Annonce

En kompliceret glasfacade

 

 

Plejecenteret Klarahus på Nørrebro i København, rummer 111 plejeboliger samt 33 demensboliger. For at skabe en bedre sammenhæng i beboernes hverdag og sprede madglæde på plejecenteret har ERIK arkitekter tegnet et nyt produktionskøkken og fælleslokale, med en helt unik glasfacade fra HSHansen.

 

Tekst af Alexander Tengbjerg

 

Det nye produktionskøkken og fælleslokale for beboerne på Plejecenteret Klarahus på Nørrebro, vil få mange ingeniører og arkitekter til at måbe. Man ser først et langt grønt bånd af blade svæve over jorden. Det grønne bånd, der ligner en urban trætop, støttes nemlig af næsten usynlige glasvægge.

 

Fortællingen om det store træ, understøttes af den værende konstruktion af tre store søjler, der symboliserer træets stærke stammer.

 

Læs mere om Glas og Facader

 

Selve facaden er udført uden bærende elementer, der bidrager til illusionen af den svævende trækrone, men set med ingeniørens briller, var det ikke noget der umiddelbart gav mening:

 

- Arkitekterne ville have en facade i structural glazing uden lodkonstruktioner. Det var en stor udfordring, da vi oven på dette glas har et grønt tag, der faktisk bevæger sig med helt op til 25 mm., hvilket jo ikke er ideelt, da glas jo ikke kan give sig. Men det er lige netop sådan nogle opgaver der tænder os. Det er jo fantastisk at gå på arbejde og give sig i kast med det umulige. Når opgaven så lykkes, er det en helt fantastisk følelse, fortæller Bassam Jaber, der er salgskonsulent og bygningskonstruktør hos HSHansen og fortsætter:

 

- Selve facaden er udført sammenhængende med Box-profiler i top og bund uden lodposte og hjørnerne er udført som step-glas Vi måtte udvikle nogle specialdesignede beslag og sikre os at topprofilerne på glasset ikke kunne rive sig løs, hvilket ovenikøbet blev en løsning, der ikke kan ses hverken inde eller udefra bygningen. Det var jo også en vigtig ting, at alle vores løsningsmodeller ikke forstyrrede glasfacaden. Derfor er der heller ingen solfaktor i glasset.

 

Læs også interview med Christian Tang, projektleder hos HSHansen, om Royal Arenas facade: Bølgende facader til Royal Arena

 

 

Arkitektens vision blev realiseret”

- Overordnet set er vi utroligt tilfredse med resultatet. Ser man på en tidlig rendering af projektet, så ligger den utroligt tæt på slutresultatet, og dermed føler vi, at arkitektens vision er blevet realiseret. Hele projektet skriver sig ind i vores måde at arbejde på. Er der en udfordring i forhold til glas og facader eller nogle særprægede ønsker fra arkitektens side, ja så går vi ind og arbejder på at flytte grænserne for, hvad der kan lade sig gøre, afslutter Bassam Jaber.