
EPD gør LAMILUX-ovenlys oplagte til certificerede byggerier
Dagslysløsninger fra LAMILUX bruges i stadig flere byggerier. Deres miljøpåvirkning og livscyklus er dokumenteret med miljøproduktdeklarationen EPD – Environmental Product Declaration.
Dette gælder alle typer af ovenlys fra LAMILUX, såvel glas- som plastovenlys, som dermed kan indgå i bæredygtige byggerier med DGNB-, BREEAM- og LEED-certificering.
Livscyklusvurderingen – Life Cycle Assessment – i en EPD sætter tal på et produkts miljøpåvirkninger gennem materiale- og energistrømme. Den udarbejdes efter bl.a. EN 14025 og EN 15804 og omfatter råvarerne til produktet, dets fremstilling, brug og afslutning af levetid, herunder muligheden for genbrug.
- EPD dokumenterer, at vores dagslysløsninger er et oplagt valg til de bæredygtigheds-certificerede byggerier, der har stor betydning for bygherrer og arkitekter i dag, og som bliver endnu vigtigere i fremtiden, siger Michael Saunte fra LAMILUX Nordic.

Testet og godkendt
De to glastage er – i forhold til Rosenheim instituttet i Tyskland testet og godkendt efter kravene til DGNB, og det akkrediterede laboratorium, HOINKA GmbH i Sindelfingen i Tyskland, har verificeret dem i forhold til både BREEAM og LEED.
DGNB – Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen – er i dag den mest udbredte bæredygtighedscertificering af byggerier i Danmark. Ordningen vægter miljø, økonomi og sociale forhold ligeværdigt – og dermed også, hvordan det er at bo i det færdige byggeri. De mange kriterier indgår i et pointsystem, der kvalificerer byggeriet til f.eks. DGNB Sølv, Guld eller Platin certificering.

Certificeringssystemet BREEAM – Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology – tjener til objektivt at beskrive og evaluere bygningers bæredygtighed. Kvalitet vurderes over hele byggeriets livscyklus. BREEAM er internationalt anvendeligt og kan i kraft af sin fleksibilitet bruges til alle forskellige bygningstyper.
LEED – Leadership in Energy and Environmental Design – er et certificeringssystem, der beskriver og evaluerer bygningers og kvarterers bæredygtighed. Det er udviklet af U.S. Green Building Council, og certificeringen er baseret på de amerikanske standarder i følge American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers. LEED er internationalt anvendeligt og kan i kraft af sin fleksibilitet bruges til forskellige bygningsanvendelser.