
Præstø Børnehus
Flere svanemærkede daginstitutioner skyder op i kommunerne
Antallet af svanemærkede daginstitutioner er vokset med over 50 % på halvandet år. To af de nye byggerier er Præstø Børnehus i Vordingborg og daginstitutionen Vingesuset i Kolding.

På blot halvandet år er antallet af svanemærkede daginstitutioner i Danmark steget fra 14 til 21, og yderligere fire institutioner er under opførelse. Denne udvikling afspejler en markant tendens i kommunalt byggeri, hvor lavt energiforbrug, godt indeklima og dokumenteret miljøhensyn prioriteres højt.
Senest har Vordingborg Kommune markeret sig med åbningen af Præstø Børnehus – kommunens første svanemærkede daginstitution. Institutionen er opført med særligt fokus på det fysiske miljø, som skal understøtte både trivsel og læring.
- Klimahensyn og bæredygtighed går hånd i hånd med læringsmiljøet. Et sundt indeklima har rigtig stor betydning for trivslen, og den flotte bygning åbner i den grad op for, at miljøet og naturen i det hele taget bliver en integreret del af dagligdagen i Præstø Børnehus, fortæller Else-Marie Langballe Sørensen (SF), der er formand for børne- og familieudvalget i Vordingborg Kommune, i en pressemeddelelse.
Modulbygget daginstitution
Også i Kolding Kommune er der nyt på området. Her blev daginstitutionen Vingesuset på Mosevej indviet som kommunens første svanemærkede dagtilbud. Byggeriet er etableret som modulbyggeri med henblik på en hurtig realisering og er certificeret for sin kombination af lavt CO2-aftryk og et sundt indeklima.
Hans Holmer (SF), formand for børne- og uddannelsesudvalget i Kolding, forklarer:
– Vi har manglet institutionspladser i området, og med modulbyggeriet har vi hurtigt fået en færdig institution. Vi valgte, at daginstitutionen skulle svanemærkes, for på den måde er miljømæssig bæredygtighed og et godt indeklima tænkt ind i løsningen
Vingesuset er desuden nomineret som finalist til prisen Årets Lavemissions Træbyggeri 2024, netop på grund af det lave klimaaftryk, den korte byggetid og bygningens høje funktionalitet.
Dokumenteret lavere energiforbrug og miljøpåvirkning
Ifølge Miljømærkning Danmark anvender svanemærkede daginstitutioner i gennemsnit kun 67 % af den lovmæssige energiramme – væsentligt under gennemsnittet for offentlige institutioner, som ligger på 86,3 %. Hertil kommer dokumenterede gevinster i form af reduceret kemikalieindhold og fremme af cirkulær økonomi.
– Det er glædeligt, at flere og flere kommuner har fået øjnene op for de mange fordele, der er ved svanemærkede daginstitutioner, herunder høj kvalitet, lavt energiforbrug og godt indeklima, siger Frederik Gudi Sommer-Gleerup, certificeringschef hos Miljømærkning Danmark.
Oversigt over svanemærkede daginstitutioner
Færdige institutioner
Præstø Børnehus, Vordingborg Kommune
Vingesuset, Kolding Kommune
Børnehuset Rundageren, Høje-Taastrup Kommune
Ejby Børnehus, Lejre Kommune
Børnehuset Elverdammen, Gladsaxe Kommune
Børnehuset Marielund, Odense Kommune
Under opførelse
Stenlængegård Daginstitution, Næstved Kommune
Børnehuset Myretuen, Lejre Kommune
Lund Børnehus, Horsens Kommune
Renoverede med svanemærket
Børnehuset Paletten, Gladsaxe Kommune
Fakta om Svanemærket byggeri
Svanemærkede daginstitutioner er kendetegnet ved:
- Lavt energiforbrug
- Dokumenteret godt indeklima
- Skrappe krav til kemikalier og materialer
- Høj byggeteknisk kvalitet, kontrolleret af tredjepart
- Fokus på genbrug og ressourceoptimering
Læs mere om, hvordan der arbejdes med at tænke bæredygtighed ind i alle byggeriets faser