Københavnerklassiker er blevet opdateret i genanvendte materialer
G9 Landskab, Park og Byrum og Holscher Design har nyfortolket københavnerbænken, der er genopstået i genanvendt aluminium og med mere enkle linjer.
Københavnerbænken er en af de allerstørste danske byrumsklassikere. Siden slutningen af 1800-tallet har støbejerns- og træbænken prydet hovedstadens parker og pladser. Dengang byggede man rødt, tungt og krummelurefuldt – men siden er arkitekturen blevet mere enkel, uden at bænkdesignet er fulgt med.
Indtil nu – i hvert fald. For G9 Landskab, Park og Byrum har i samarbejde med Holscher Design udviklet en nænsomt opdateret udgave af bænken – hvor både design og materialer har fået en overhaling. Således er bænkens grundmateriale ændret fra støbejern og til genbrugt aluminium, og samlingen mellem metal og brædder er også blevet ændret. Det giver dels et mere enkelt, forfinet design og dels en bænk, der lettere kan flyttes rundt og dermed bliver et mere fleksibelt byrumsmøbel.
Ideen til opdateringen kom fra indehaveren af Holscher Design, Rasmus Holscher.
- Københavnerbænken er ikonisk, og det er et rigtig godt siddemøbel. Den har en tyngde og stabilitet, der gør, at den kan stå ude og fungere som en sikker forankring. Men de senere år er der kommet en masse nyt byggeri i København. Byen er blevet forynget, og vi ønskede at transformere bænken til det mere moderne København, siger han.
Det var ikke svært for Holscher Design at lægge sig fast på G9 som samarbejdspartner.
- Design er et samspil mellem erfaring, viden, form og æstetik og i virkeligheden også produktion. En masse skal mødes, før et design er vellykket. Man kan sagtens designe noget, der ikke kan produceres eller bliver for dyrt til at sælge. De mest vellykkede designs har vi lavet i samarbejde med virksomheder, der har en klar holdning til funktion og til deres produkter. Det finder vi hos G9. Det er en virksomhed, vi kender for at løse problemer og spille ind i den danske byudvikling, hvor man ser mennesket som en del af byrummet.
Genanvendte materialer
Mads Rudkjøbing, har som industriel designer hos G9 været samarbejdspartneren, der har skulle omsætte Holscher Designs visioner til virkelighed.- Det har handlet om at få omsat tanken til noget producerbart. Ud fra deres oplæg fandt vi ud af, hvordan aluminiumsstøbningen skulle udformes, hvilke hensyn, der skal tages til beklædning og detaljeringen i forhold til produktionen, siger Mads Rudkjøbing.
- Selv om dette nærmere er et samarbejde end et kundeprojekt, er det langt hen ad vejen den måde, vi også samarbejder med bygherrer, rådgivere og arkitekter, når de kommer til os med et projekt. Det handler om at få løsninger, der fungerer både materialemæssigt, designmæssigt og prismæssigt.
Jan Strandkvist, som står for salg og rådgivning hos G9, er begejstret for resultatet.
- Det er i sig selv fantastisk at være med til at udvikle en mere moderne og stram udgave af den ikoniske Københavnerbænk. Samtidigt er det lige så vigtigt, at der er fokus på materialer som genanvendt aluminium og mulighed for beklædning med nordiske træsorter og genbrugsplast, siger han.