<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Innovativt lysdesign i metroen i Helsinki af VALOA design
Innovativt lysdesign i metroen i Helsinki af VALOA design

Helsinki Metro Station Koivusaari

Innovativt lysdesign i metroen i Helsinki af VALOA design

Kuvio Oy

Helsinki metro blev i 2017 udvidet med 14 kilometer og med otte nye stationer, hvor hver station har sin egen visuelle identitet. Belysningen er designet af finske VALOA, som netop har modtaget Nordisk Lyspris 2020 for projektet.

Nordisk Lyspris uddeles hvert andet år til projekter, hvor belysning spiller en afgørende rolle. I 2018 vandt således Vadehavscentret, hvor Nikolaj Birkelund fra Fortheloveoflight og Johan Carlsson fra JAC studios har stået for lysdesignet. I år gik prisen til VALOA design for deres arbejde med belysningen i Helsinki metro, og jury-formand Ourania Georgoutsakou fortæller om valget:_

 

- Det er et innovativt projekt, hvor man har skabt en række særegne metro stationer, som er så visuelt robuste, at de også vil være æstetisk indbydende årtier ude i fremtiden. Samtidig er belysningen integreret del af arkitekturen i den forstand, at belysningskonceptet understøtter de forskellige stationers udtryk. Hver station er unik, men samtidig er der tænkt over at skabe sammenhæng, og helt generelt er vi i juryen begejstret for den måde, lyset anvendes på lodrette flader og glas til at skabe en særlig rumlig fornemmelse, der også hjælper med orienteringen.

 

Helsinki metro stationer er det første finske projekt, som vinder Nordisk Lyspris, og teamet bag består ud over VALOA af CJN architects, Helin & Co, ALA-architects, APRT, HKP og Insinööritoimisto Tauno Nissinen. Projektleder Roope Siiroinen fra VALOA design udtaler:

 

- Det er en stor ære for hele holdet at blive tildelt Nordisk Lyspris, og det er skønt, at alt det hårde arbejde med de mange forskellige fagligheder, der ligger bag belysningen, bliver værdsat.

 

Lysdesginer Marko Kuusisto fra VALOA design supplerer:

 

 - Projektet er et perfekt eksempel på værdien af et godt samarbejde om at integrere belysning og arkitektur. Det er fantastisk at opleve den her modtagelse af det færdige projekt.

 

NLDA-winner-2020-Photo-Aino-Siiroinen_1600Vinderne af Nordisk Lyspris 2020 for de otte stationer på Helsinkis metro. Fra venstre: Roope Siiroinen, Antti Hiltunen, Paulina Blomström and Marko Kuusisto fra VALOA design. Foto af Aino Siiroinen.Om Nordisk Lyspris

Lysprisen blev stiftet i år 2000, og prisen fokuserer på lysdesign og lysinstallationer, som fremhæver de særlige kvaliteter i nordisk lysdesign. Nordisk Lyspris arrangeres af de fem nordiske lysorganisationer Dansk Center for Lys, Suomen Valoteknillinen Seura, Ljostæknifelag Islands, Ljuskultur i Sverige og Lyskultur i Norge.

 

Helsinki+Metro+Station+Keilaniemi+by+Petri+Vuorio_1600
Helsinki+Metro+Station+Lauttasaari+by+Petri+Vuorio_1600
Helsinki+Metro+Station+Matinkylä+by+Indav+Timo+Kauppila_1600
Helsinki+Metro+Station+Koivusaari+by+Petri+Vuorio_1600
Helsinki+Metro+Station+Tapiola+by+Kuvio+Oy_1600
Helsinki-Metro-Station-Urheilupuisto+by-Petri-Vuorio_1600
Helsinki+Metro+Station+Niittykumpu+by+Petri+Vuorio_1600
 
 De øvrige nominerede projekter: