Ricardo Antonio Barbosa, konsulent hos Teknologisk Institut
9 bud på digital bygningsdrift og vedligehold
Ny rapport fra Teknologisk Institut fremhæver det store potentiale, der er i at anvende digitale teknologier til en mere bæredygtig drift og vedligehold bygninger og anlægskonstruktioner.
80 % af Danmarks nationalformue ligger i det byggede miljø, og det er essentielt at driften og vedligeholdelsen sikrer fastholdelsen af denne værdi. Men hvor langt er bygge- og anlægsbranchen i forhold til at integrere digitale teknologier i drift og vedligehold af bygninger? Og hvilke skridt er nødvendige for at forlænge levetiden af byggerierne?
Teknologisk Institut præsenterer deres svar i et nyt roadmap, der er en del af projektet "Digitale teknologier til bæredygtig drift og vedligehold af bygninger og anlægskonstruktioner". Et projekt som er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Ni digitale initiativer
I rapporten bliver man præsenteret for ni initiativer, som Teknologisk Institut anbefaler at man arbejder med for at øge digitaliseringen i bygge- og anlægsbranchen. Deriblandt er etableringen af eksponeringssites for fremtidens generationer, intelligent monitorering, udvikling af datastrategier, strukturering og standardisering, udnyttelse af AI-værktøjer til optimering af drift og vedligehold samt opbygning af digitale kompetencer.Ifølge Ricardo Antonio Barbosa, konsulent hos Teknologisk Institut, handler det om at udnytte digitaliseringens muligheder for at forlænge bygningers og anlægskonstruktioners levetid.
- Vi har at gøre med en branche, hvor potentialet er enormt. Ved at anvende eksisterende og fremtidens digitale redskaber til drift og vedligeholdelse, herunder redskaber drevet af kunstig intelligens, er det blandt andet muligt at opdage visse skadeprocesser, før de bliver synlige for det menneskelige øje, fortæller Ricardo Antonio Barbosa i en pressemeddelelse.
Kunstig intelligens som hjælpende hånd
Rapporten fremhæver potentialet i AI, som kan være en hjælp i drift og vedligehold. Også skadesregistrering og -vurdering. AI-baserede værktøjer kan identificere skader under udvikling ved hjælp af sensorer, hvilket muliggør en præcis og tidlig skadesafdækning.- Ved at udnytte kunstig intelligens kan processer for skadesregistrering og -vurdering effektiviseres betydeligt. For eksempel kan man analysere og vurdere store mængder billeder fra en bygningsinspektion hurtigere og mere præcist end ved de manuelle gennemgange, som vi er vant til, siger Ricardo Antonio Barbosa. Han mener, at det er op til branchens aktører at investere i udvikling og opbygning af kompetencer inden for dette felt.
Store mængder data kræver standarder og struktur
Dagligt produceres store datamængder, men udnyttelsen er begrænset af manglende strukturering. Rapporten understreger behovet for et digitalt fællessprog, der gør data anvendelige på tværs af værktøjer og organisationer. IoT-teknologier, digitale inspektionsværktøjer og sensorer kan indsamle relevante data, men implementeringen er ofte kostbar.Ricardo Antonio Barbosa påpeger, at branchen samlet set skal håndtere data korrekt for at udvikle modeller, der kan beregne langsigtede levetidsbestemmelser for bygninger og anlægskonstruktioner:
- Hvis det nødvendige datagrundlag er til stede, så vil det blandt andet være muligt at udvikle modeller, der kan bruges til at beregne langsigtede og korrekte levetidsbestemmelser for bygninger og anlægskonstruktioner i det byggede miljø. Det vil være en kæmpe gevinst for branchens arbejde med drift og vedligehold.
Investeringer og samarbejde
Rapporten understreger, at nye teknologier kræver at man arbejder med langsigtede mål og investeringer. Her bliver innovationshubs og TDU-faciliteter (test-, demonstrations- og udviklingsfaciliteter) anbefalet til at fremme digitalisering i branchen.- På Teknologisk Institut arbejder vi netop med at understøtte branchens digitale omstilling. Vores fokus ligger på alt fra udvikling af applikationer til effektivisering af arbejdsgange, samt skabelsen af nye levetidsmodeller for materialer ved brug af kunstig intelligens. Det er afgørende at have en velovervejet strategi klar, både for kortsigtede og langsigtet mål. Den hurtige implementering af generativ AI har yderligere understreget nødvendigheden af at kunne tilpasse den digitale strategi hurtigt, da udviklingen inden for dette felt kan ske meget hastigt, fortæller Ricardo Antonio Barbosa og tilføjer til sidst:
- Fremtiden for bygningsdrift og - vedligehold er digital, men det vil kræve både mod, investering og samarbejde at realisere det fulde potentiale – og det er der brug for, når vi skal imødekomme samfundets forhåbninger om en mere digitalt bæredygtig bygge -og anlægsbranche.