Få mere dagslys med nye vinduer
Selvom vi elsker dagslys i Norden, opholder de fleste sig inden døre 80-90% af tiden. Heldigvis kan dagslysfattige bygninger med fordel opgraderes med nye, eventuelt større vinduer uden at ødelægge energiregnskabet.
I mange bygninger kan en renovering være anledning til at forøge vinduesarealet, så der kommer mere dagslys ind. Men renoveringen er også altid en anledning til at optimere på bygningens energieffektivitet.
Et ønske om at spare på energien behøver dog ikke at betyde mindre dagslys i bygningen – og omvendt behøver mere dagslys ikke at medføre et øget energiforbrug.
Tykkere ruder – men slankere konstruktioner
På den ene side betyder de skærpede energikrav i praksis, at der i dag anvendes 3-lags ruder i de fleste nye vinduer. Og brugen af 3-lags glas reducerer dagslysindtaget eller den såkaldte LT-værdi med 10 %, sat i forhold til 2-lags glas.
Men denne reduktion er delvis opvejet af, at mange producenter har udviklet slankere konstruktioner, så vinduets samlede LT-værdi kan bibeholdes eller kun reduceres minimalt.
Da oliekrisen rasede i 70’erne og 80’erne, blev løsningen for mange arkitekter og husbyggere at reducere vinduesarealet med den såkaldte ”glughulsarkitektur”. I denne periode blev vinduerne små og boligerne mørke og et typisk dansk trævindue blev typisk fremstillet med bredde rammer som reducerede dagslysindtaget yderligere.
Siden er der foregået en rivende produktudvikling, så vinduer i dag både har et større glasareal, men samtidig lukker mindst lige så meget gratis solvarme ind i fyringssæsonen, som der slipper ud om natten.
- I dag fremstiller de DVV-certificerede vinduesproducenter vinduer i flere hundrede forskellige udformninger, så man altid kan finde en vinduestype, der passer til lige præcis det arkitektoniske udtryk, man ønsker.
Men udviklingen har gjort, at profilmaterialet er blevet smallere og bedre isolerende end fx i 70’erne, og rudernes energimæssige egenskaber er også blevet væsentligt forbedrede. Dermed kommer der mere dagslys og mere gratis solvarme ind i bygningen, fortæller VinduesIndustriens direktør, Johny H. Jensen.
Samme eller større vinduesareal
Med andre ord vil en vinduesudskiftning i de fleste bygninger ikke i sig selv betyde, at der kommer mere dagslys ind. Men mulighederne for at udvide vinduesarealet bør altid undersøges.Fx i de ældre ejendomme fra 60’erne og 70’erne, som ofte har træpaneler under eller ved siden af vinduerne, kan i dag nemt få nye, større vinduer uden, at mere varme slipper ud.
Det kan sagtens lade sig gøre at forbedre bygningens samlede energimærke – også selvom vinduesarealet er blevet større.
Kort om VinduesIndustrien
VinduesIndustrien er en dansk brancheforening for vinduesproducenter med produktion i Danmark og udlandet. Foreningens 47 medlemsvirksomheder tegner sig for mere end 90% af omsætningen af vinduer i Danmark.
Foreningen har sit eget kvalitets- og garantimærke, DVV (Dansk Vindues Verifikation).