
En bølgende skulpturel gestus
Det handler om at holde godt fast i rattet, når man passerer Vejlefjordbroen. I udsigten står et arkitektonisk mesterværk tegnet af Henning Larsen der i den grad drager blikket. Byggeriet Bølgen, der siden 2009 har betaget besøgende, byens beboere og de luksuriøse lejligheders nye ejere, er nu blevet udvidet med tre nye tårne, der fuldender det fem-bølgede spektakulære 14.000 m2 byggeri.
Arkitekterne i Henning Larsen satte sig ved tegnebordet i 2005 for at skabe en arkitektonisk iscenesættelse inspireret af landskab, himmel, natur og omverden. En iscenesættelse af Vejle, der er kendetegnet ved det kuperede bølgede landskab med høje skrænter omkring byen, der ender i en floddal med dets helt unikke udtryk og udsigt.
Bølgen, som nu officielt er blevet et vejlensisk varetegn, kommunikerer med Vejlefjordbroens enkle og stilrene linjer og transformerer byen og landskabet ud i fjorden. Byggeriet står som en flot passage fra by til hav og menneske til natur. En metaforisk passage som dog levendegøres for alle med dets 200 meter lange promenadeforløb på havnefronten med lystbådehavnen og Fjordenhus i sigte.
En tidsløs tanke
Det kan synes at være et sats at tegne og opføre en etape af et byggeri for at færdiggøre det knap ti år senere. Arkitekturen og stilen i det danske byggeri skifter hurtigt, men med Bølgen har man formået at skabe et udtryk, der står som et tidssvarende varetegn for Vejle - og Danmark i øvrigt – for evig tid. Bølgen sætter en målbar, anderledes, skala ind i landskabet, hvor bøgeskoven møder den bølgende fjord:
- Der er kun et sted i verden, hvor dette byggeri kan stå, og det er ved vandkanten i Vejle. Her fungerer byggeriet på grund af dets samspil med de omringende skrænter, byens og broens arkitektur og fjordens skvulp. Det er et bølgebrud, der er tegnet med skarpt øje for dets kontekst. Trods dets spektakulære format står de fem bølger enkelt og stramt i dets formsprog og udtryk, fortæller arkitekt og partner hos Henning Larsen, Søren Øllgaard, og uddyber:
- Det Bølgen kan, lige præcist på det her sted, er at skabe en overgang mellem by og natur. Med dets placering på kanten af byen indfanger huset en nærmest nationalromantisk stemning med åbne horisonter og refleksion af bølger og skyer.
Fremtidens leverum
Bølgerne rummer hver 20 individuelle boliger mellem 97 – 198 m2 samt en penthouselejlighed i to etager på 255 m2. Med altaner mod både øst og vest er alle lejligheder gennemlyste og har uforstyrrede nærmest sceniske udsyn både morgen og aften. Under de kakkelbeklædte bølgende facader af hvidt glaseret tegl, inspireret af Operahuset i Sydney, er hver bolig individuelt indrettet med eksklusive materialer, der skaber en enestående arkitektonisk harmoni. Kontrasterne er gennemtænkte i indretningen af boligerne, hvor Henning Larsen selv har arkitekttegnet køkkener og badeværelser med bølgede hjørner. Disse harmonerer med bygningens ydre i kontrast til de skarpe linjer i vinduespartierne på bølgesiden og skydedørene i de makabre gulv til loft vinduespartier. På badeværelserne ser man hvordan aflange hvide gulvklinker giver et iøjnefaldende modstykke til de sorte langs væggene. Alt interiør er valgt nøje efter deres kompatibilitet med arkitekternes krav om smukke, vedligeholdelsesvenlige, energioptimerende og langtidsholdbare materialer. I denne udgave af BYGGERI+arkitektur kan du læse mere om de specifikke materialer og leverandører, der har medvirket til skabelsen af denne arkitektoniske perle.
Faktaboks
Adresse: Skyttehusbygten, Vejle
Totalentreprenør: Bertel Nielsen A/S
Ingeniør: Grontmij Carl Bro
Arkitekt: Henning Larsen
Bygherre: Bertel Nielsen A/S
Bebygget areal: 14.000 m2