
Knabrostræde 14
Energibesparelser med fokuseret energiledelse
Kulturinstitutionerne under Kulturministeriet (KUM) har opnået en samlet energibesparelse på 30 %, indenfor den sidste periode af de statslige energisparekrav (2006-2020). En vigtig del af kulturinstitutionernes tilgang til energibesparelser er deres energiledelsesprogram, hvor Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS) har en tæt opfølgning og dialog med institutionerne.
Ole Hansen, energikonsulent i Slots- og Kulturstyrelsen
Tæt opfølgning med energigruppemøder
Inden for de sidste seks, syv år har Slots – og Kulturstyrelsen (SLKS) kørt et fokuseret energiledelsesprogram, hvor de gennem en fast turnus har afholdt kvartalsvise energigruppemøder med de enkelte organisationer og institutioner for at følge op på deres forbrugsstatus.På energigruppemøderne gøres der blandt andet status over:
- Ejendommens forbrugsdata
- På hvilke områder der kan laves energieffektiviseringstiltag
- Hvordan det går med tidligere energieffektiviseringsindsatser og projekter
- Om der er nogle nye ideer til energiindsatser
En vigtig del af møderne er den tætte dialog mellem energikonsulenten, den nærmeste driftschef samt repræsentanter fra den enkelte institution, fortæller Ole Hansen, energikonsulent i Slots- og Kulturstyrelsen.
Statusmøder med beslutningstagere
Med udgangspunkt i inputtet fra energigruppemøderne holdes der efterfølgende et statusmøde med institutionernes administrations-, økonomi- og bygningschefer, hvor det aftales, hvilke projekter der kan gives et ’økonomisk go’ til at sætte i gang og integrere i ejendommens vedligeholdelses-planer, fortæller Ole Hansen.
- Vi laver en business-case, hvor vi regner på de enkelte energiprojekter og viser hvad de forskellige indsatser koster og hvor meget der kan spares på at gennemføre dem, udtaler Ralf Petersen, energirådgiver i Slots-og Kulturstyrelsen.
- Når det er de øverste ledere vi taler med, så skal den økonomiske konsekvens være beskrevet, tilføjer Ole Hansen.
Knabrostræde Foto af Thomas Fjelstrup Nielsen
Energibesparelser med både store og små projekter
30 % energibesparelse er et samlet resultat af både små og store energiprojekter i alle KUMs organisationer og institutioner.
Energiindsatserne spænder bredt fra: lyskildeudskiftning, ventilationsprojekter, renovering af vinduer, overgang fra damp til fjernvarme, til solcelleprojekter m.fl.
- Generelt gennemføres der løbende en masse lysprojekter. Det er dog meget forskelligt, hvor nemt det er at gennemføre lysprojekterne afhængigt af hvor ’sensitive’ områderne er.
Det kræver f.eks. mere at gennemføre et lysprojekt i ’publikumsområder’ hvor der er kunst som kræver den rette belysning, end det gør i sekundære rum som f. eks. kældre, forklarer Ole Hansen.
Institutionerne mærker gevinsten af energibesparelserne
Man kan også sige, at der er en motivation for institutionerne i at spare på energien.
- Hvis de kan spare nogle hundrede tusinde på deres energi, så har de hundrede tusinde mere til at lave kunst eller teater for, udtaler Ralf Petersen.
- De store ejendomme som teatrene og museerne, bruger energi for flere millioner kroner, hvilket betyder at få procenter sparet på energiforbruget kan gøre en forskel, tilføjer Ole Hansen.
Store besparelser med en kontrolleret nedlukning og genåbning af bygninger
En del af de besparelser SLKS og institutionerne har opnået er sket under Corona-nedlukningen, hvor institutionerne har været delvist nedlukket.
Ifølge Ole er det her vigtigt, både hvordan man lukker en bygning ned, samt hvordan man åbner den op.
- Det kræver en meget kontrolleret proces at lukke ned for nogle dele af bygningen, samtidig med at der er behov for at ventilationen f. eks. stadigvæk kører i nogle rum, udtaler Ole Hansen.
Det samme gælder når man åbner bygningen op igen – her skal man ifølge Ole også være opmærksom på at man får indstillet alle anlæg korrekt igen.
Gode råd til andre
- Få et energiledelsesprogram: Fokuseret energiledelse kræver, at der bliver afsat en prioriteret ressource til det, altså en person, som har afsat tid til at prioritere arbejdet med energibesparelser og energieffektivisering i hverdagen.
- Et tæt samarbejde med de enkelte institutioner: Det er vigtigt at have et tæt samarbejde med driftspersonalet, som til dagligt har fingeren på pulsen ude i bygningerne. Her er det vigtigt at tage ud til institutionerne og få nogle friske øjne på, hvilke fejl der f. eks. er på ventiler, varmeveksleren, CTS-anlægget.