Betonstøberi finder inspiration i 2.000 år gammel cement af lava
Som nichevirksomhed med grønt udsyn har KantDesign støbt unikke betonelementer til udemiljøer i 20 år.
For 2.000 år siden lavede romerne cement af knust lava. I dag henter man kridt op af undergrunden og bruger i stedet. Det er billigt i produktion, men dyrt for miljøet, da udvindingen frigiver en del CO2.
I år er det 20 år siden, Kim Pedersen åbnede sit specialiserede betonstøberi KantDesign i Tappernøje. Eventyret begyndte i USA, hvor han købte sin første kantstøbemaskine. Den kunne støbe havekanter, lige hvor han satte den, og det var der ingen andre i Nordeuropa, der kunne. I dag bygger og sælger Kim Pedersen sine unikke maskiner rundt om i verden.
Med markeringen af jubilæet ønsker Kim Pedersen at takke både kunder og samarbejdspartnere.
- De har alle været med til at gøre KantDesign til den kapacitet, vi er i dag, og det er vi meget taknemmelige for, siger Kim Pedersen.
Metode med store muligheder
KantDesign støber byrumsmøbler, bedekanter, trapper, amfiteatre og vandrender med in situ-støbemetoden, der har flere åbenlyse fordele. Man støber uden at fundere, men ved at armere betonen med stålwirer. Det sparer omkring halvdelen af den beton, der anvendes ved almindeligt kantstøberi. Oveni er Betonet langtidsholdbar og kan genanvendes. Designmæssigt giver metoden mulighed for at lege med udtrykket.Landskabsarkitekterne Kragh & Berglund var de første, der benyttede KantDesign til større projekter, og det samarbejde er varet ved. Medejer Hans Kragh har også introduceret støberiet i Sverige.
- KantDesign ser løsninger i stedet for begrænsninger, og de arbejder hurtigt og smidigt. Nogle projekter ville slet ikke kunne være udført med andre teknikker, fortæller Hans Kragh.
Nu retter Kim Pedersen blikket mod udlandet. Der er et stort potentiale i støbeprojekter internationalt og i maskinproduktion til eksport og for nuværende har Kim Pedersen ansøgt om patent på KantDesigns maskiner i USA.
Om træer og gammel kundskab
Siden 2018 har KantDesign kompenseret for 1.085 ton CO2 igennem træplantning i Afrika. Det er lidt mere end det dobbelte af, hvad cementforbruget i hans beton har udlet i samme periode. Men der kan gøres mere.
- Det er virksomhedernes ansvar at skabe de ambitiøse forandringer, som for alvor kan flytte noget for klimaet, siger Kim Pedersen. - Og hvis det kan flytte noget at kigge på, hvordan man byggede i gammel tid, så er det da en oplagt ressource, der ligger og venter på at blive støvet af.
Kim Pedersen fortæller, at der i dag forskes i, hvordan man kan anvende mere flyveaske, lava og andre naturlige affaldsprodukter i cement.