"Topmøde" mellem BMS-teknikerne Brian Thomsen (tv) og Kasper Nielsen samt projektleder Frank Pedersen fra Hoffmann og salgschef Rasmus Trolle-Hemmingsen fra ABB.
En by i byen – spækket med automatik
Med sine 65.000 m2 – svarende til ti fodboldbaner – er bygningen ved Kay Fiskers Plads i Ørestaden nærmest en lille by i byen – endda med sit eget mikroklima styret af intelligent bygningsautomatik fra ABB.
Da bygge-, anlæg- og teknikentreprenøren Hoffmann vandt opgaven med at opføre en 65.000 m2 stor multifunktionel kontorejendom – HUB1 – i Ørestad for KLP Ejendomme, påtog de sig samtidig ansvaret for at opføre en mindre by eller et mini-univers, om man vil:
- Ejendommen har en DGNB guld-certificering og energimærkning A, og så udmærker den sig ved fleksible kontorfaciliteter i kombination med en lang række services og butikker som cykelhandler, frisør, blomsterbutik, konditori, take away, cafeer, restauranter mm. Alt er under samme tag og kan med lidt god vilje sammenlignes med en lille indendørs verden, hvor der skal være fuldstændig styr på lys, luft og varme, forklarer Michael Jensen. Han er afdelingschef hos Hoffmann med ansvar for løsninger inden for building management system, BMS.
Med prædefinerede scenarier skabes forskellige stemninger, hvor lyssætningen skifter automatisk fem gange i døgnet eller aktiveres af personalet.
Stor, større – KNX
Med 15.000 m2 parkeringsskælder i to plan og 50.000 m2 kontor-, møde- og konferencefaciliteter, kantineområder og butikker fordelt på otte etager er byggeriet i sagens natur spækket med tekniske installationer. Det hele styres af sammenhængende bygningsautomatik med ABB i-bus som omdrejningspunkt, baseret på den internationale KNX-standard.
- Der er i omegnen af 10.000 KNX-komponenter, og det er integrationen mellem dem, som det handler om. Selve systemet er let at installere. Det består af en 2-ledet bus, hvor komponenterne helt enkelt kobles på én efter én, forklarer Frank Pedersen, som har været projektleder på det omfattende installationsarbejde. Han fortsætter:
- Fordelen ved KNX er, at det er en åben protokol. Der findes omkring 400 udbydere af alt fra bevægelsessensorer til aktuatorer. Det giver helt fantastiske valgmuligheder nu og i fremtiden, ligesom hverken vi eller kunden er låst til en bestemt leverandør.
Skiftende scenarier
Store dele af stueetagen er åbent for offentligt publikum, og her findes flere mindre butikslejemål, møde- og konferencerum, restaurant, bar og kantinekøkken med tilhørende opholdsareal. Dermed bidrager ejendommen til at skabe et helhedspræget byrum mod Kay Fiskers Plads og krydset Ørestads Boulevard/Arne Jacobsens Allé.
- Belysningen i fællesområderne er et kapitel for sig. Med prædefinerede scenarier skabes forskellige stemninger, hvor lyssætningen skifter automatisk fem gange i døgnet eller aktiveres af personalet. Selv lyset omkring området Legepladsen – et event space med scene, loungemøbler, bar, bordtennisborde og bordfodbold til fri afbenyttelse – er styret af automatikken, siger Frank Pedersen.
For overskuelighedens skyld holdes ABB i-bus adskilt fra øvrige installationer med grønne AP9-dåser til KNX-komponenter.
Fleksible lejemål
På de overliggende etager er kontorlejemålene forberedt til individuelle indretninger af arbejdspladser og møderum. Installationer som lys, varme og ventilation er inddelt i selvstændige moduler eller sektioner på tre meter.
- Ved hjælp af bygningsautomatikken er det hurtigt og nemt at koble et, to, tre eller flere moduler sammen. Med programmet MOOVnGROUP kan de enkelte funktioner let kopieres, flyttes og grupperes, som navnet indikerer. Det er en del af vores serviceaftale med bygherren, når lejemål skal deles op og indrettes, fortæller Frank Pedersen.
For at illustrere fleksibiliteten – og enkelheden – med KNX benytter Hoffmann batteriløse kontakter og sensorer med EnOcean-teknologi, som gør kabler unødvendig – radiosignaler aktiverer blandt andet lys og solafskærmning.