Beton med slagge kan reducere CO2-udledningen
Industri Beton tilbyder betonelementer fremstillet af beton, hvor noget af cementen er erstattet af slagge. Derved opnår man en væsentlig lavere CO2-udledning i sit byggeprojekt.
Som byggemateriale er beton uundværlig i dele af byggeriet, men da cement fylder meget i CO2-regnskabet, har Industri Beton som de første i Danmark udviklet en ny type beton baseret på recepter, hvor cement delvist er erstattet af slagge.
- Vi oplever, at mange kunder faktisk sigter mod CO2-udledninger, der er lavere, end Bygningsreglementet kræver for byggerier over 1.000 m2. Så der er en stor efterspørgsel på andre betonløsninger, siger Søren Bank Sørensen, direktør i Industri Beton.
- Det nye betonprodukt giver os flere løsninger på hylderne, så vi bedst muligt kan rådgive arkitekter, bygherrer og entreprenører om deres projekt.
Beton til passiv miljøklasse
Betonelementerne med slagge bliver fremstillet på fabrikken i Svinninge. Højovnsslagge (GGBS) er et overskudsprodukt fra produktion af stål. Det er en erstatning, som har nogle af cementens egenskaber. Slagge giver en tæthed og pakning - og selvfølgelig styrke i betonen.
Styrken opfylder de gældende standarder til den passive miljøklasse til indendørs konstruktioner som vægge, bjælker og dæk. Elementerne kan anvendes til størstedelen af betonelementer i et byggeri, der ikke er eksponeret for forskellige typer af klorider m.v.
Byggeri med mindre CO2
Den helt centrale fordel ved beton baseret på slagge er det langt lavere CO2-aftryk, man kan opnå i forhold til traditionel beton.
Hvor en traditionel cement har en CO2-udledning på 650-800 kg. pr. ton, kan højovnsslaggen nå ned på en CO2-udledning, der ligger tæt på nul. Da det kun er i selve forarbejdningen af den rå slagge til pulver samt transport til producenten af betonelementerne, at der er en CO2-udledning.
EPD’er på byggeprojekt
Det kan godt være lidt af en jungle at sammenligne løsninger og produkter, men det går vi ind og hjælper med, fortæller Søren Bank Sørensen:
- Vi har lagt mange ressourcer i at udvikle det nye produkt, og en del af dette er også at kunne rådgive kunderne om, hvad der kan lade sig gøre på deres projekt. Ud fra valg af recept, kilo armering og armeringstype kan vi udregne specifikke EPD’er for det enkelte projekt, så man allerede i tilbudsfasen ved, at man rammer inden for skiven og kender miljøbelastningen temmelig præcist.
CO2-besparelse på 43 %
Som eksempel har Industri Beton udført beregninger for et afsluttet byggeri for et typisk etagebyggeri (Projekt EPD P16178). Til byggeriets råhus leverede virksomheden vægelementer med 15 kg. armering per m2. I forhold til vægelementer baseret på traditionel beton opnåede man en CO2-besparelse på 43 %.
Holbæk Have
Lille merpris, men stor CO2-reduktion
Anvendelsen af slagge i beton har allerede i mange år været anvendt i byggeriet i vores nabolande med gode erfaringer. Søren Bank Sørensen ser, at der er en god interesse for det nye betonprodukt, også selvom det er lidt dyrere end traditionel beton.
Økonomisk vil merprisen fylde relativt lidt i forhold til den samlede pris på betonelementer og meget mindre for det samlede byggeri. Normalt går kun 15-20 % af et byggeris omkostninger til selve råhuset.
- I det samlede byggeris omkostninger vil en lille merpris på slaggebeton fylde lidt. Omvendt vil den mindre CO2 fylde stort i det samlede CO2-regnskab, siger Søren Bank Sørensen.