Vores ejendom er meget mere end tag over hovedet
En ejerforening på Frederiksberg holder fast i, at deres ejendoms særlige identitet bliver bevaret, når bygningen renoveres sammen med rådgivningsvirksomheden Gaihede.
Takket være ildsjæle i ejerforeningen og en tro på deres bygnings grundlæggende kvaliteter står ejendommen på hjørnet af H.C. Ørsteds Vej og Amalievej på Frederiksberg knivskarp, trods dens 113 år på bagen.
Den unikke arkitektur med de røde teglmursten, sirlige ornamenter i pudset og krummelurer i smedejernet på altanerne er blevet renoveret, så den giver oplevelsen af sin oprindelige fremtræden.
Mette Mosegaard er med i bestyrelsen i ejerforeningen EF Amalievej 21‐23 og H.C. Ørsteds Vej 23, og har boet i ejendommen i 22 år.
– Vores ejendom er meget mere end tag over hovedet. Den er rammen for vores liv, og så er den et arkitektonisk værk. Bygningen er til låns hos os i en tid, og så skal vi aflevere den videre til de næste beboere i en ordentlig og vedholdt tilstand, siger hun i en pressemeddelelse.
Ejendommen blev i 2020 præmieret af Frederiksberg Kommune for ”den respektfulde renovering/vedligeholdelse” på baggrund af ejendommens løbende renovering af facader og vinduer. Den nyeste renovering, som Gaihede har stået i spidsen for, følger i samme spor for fortsat at bidrage til bevaringen af ejendommens unikke udseende.
Gennemgribende renovering
Mette Mosegaard og ejendommens bestyrelse har samarbejdet tæt med rådgivningsvirksomheden Gaihede, ingeniører & arkitekter, som har styret den seneste gennemgribende renovering af ejendommen. Hun fortæller:
– Det har været et godt forløb, hvor vi har oplevet både en meget lyttende projektleder og en, som fagligt kan skære igennem, når der er behov for det. Vi kunne ikke have gennemført renoveringen uden en rådgiver til at planlægge og styre det.
Det er projektleder og arkitekt Mette Gammelby Kruse fra Gaihede, der har stået i spidsen for renoveringen, og det var en opgave lidt ud over det sædvanlige.
– Det er en ganske særlig ejendom. Den er tegnet af arkitekten Peter Nicolai Hansen, som blandt andet har været med til at skabe Hotel D’Angleterre, som den ser ud i dag. Hans ejendom her på Amalievej er en markant og velproportioneret bygning i gode materialer med mange særlige elementer som udsmykninger/mønstre under de fine karnapper, de smukke jerngitre på altanerne og så er der også de sirlige dyre- og blomsterfigurer i pudsen. Det er en meget vellykket bygning, der kan noget helt særligt, siger projektlederen.
Høj bevaringsværdi
Ejendommen er da også anerkendt. Den har en høj bevaringsværdi i kategorien 2 i SAVE-registret. I Frederiksberg Kommune anses bygninger med SAVE-værdierne 1-4 i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse som fremtrædende eksempler inden for deres slags.
Det er noget, der også optager mange af ejerne i ejendommen, hvor der er en bred opbakning til bestyrelsens indstillinger, når der skal renoveres. Motoren bag er Mette Mosegaard fra bestyrelsen, som er uddannet industriel designer på Arkitektskolen i Århus, så æstetikken fylder naturligt meget hos hende, fortæller hun:
– Der er selvfølgelig forskellige grader af engagement og passion omkring bygningen og dens historie, men i bestyrelsen og på vores generalforsamlinger er der stor forståelse for det vigtige i ikke at gå på kompromis med bygningens oprindelige udsende og historie.
– Vi kan være stolte over vores ejendom. Jeg tror på, at det både er vigtig for os, der bor her, men også for hele nærmiljøet. Og det er positivt, at Frederiksberg Kommune også går op i det og passer på kommunens ejendomme, siger Mette Mosegaard.
Vi skal passe på byens sjæl
Projektleder og arkitekt, Mette Gammelby Kruse, fra Gaihede er enig:
– Det er selvfølgelig vigtigt, at beboerne selv vælger den type renovering, de vil have, og som de har råd til. Men det er også et spørgsmål om prioritering og om myndighedskrav. Det er positivt for os alle, at der er nogle myndigheder, der ser byens ejendomme i en større sammenhæng og i længere tidsperspektiv og passer på helheden i forhold til æstetik og miljø. Det kan hurtigt blive glemt i en ”her og nu”-beslutning ved renovering, og det er trist. Det kan ende med, at vi kommer til at bo og leve i en by uden den kvalitet og soliditet, de ældre ejendomme oprindeligt er født med. Det er ikke godt for os eller for de kommende generationer. Vi skal passe på byens sjæl.
De særlige hvide fliser
Inde i porten til gården er der opsat nogle helt unikke hvide fliser, der omkranser de mønstermalede indgange til lejligheder fra porten. De minder om de fliser, som er i Metroen i Paris, men de har en mere kvadratisk dimension. Igennem tiden er flere af dem gået i stykker, og de kan ikke skaffes mere. Men Mette Mosegaard fra bestyrelsen giver ikke sådan op, og hun har selv været i gang med gipsen og har lavet nogle kopifliser, som sættes op under renoveringen.
Den seneste renovering af ejendommen
Ejendommens vinduer er blevet renoveret og malet.
Kviste og malede facadeelementer er afrenset og malet. Overfacaden er partielt renoveret, herunder renovering af murværk, gennemgang af sålbænke og fuger omkring vinduer, udbedring af revner i overfacaden og reparation af facadeelementer.
Underfacaden er afrenset, pudset delvist repareret og malet. Alle facadens hvidmalede dekorationer og dekorative elementer er renoveret.
Der er udbedret korroderet bære-/udliggerjern i udsmykningerne, og altanbundene har fået ny, vandskyende belægning.
Præmieret af Frederiksberg Kommune
I 2020 blev ejendommen præmieret af Frederiksberg Kommune for ”den respektfulde renovering/vedligeholdelse” på baggrund af ejendommens løbende renovering af facader og vinduer. Den nyeste renovering, som Gaihede har stået i spidsen for, følger i samme spor for fortsat at bidrage til bevaringen af ejendommens unikke udseende.