vind- og vandenergi, hvorefter panelerne samles i Danmark. Den grønne omstilling bør altid starte tidligt i produktionen, siger Anders Smith.
Tænk praktisk
Facaderne er udtænkt som et Plug- and Play system, der betyder at opsætning og service er både hurtig og smertefri, med klare grænseflader:
- Hele vores facadesystem er udtænkt til at skabe en let byggeproces og et æstetisk slutprodukt. Grønne løsninger behøver jo ikke være grimme eller besværlige. Den store fleksibilitet hvor panelerne frit produceres med former og formater tilpasset det enkelte byggeri (med en bredde fra 36 cm til 3 meter), giver arkitekter og ingeniører rig mulighed for at eksperimentere med farver og former i forhold til deres endelige bygningsdesign. Facadeløsningen kan også tilpasses komplicerede renoveringsprojekter, så bygningens oprindelige ånd stadig bevares, afslutter Anders Smith.
Æstetisk farvespil i Nordhavn
Skulle man være i tvivl om hvilke arkitektoniske muligheder der er med de integrerede solcellefacader fra SolarLab, kan man tage ud i Nordhavn og se Copenhagen International School. Her glimter 12.000 solpaneler, som en farverig mosaik. På grund af deres vinkling og placering, skaber de en farvesymfoni, der ændrer sig i takt med årstiderne og solen.18m2 solceller fortrænger 1 ton CO2 om året, hvilket vil sige at de 6.000 m2 solceller der pryder facaden på den internationale skole i Nordhavn, er en betragtelig gevinst for skolens økonomi og CO2 aftryk.