2CTRL er førende inden for KNX-systemer
Den tekniske virksomhed 2CTRL leverer intelligente løsninger ud fra KNX-systemer, der styrer bygningens strømforbrug fra ét samlet system. Oveni er 2CTRL forhandler af trykknapper i materialet Fenix, der er CO2 neutralt produceret.
Med 20 års erfaring er den tekniske virksomhed 2CTRL førende inden for KNX-teknologien, som er den internationale standard, der sikrer effektiv og intelligent kommunikation mellem flere forskellige IBI-systemer. KNX-systemer gør det muligt at styre lys, ventilation og temperatur i bygninger fra ét samlet system samt overvåge forbruget med henblik på øget energioptimering.
Simon Møller Johnsen er stifter af og direktør i 2CTRL, der med lokaler i Karlslunde beskæftiger otte eksperter inden for programmering og installation af den åbne KNX-teknologi. Han er selv uddannet elektriker og har siden videreuddannet sig gennem mange år inden for feltet, så 2CTRL i dag er landets største specialist inden for KNX.
- Vi designer skræddersyede, intelligente løsninger, der gør hverdagen både mere effektiv, komfortabel og bæredygtig. Der stilles stadigt stigende krav til intelligent styring af bygninger og boliger, og mens andre systemer inden for bygningsautomatik er låst, er KNX-teknologien en åben standard, som taler sammen med andre systemer, forklarer Simon Møller Johnsen.
KNX-systemet er åben standard
2CTRL har installeret KNX-systemer hos en række kunder, herunder blandt andet Kvinde-Barn Centeret på Herlev Hospital, på DTU Life Science & Bioengineering, på Middelgrundsfortet og på Scandic CPH Strandpark samt Ferring Pharmaceuticals. Stifteren af 2CTRL forklarer, hvad der formentlig ligger til grund for ovennævnte institutioners valg af KNX-systemer.
- Du har samlet al bygningsautomatik på ét system i stedet for 4-5 forskellige systemer. Så uanset om du skal skrue ned for lyset, justere temperaturen eller ændre på solafskærmningen, så styrer du det hele fra den samme knap på væggen. Det er nemt, brugervenligt og intuitivt, og mulighederne er ubegrænsede, for du kan strikke det sammen, som du har lyst, siger han.
En RGB-bar signalerer med visuel feedback i farver, så det er nemt for brugeren at anvende systemet. Samtidig har KNX-teknologien den fordel, at den er en åben standard, hvilket helt fjerner producentafhængigheden, som man ser i andre, lukkede systemer.
- Der findes mere end 500 forskellige producenter, der passer til systemet. Så kan du ikke skaffe en reservedel fra den ene, så henvender du dig bare til den næste. Som kunde er du altså ikke låst fast til en enkelt producent, og det giver i sagens natur meget mere fleksibilitet, fortsætter Simon Møller Johnsen.
Trykknapper i Fenix?
2CTRL importerer og distribuerer fra mere end 15 producenter med over 7.500 certificerede KNX-produkter. Virksomheden har en projektafdeling, hvor medarbejderne designer skræddersyede løsninger til kunderne, og herudover råder 2CTRL over et certificeret træningscenter, hvor medarbejderne uddanner andre elektrikere i at anvende systemerne, lige som virksomheden tilbyder rådgivende konsulentarbejde. Den primære forretning ligger dog i projektsalget, som Simon Møller Johnsen vurderer til at udgøre størstedelen af omsætningen.
Senest er 2CTRL blevet forhandler af en spritny serie af KNX-trykknapper i det særligt patenterede materiale Fenix?, som snart bliver tilgængelige på det danske marked.
- Det er en helt CO2-neutral produktion fra italienske Eelectron i et ridsefrit, hårdt og antibakterielt plastmateriale, der stadig føles blødt at røre ved, fortæller direktøren.
Den behagelige overflade med soft touch og supermat finish tager ikke mod hverken fingeraftryk eller bakterier og er ovenikøbet i stand til selv at reparere overfladiske ridser. Serien er netop designet til den KNX-standard, som 2CTRL er specialister i, og materialet er tilgængeligt i en række farver, så de kan tilpasses og skræddersys til kundernes ønsker.
En trykknap til bæredygtighed
Den italienske producent har opnået CO2-neutralitet i produktionen af trykknapperne ved at bidrage til CO2-kompenserende projekter baseret på den samlede månedlige mængde af solgte kvadratmeter af materialet. Med i disse beregninger, der er certificeret af en tredjepart, er både udvinding og transport, produktion og i sidste ende bortskaffelse af materialet, når det en dag bliver udskiftet.
- Hvis vi får de små komponenter med også, tager vi skridtet mod at blive fuldt bæredygtige. Trykknapper fylder måske ikke så meget i de store sammenhænge, men hvis du kigger på de store kontorbyggerier, som er udført med KNX, så sidder der 500-1.000 trykknapper i hver bygning, så det løber hurtigt op. Det er mange bække små, og vi skal jo starte et sted, siger Simon Møller Johnsen.
Derudover sparer KNX-teknologien i sig selv strøm, uanset hvilken udformning den kommer i. Standarden hjælper bygningens ejer med at samle hele bygningsautomatikken i ét system, hvilket bidrager til at spare på energiforbruget.
- Du kan reducere dit standby-strømforbrug på de intelligente komponenter i bygningen med op til 60 % i forhold til traditionelle CTS-løsninger, vurderer han.
Hemmeligheden ligger ikke mindst i, at KNX-produkter i gennemsnit har et strømforbrug på 0,28 watt, hvor traditionelle CTS-produkter ofte bruger mindst 0,7 watt. Med lidt hurtig hovedregning vil en bygning med 1.000 strømførende produkter altså alene på standby-forbruget spare i omegnen af 720 kg CO2 om året ved brug af KNX-teknologien.
- Det er så bæredygtigt, som det kan blive - og samtidig er systemet både intuitivt og ligetil. Det ligger i klar forlængelse af vores filosofi i 2CTRL, siger Simon Møller Johnsen.
FAKTA: KNX
KNX-teknologien løser alle typer af styrings- og automatiseringsopgaver i bygninger som f.eks. lys, varme, alarmer, ventilation, overvågning og solafskærmning i et enkelt system. Blandt fordelene ved KNX-teknologien er, at den er energieffektiv, fleksibel og har lave driftsomkostninger.