
Det flytbare liv
Bæredygtighed og byens dynamik går hånd i hånd hos tegnestuen Arcgency, der bruger skibscontainere som basis for permanente bygninger til midlertidige placeringer
Den unge tegnestue holder til i et selvtegnet byggeri på Skudehavnsvej alleryderst på Københavns Nordhavn i et område, hvor truckstops og grusbunker blander sig med kulkraner og skibscontainere. Netop de to sidstnævne er vigtige elementer i den innovative tegnestues ansigt udadtil. Således holder arkitekterne til i Stack 1, et byggeri, der er opført med skibscontainere som det absolut bærende element.
- Det er en god læreproces. Vi smager vores egen medicin og lærer af det. Som regel afleverer man bare et byggeri, og efter skåltalen hører man ikke mere, men her lever vi med bygningen hver dag. Men vi er nu rigtig godt tilfredse, siger Simon Vinzent, der driver tegnestuen sammen med Mads Møller.
Udefra er containerelementet tydeligt, selv om det blandt andet brydes af store vinduespartier, der åbner sig mod den smukke udsigt over vandet, havneområdet og ind mod København. Indvendigt fornemmer man stadig, at man er i containere – blandt andet er de bølgede vægge og store låger med solide hasper et gennemgående element – men illusionen brydes af, at man ikke sidder i smalle aflukker, som skibscontainere ellers lægger op til. Ved hjælp af jerndragere er containerne nemlig arrangeret, så der dannes store åbne rum afvekslende med mindre mødelokaler og enkeltmandskontorer – og så er der altså de store vinduespartier, der lukker rigeligt med lys ind. Temperaturmæssigt ligger lokalerne også på den gode side, selv på en blæsende og kold efterårsdag – og om sommeren er varmen heller ikke et problem, bedyrer Simon Vinzent.
Den permanente midlertidighed
Valget af containere som byggematerialer forekommer dristigt, men det ligger godt i tråd med Arcgencys grundfilosofi.
- Vi opererer med begrebet 'permanent midlertidighed'. Det baserer sig på, at byerne altid er i forandring, og at det derfor skal være muligt at flytte rundt på strukturerne eller etablere sig midlertidigt, uden at det går imod ønsket om kvalitet og design. Det skal være permante bygninger til midlertidige placeringer, siger Simon Vinzent.
Begrænsede ressourcer
Stack 1 er skabt efter det princip. Nordhavn er et kæmpe udviklingsområde, og på et eller andet tidspunkt inden for de næste årtier skal Stack 1 flyttes. Hele byggeriet kan afmonteres på få uger og opføres et nyt sted uden videre værditab eller tab af ressourcer. En grundfilosofi hos Arcgency er nemlig ressourcebevidsthed.
- Vi har begrænsede ressourcer på kloden, og vi arbejder med bæredygtig arkitektur baseret på genbrug. Efter den seneste finanskrise var verden fyldt med strandede skibscontainere. Der var for mange på markedet, og samtidig var det billigere at bygge nye end at transportere rundt med tomme containere på verdenshavene. I stedet for at de blev skrottet, har vi givet dem nyt liv på måske 50-80 år, og dermed sikret, at de forbliver i cirkulation, siger Simon Vinzent, der kun har ros til overs overfor containerne som byggemateriale.
- Det er et højt specialiseret produkt, og man får i virkeligheden meget forærende. For eksempel i form af de profilerede vægge, der ville være dyre at få skabt fra starten. Samtidig er de jo skabt til at blive transporteret, og når vi arbejder ud fra en design for dissasembly-tankegang og permant midlertidighed, er det en gave i sig selv, siger arkitekten, der påpeger, at det at benytte færdige moduler, som skibscontainerne er, også er relativt prisbilligt.
Startede som eksperiment
Fra vinduerne i Stack 1 kan man se over til hvor det hele startede – nemlig på området bag Svanemølleværket. Her designede Mads Møllers daværende tegnestue Mapt en pavillion til miljøtopmødet Cop15, der fandt sted i København. Planen var at skabe alt som genbrug, og hovedkomponentet var 11 containere, der blev til et udstillingscenter for Dansk Arkitektur Center. Simon Vinzent var tilknyttet projektet – og tanken om et tættere samarbejde mellem Mads Møller og Simon Vinzent blev født. I 2011, to år efter pavillionbyggeriet ved Svanemølleværket, blev Arcgency en realitet.
Studiebyen
I dag, seks år senere, har Arcgency sat adskillige spor i landskabet. Det seneste store projekt er CPH Village, en lang række studieboliger på Refshaleøen. De er lavet i skibscontainere og er med til at give plads til de mange studerende, der hvert år kappes om at få et sted at bo i København. Ligesom Nordhavn er Refshaleøen et udviklingsområde, og studieboligerne kan derfor let transporteres andetsteds hen, når tiden rinder ud.
- Det er et projekt, der har krævet lidt udvikling, men hvis produktionen af studieboliger efter vores princip kommer op i volumen, vil det igen være en prisbillig løsning. Men der er selvfølgelig forskel på, om der opføres 10, 50 eller 500 boliger, siger Simon Vinzent, hvis tegnestue også har beskæftiget sig med andre former for genanvendelse. Således har tegnestuen stået for ombygningen af Absalons Kirke på Sdr. Boulevard til lokalt kulturhus for Vesterbro – og lige uden for vinduerne står en af havnens ikoniske grå kulkraner og gemmer på et minihotel, der lejes ud til luksusturister med hang til den helt særlige hoteloplevelse.
En vej til målet
Skibscontainerne er da også kun en af de veje, der kan føre til målet, fortæller Mads Møller, den anden partner i Arcgency.
- Når vi taler industrielt byggeri, taler vi produktion og volumen. Lige nu er containere en god og tilgængelig ressource, men jeg vil ikke udelukke, at vi kan være med til at opfinde nye produkter, der lever lige så godt op til vore grundværdier, siger Mads Møller, der igen påpeger, at flytbarheden skal være i højsædet.
- Det bærende er, at et område som for eksempel Copenhagen Village aldrig bare må stå og blive forladt. Det skal være et community, et samfund, der bliver en del af beboernes liv, siger Mads Møller, der også har forhåbninger om, at tilsvarende permant-midlertidige byggerier kan skabe liv andre steder i verden. I København ser han for eksempel muligheden for, at kunstnere og kreative sjæle kan finde sammen i midlertidige bebyggelser.
- De attraktive og billige industribygninger i byen forsvinder til fordel for dyrere byggeri, så man kan forestille sig, at man i stedet kan lave midlertidige kunstnermiljøer i byens udviklingsområder. På den måde får man sat nogle kvadratmeter i spil og testet, hvad byudviklingen vil gøre ved et givet område, siger Mads Møller.
Fakta om Arcgency
Arcgency er grundlagt i 2011 af Mads Møller og Simon Vinzent. Tegnestuen har blandt andet modtaget Arkitektforeningens Lille Arne for Absalon i 2017 og Kunstfondens Arbejdslegat i 2015.
Udvalgte projekter:
Cph Village på Refshaleøen
The Krane, Skudehavnsvej 1, København Ø
Ombygning af pølsefabrik til kontorer i Kødbyen, Vesterbro
Stack 1+2, Skudehavnsvej 1, København Ø
Livsrum, kræftcenter, Vejle
Pumpehuset, indgangsparti, København