
Idéskitse af Kunsthallens mulige placering på grunden, udarbejdet af Norrøn arkitekter for Fonden Hornbæk Kunstmuseum
Arkitekter har tegnet de første skitser til Hornbæk Kunsthal
Fonden Hornbæk Kunstmuseum har visioner om at bygge en kunsthal i Hornbæk. Det er en drøm, der er blevet arbejdet på længe, og nu er de første skitser tegnet til den nye kulturdestination af Norrøn arkitekter.
Visionen er at skabe en kulturdestination af international karakter, som hele året kan tiltrække både lokale og besøgende. De første skitser til projektet er nu tegnet af Norrøn Arkitekter, som er specialiserede i destinationsudvikling, brugerinvolvering og attraktionsbyggeri.
Idéen er at invitere klitlandskabet ind og formgive i et naturligt og organisk udtryk, hvor lyset er styrende for helhedsoplevelsen. Besøgende kan nyde solnedgange fra en tagterrasse på toppen af kunsthallen, og det grønne udemiljø som binder grunden og bygningen sammen med strandstien.
Med varierede udstillinger og aktiviteter hele året, vil Hornbæk Kunsthal danne ramme om stimulerende oplevelser for alle besøgende året rundt, i harmonisk integration med byen og det omkringliggende landskab.
For at realisere byggeprojektet skal fonden rejse 45 mio. kr., hvilket er det estimerede omkostningsniveau for projektet. Når der er rejst midler til projektet, vil Fonden Hornbæk Kunstmuseum invitere til en kort fokuseret idékonkurrence.
Christina Hvid, bestyrelsesformand for Fonden Hornbæk Kunstmuseum
Fællesskaber og samvær
Christina Hvid, der er bestyrelsesformand for Fonden Hornbæk Kunstmuseum, siger i en pressemeddelelse:
– Hornbæk er unik med sin enestående natur og beliggenhed – og Hornbæk har med grunden et uudnyttet potentiale, som vi vil forsøge at forløse. Visionen er at kunsthallen skal invitere til fællesskab og samvær på tværs af alder og interesser. Den velbesøgte minigolfbane fortsætter, men får nye klæder, mens de fortryllende solnedgange kan nydes fra en flerfunktionel tagterrasse. Det nye mødested skal være et levende miljø med restaurant/café samt aktiviteter for børn såvel som erhvervsfolk, og udstillinger på internationalt niveau. Hornbæk Kunsthal skal være en tilgængelig, inspirerende oplevelse med kunst og kulturhistorie i mange former og formater.
Gallerier vil om sommeren kunne leje sig ind og lave kunstudstillinger, mens der uden for højsæsonen er mulighed for at afvikle andre former for kulturelle arrangementer. Villaen på grunden skal istandsættes og med tiden omdannes til kunstnerbolig eller indgå i kunsthallen.
Bred politisk opbakning
Helsingør Byråd har netop med bred politisk opbakning besluttet, at de vil se positivt på at flytte Hornbæk Bibliotek til det kommende kunsthalsprojekt. På den måde sikres en løbende lejeindtægt for kunsthallen, samt nye potentialer for bibliotekets anvendelse, der skal være med til at skabe liv og aktivitet året rundt. Dermed tegner der sig et stærkt billede af opbakning til projektet.
Kunsthalsprojektet indgår også som en central del i en samlet helhedsplan for Hornbæk, som har til formål at skabe bedre sammenhæng i byen til glæde og gavn for lokale og besøgende. Helsingør Kommune har netop nu søgt 30 mio. kr. til implementering af helhedsplanen. Opnås denne finansiering, vil der gå 10 mio. kr. til Kunsthalsprojektet. Fonden Hornbæk Kunstmuseums ambition er at Kunsthallen skal være knudepunktet for samarbejder hvor kultur, public-service og erhverv mødes på nye måder. En tilgængelig kulturdestination hvor kunst, landskab og Hornbæks særegne historie forenes i et inspirerende samspil med omgivelserne, menneskene og naturen.
Fundraising pågår
Fonden Hornbæk Kunstmuseum er i aktiv dialog med flere store fonde for at rejse de 45 mio. kr. som skal til for at projektet kan bygges. Med en realistisk plan og bæredygtig driftsøkonomi, er det ambitionen at Kunsthallen skal løbe rundt af sig selv, når byggeriet står færdigt.
En gammel drøm
Fru Gudrun Thomsen donerede i 1995 grundene på A. R. Friis Vej 17 og Kystvej 2 til Fonden Hornbæk Kunstmuseum. Hun havde i mange år drevet pensionat, motel og hotel på grundene. Det var hendes ønske at ejendommen fremover bliver brugt til fremme for Hornbæk, og byens overlevelsesevne og kulturværdi i Danmark og i udlandet ved at etablere et kunstmuseum. Nu er der iværksat inspirerende kunstudstillinger på grunden frem til byggeriets begyndelse.
Om Fonden Hornbæk Kunstmuseum
• Den fantastisk beliggende grund blev doneret til Fonden Hornbæk Kunstmuseum i 1995 med ønsket om at etablere et museum. Samtidig blev der oprettet en Støtteforening.
• Projektet har været under udvikling i snart 30 år.
• Gennem årene er der blevet foretaget forskellige tiltag: I 2021 gennemførte fonden, med støtte fra Realdania, en forundersøgelse af udarbejdet af rådgiverne Bauherr og Norrøn. Forundersøgelsen omfattede kundeunderlag, oplandsanalyser og fem scenarier for forskellige økonomisk bæredygtige museumsformater. I 2023 har Fonden fået udarbejdet en virksomhedsbeskrivelse og udviklingsplan for kunsthallen af Lene Floris Kulturrådgivning.
• Fonden arbejder på den baggrund videre med en treleddet model for Hornbæk Kunsthal, der skal sikre en bæredygtig økonomi og liv hele året: kunsthallen som kunst- og kulturdestination, en kommerciel enhed med minigolf, design-shop og café/restaurant samt en public-servicefunktion med bibliotek og turistinformation.
• Visionen er at skabe en folkelig, flerfunktionel, bæredygtig attraktion der skaber liv og bidrager til det lokale fællesskab.