Brick Award 2020 Se de seks vinderprojekter her
Hvert andet år uddeler teglstensproducenten Wienerberger deres Brick Award, der har til formål at hylde teglstensarkitektur over hele verden. Danske Gottlieb Paludan fik hæder for projektet City Archive Delft i Holland, der er én af de seks vinderprojekter.
Respektfuld nytænkning
Den store ”Grand Price Winner” og vinder af kategorien ”Sharing Public Spaces” blev projektet Silesia Universitets Radio og TV-fakultet, der ligger i byen Katowice i Polen.
Her har tegnestuerne BAAS Arquitectura, Grupa 5 architekci og Maleccy biuro projektowe benyttet en mørk teglsten, brændt på Europas sidste kulfyrede teglværk. Det er måske ikke det mest miljøvenlige valg, men æstetisk og kulturhistorisk giver det mening, at en by, som er opstået omkring kulkraftindustrien, får et nyt arkitektonisk pejlemærke i denne mørke og rå sten. Dommerkomiteen har valgt dette projekt, fordi det formår at tænke nyt, samtidig med at man skriver sig ind i den omgivende bymidtes arkitekturhistoriske udtryk.
Dansk islæt
I kategorien ”Working Together” er det projektet City Archive Delft i Holland, der har vundet. Her er det danske Gottlieb Paludan og hollandske Office Winhov, der står bag det arkitektoniske udtryk. Her har man konstrueret en bygning, der både fungerer som et sikkert skattekammer for vigtige historiske dokumenter, samtidig med at det er et lyst og åbent sted, hvor forskere og studerende kan arbejde. Visuelt skal bygningen ses som en abstrakt og rustik bogreol, der er en hyldest til arkivets funktion.
Spansk og mexicansk charme
Hele to projekter modtog en Brick Award i kategorien ”Feeling at home”. Det første projekt er Can Jaime n’ Isabelle i Spanien, der er tegnet af TEd'A arquitectes. Her har man taget udgangspunkt i de klassiske gårdhaver og huse, som dominerer området. Materialerne tegl og beton går smukt hånd i hånd, og byggeriet smelter sammen med det omkringliggende landskab.
Den anden vinder er et studie til den anerkendte mexicanske fotograf Graciela Iturbide. Dette ligger i Mexico City og er tegnet af TALLER | Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo. Alle vægge er opført med håndlavede rødbrune mursten. Det åbne murværk skaber et flot lysspil, og studiet fremstår både lyst og åbent, men samtidig mørkt og aflukket fra omverden. Optimale betingelser for en fotograf.
Legende let og solidt
I kategorien “Building Outside the Box” er det et bibliotek, der løber med sejren. Det er Maya Somaiya Library, som hører til Sharda English Medium School. Her har arkitekterne fra tegnestuen Sameep Padora & Associates, formået at skabe en blød og organisk bygning, hvor taget består af tre lag hule 32 millimeters teglsten. Det føles legende let og solidt på en og samme tid.
Et hjem bygget af og for de lokale
Når man nævner landet Rwanda i Afrika, vil mange tænke på grufulde billeder af folkemord og etniske spændinger. Men i dag er Rwanda en af Afrikas største succeshistorier, hvor økonomien vækster og utrygheden falder. Det er samtidig et af de tættestbefolkede lande i Afrika, og der et stort behov for nye og mere moderne boliger.
Derfor har studerende fra MIT Africa, sammen med professor Rafi Segal, skabt konceptet Prototype Village House, der er et hus, konstrueret på tre uger af lokalbefolkningen og af råmaterialer fra lokalområdet. Det er skabt til rwandanesiske behov og bygget uden fordyrende udenlandsk indblanding (og materialer).
Dermed præsenterer det lille hus, en løsning, der med modifikationer, kan hjælpe udsatte områder overalt i verden, takket være de indtænkte sociale aspekter og et fokus på at udnytte lokale råvarer og byggematerialer.