
Bellakvarter
Bellakvarter får Danmarks første DGNB Guld som byområde
Bellakvarter i Ørestad i København har opnået den hidtil højeste certificering for arbejdet med bæredygtighed for et byområde.
Mette Kapsch, direktør hos Solstra Development
Udviklingen af kvarteret omkring Bella Center Copenhagen i Ørestad begyndte tilbage i 2015, og nu sættes kronen på værket: Området er blevet tildelt et guldcertifikat i DGNB-systemet, som belønner bæredygtig byudvikling på højt niveau.
- Fra begyndelsen har det været vores ambition at skabe en bydel i balance – mellem økonomi, sociale forhold og miljø. Vi er stolte af at modtage guldcertifikatet som anerkendelse af en mangfoldig og levende bydel med boliger, erhverv, butikker, spisesteder og et stort kulturhus. Kombinationen med Amager Fælled som nabo og en metrostation i området gør det nemt og klimavenligt at komme til og fra kvarteret, udtaler direktør Mette Kapsch fra Solstra Development i en pressemeddelelse.
Solstra Development har udviklet Bellakvarter for AkademikerPension og Sampension. Det 270.000 m2 store kvarter huser cirka 5.000 beboere fordelt på 2.350 boliger og rummer en bred variation af boligtyper, herunder rækkehuse, lejligheder, familieboliger, seniorboliger, ejer-, leje- og almene boliger.
Bellakvarter nærmer sig nu sin fulde udbygning. AkademikerPension og Sampension, som står bag projektet, repræsenterer tilsammen over 480.000 medlemmer og har begge haft et markant fokus på bæredygtige investeringer.
Regnvandshåndtering, biodiversitet og velintegrerede grønne byrum
- Bellakvarters guldcertificering er resultatet af en strategisk tilgang og en konsekvent indsats fra starten. Området udmærker sig med sin regnvandshåndtering, fokus på biodiversitet og velintegrerede grønne byrum. Parkeringsfaciliteter i p-huse og -kældre frigør plads til aktive byrum. Samtidig bidrager blandingen af funktioner – boliger, erhverv, detail og kultur – til et dynamisk og levende bymiljø, siger Annemarie Munk Riis, direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri, der administrerer DGNB-certificeringen i Danmark.
Siden 2012 har næsten 600 danske nybyggerier og renoveringsprojekter opnået DGNB-certificering, men kun to byområder er certificeret: Munkebjerg Park i Odense med sølv og nu Bellakvarter med guld – det første i Østdanmark og det første i Danmark i denne kategori. Certificeringen bygger på 45 kriterier, herunder materialevalg, friarealer og energiforbrug.
- Vi håber, at Bellakvarters guldcertificering kan inspirere flere til at arbejde systematisk med bæredygtighed i byudvikling. Pensionskassernes engagement i udviklingen af bæredygtige byggerier har resulteret i boliger og byrum, der tager hensyn til miljøet og giver bedre livskvalitet. Samtidig beskytter det investorernes langsigtede interesser, siger Annemarie Munk Riis.
Annemarie Munk Riis, direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Et vigtigt aspekt i vurderingen har været, at Bellakvarter ikke har inddraget nye naturarealer, men udelukkende er opført på tidligere parkeringspladser og nedrevne konferencefaciliteter. Mette Kapsch slutter af:
- Vi har bygget tæt og i højde, hvilket er den mest klimavenlige tilgang til nybyggeri, når man samtidig vil efterlade mest mulig plads til naturen. Det har skabt en urban bydel med adgang til grønne byrum og Amager Fælled lige ved døren.