Fremtidens grønne vægge skaber energi og håndterer regnvand
Kan vi gøre vores byer grønnere samtidig med at vi håndterer større regnmængder og udvinder energi? Ja, lyder svaret fra Teknologisk Institut, som netop har afsluttet projektet Nordic Green Climate Wall, som er støttet af Realdania
Det lyder næsten for godt til at være sandt. Ikke desto mindre taler projektresultaterne fra udviklingsprojektet Nordic Green Climate Wall for sig selv – og det er spændende resultater, som projektpartnerne kan præsentere.
- De foreløbige resultater viser, at plantevæggen kan håndtere store mængder af regn samtidigt med, at det har været muligt at udvinde energi til opvarmning af brugsvand. De første udregninger viser, at energipotentialet for de lodrette grønne vægge er 10 gange potentialet for almindelige jordslanger. Anvendelse af grønne vægge som energifanger til en varmepumpe ikke er set før, og derfor har det også været rigtig interessant at koble de forskellige videnområder i et forsøg på at skabe noget, som både er flot at se på, som afhjælper udfordringer med store mængder regnvand og som samtidig producerer energi, siger Esben Vendelbo Foged fra Teknologisk Institut.
Samarbejde på tværs af fagligheder
Der har været en række forskellige fagligheder fra Teknologisk Institut i spil for at skabe de flotte resultater i projektet.Udover Esben Vendelbo Foged, som har været projektleder samt bidraget med viden om energiløsninger, har også Lars Jørgensen og Katrine Nielsen, som begge har deres daglige arbejde i Rørcenteret på Teknologisk Institut, bidraget med viden om såkaldte LAR-løsninger.
LAR står for Lokal Afledning af Regnvand, og netop den type løsninger er efterspurgte især i byerne, hvor der kan være store problemer med at håndtere regnvand fra f.eks. skybrud.
Derudover er der trukket på kompetencer fra Agrotech, ligesom der har været en række eksterne samarbejdspartnere med i projektet.
- Det er stærkt, når vi kan trække på vores mange fagligheder internt på Teknologisk Institut. Men det er mindst lige så stærkt, at virksomheder og kommuner – i det her tilfælde Frederiksberg Kommune, deltager i projekter som Nordic Green Climate Wall. Vi har derfor været rigtig glade for at få hjælp fra både BG Byggros Danmark, Combi Byg, Vølund Varmeteknik, DEAS A/S, Coast to Coast Climate Challenge, Fremtidens Gårdhaver, Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Forsyning A/S, ligesom det har været vigtigt, at Realdania har støttet projektet økonomisk, siger Esben Vendelbo Foged.
Kom til Temadag om Nordic Green Climate Wall
Den 21. november kan du høre meget mere om projektet og møde personerne bag, når Teknologisk Institut holder Temadag om Nordic Green Climate Wall og præsenterer de mange spændende resultater fra projektet.- På Temadagen præsenterer vi selve konceptet ”grønne vægge” og ser nærmere på deres potentiale som LAR-løsning. Vi ser også på opbygning og driftsstrategi for varmeoptager og afslører, hvor meget varme der kan udvindes pr. m2. Derudover fortæller vi om de praktiske erfaringer vi har gjort os med selve konstruktionen og om fordele og ulemper i forhold til traditionelt varmepumpesystem, ligesom vi ser på påvirkning af vandforbrug og plantevæksten, siger Lars Jørgensen og tilføjer, at der indtil nu ikke har været de store udfordringer for planterne, og at væggen har stået rigtig flot, efter planterne fik sat rødder og begyndte at vækste.
Vil du vide mere om Nordic Green Climate Wall, kan du se hele invitationen og tilmelde dig Temadagen den 21. november på projektets hjemmeside.
Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig. Temadagen er for alle interesserede, men henvender sig særligt til medarbejdere i kommuner, forsyninger, rådgivere, entreprenører, anlægsgartnere, arkitekter og landskabsarkitekter, der arbejder med klimatilpasning, energiplanlægning og udvinding og optimering af energiudvindelse.