Bjarke Fjeldsted, udviklingschef hos byggeriets videnscenter Molio
3D-tegninger kan hjælpe genopbygning af kulturarv efter brand
Branden i Børsen har vækket diskussionen om, hvordan man fremtidssikrer den arkitektoniske kulturarv. Molio ser et stort potentiale i digitale løsninger, især 3D-laserscanninger, som har hjulpet genopbygningen af Notre Dame.
Den over 400 år gamle Børsbygning er den seneste i rækken af fredede bygninger, der står til genopbygning efter brand. Tidligere eksempler inkluderer Christiansborg Slotskirke i 1992 og KB-hallen i 2011. Hvordan man kan undgå lignende hændelser i fremtiden skal politikere, myndigheder og branchen se ind i.
Brande der opstår under renoveringer af gamle bygninger vil dog sandsynligvis ikke kunne undgås helt. Derfor mener Bjarke Fjeldsted, udviklingschef hos byggeriets videnscenter Molio, at det er relevant at fokusere på hvordan man kan sikre en præcis og effektiv genopbygning af bygningsmæssig kulturarv:
- Brande som disse sker, desværre, og det vil nok også ske i fremtiden. Vi ønsker bestemt ikke at fremstå bagkloge, men i stedet håber vi, at vi som branche betragter dette som en god anledning til at drage erfaringer og se på procedurer. Vi bør blandt andet se på, hvilke digitale redskaber, vi har til rådighed, der kan hjælpe os i genskabelsen i tilfælde som dette, fortæller Bjarke Fjeldsted i en pressemeddelelse.
Han tilføjer:
- Her kan eksempelvis en 3D-laserscanning hjælpe til at kortlægge bygningen såvel indvendig som udvendig, og dermed effektivisere genopbygningsarbejdet betydeligt.
Ole Berard, digitaliseringschef hos Molio
Notre Dame kan være inspiration
Ole Berard, der er digitaliseringschef hos Molio, ser også et potentiale i 3D-scanning. Han fremhæver genopbygningen af Notre-Dame-katedralen i Paris efter branden i 2019 som et eksempel til efterfølgelse:
- Da man i Paris stod over for en omfattende genopbygningsopgave, så blev processen markant fremskyndet af digitale værktøjer. Her kunne man med hjælp fra 3D-tegninger fra computerspillet, Assassin's Creed, der foregår i Paris under den franske revolution, hurtigt danne sig et overblik over bygningens udseende samt konkrete målinger, der gjorde opstartsfasen nemmere, siger Ole Berard.
For at sikre den bedst mulige gengivelse i spillet havde spiludvikleren Ubisoft foretaget omfattende 3D-scanninger inde i katedralen. De bidrog til en hurtig geometrisk kortlægning af mål og dimensioner og en præcis gengivelse af det visuelle udgangspunkt.
Effektivisering med 3D
Molio anbefaler, at man i højere grad anvender 3D-scanninger ved bevaringsværdige bygninger.
- Jeg tror desværre, at mange afskriver 3D-scanninger som en stor unødig udgift. Men man bør betragte det som en forsikring – altså noget, som man håber ikke at gøre brug af, men som er guld værd, hvis uheldet er ude. Alternativet er en længere og langt mere upræcis proces i den anden ende, hvor man ved hjælp af fotografier forsøger at danne sig et billede af forholdene, siger Ole Berard:
En anden fordel ved 3D-scanning er integrationen med BIM (Building Information Modeling). De indsamlede data kan let integreres i BIM, hvilket skaber en model, der kan bruges af alle involverede parter i renoveringen. Dette reducerer projekteringstiden og øger den historiske nøjagtighed.
Sammenligningen mellem Børsen og Notre-Dame illustrerer fordelene ved 3D-scanninger i genopbygningen af bevaringsværdige bygninger. Mens genopbygningen af Børsen er estimeret til at tage op mod 10 år, forventes Notre-Dame at stå færdig kun fem et halvt år efter branden, takket være omfattende brug af 3D-teknologi.