
På scenen var fra venstre til højre: Morten Homann fra Boligkontoret Aarhus, Nanna Westerby Jensen fra Københavns Kommune, Elisabeth Frederiksen fra NREP, Michael Bruhn fra PFA og moderator Mette Qvist fra Green Building Council Denmark
Nødvendigt med en søgende og modig tilgang til bæredygtigt byggeri
På Building Greens åbningsdag stod Green Building Council Denmark for en samtale mellem flere af de store bygherrer i Danmark om deres indsats og tilgang til at præge byggeriet i en mere bæredygtig retning.
CEO for Green Building Council Denmark Mette Qvist lagde som moderator ud med at fremhæve hvordan, der hele tiden kommer nye og opgraderede hjælpeværktøjer, i særdeleshed LCA Byg til livscyklusvurdering.
Bæredygtighed som fremtidens konkurrenceparameter
For Morten Homann, direktør for Boligkontoret Aarhus, handler bæredygtighed om at give noget tilbage til sine beboere, samtidig med, at han ser det som et uundgåeligt konkurrenceparameter i fremtiden, hvor kravene vil være meget større. Samtidig fremhævede han, at det er nødvendigt at tænke totaløkonomisk:
- I forhold til at sætte gang i en masse renoveringer, så er det en øvelse at se på øjeblikkelige besparelser i drift og energiforbrug stillet over for det samlede CO2-aftryk ved produktionen af byggematerialerne mm. I Boligkontoret Aarhus digitaliserer vi løbende data om vores bygninger, og den data skal vi hele tiden analysere og udnytte til at foretage de mest bæredygtige valg. Der er jo mange forskellige indgange til at bygge bæredygtigt, og her må vi have en søgende og modig tilgang, hvor vi giver vores bud på hvad, vi regner med bliver de tidssvarende krav i 2030.
Plads til pilotprojekter i den brede portefølje
Nanna Westerby Jensen, byggechef for byggeri i København fremhæver de mange facetter af at bygge bæredygtigt, hvor man ser på alle aspekter af bæredygtighed, og eksempelvis prioriterer den sociale bæredygtighed ved at skabe fællesarelaer på taget af bygninger:
- I København oplever vi en stor interesse for bæredygtighedsdagsordenen, og vi prioriterer eksempelvis at få pilotprojekter med i den brede portefølje, så vi hele tiden arbejder videre med vores erfaringer.
Elisabeth Frederiksen, head of sustainability i NREP talte om forpligtelsen som bygherre om at være med til at drive efterspørgslen efter bæredygtige bygninger, hvor man anvender data til at bygge bro ved løbende at implementere nyt og hele tiden opdatere sine kriterier.
- Vi oplever en utålmodighed efter, at byggebranchen skal flytte sig, men det først for nylig, at CO2 er med som parameter for en DGNB-certifcering i design-fasen, og på den måde sker der hele tiden afgørende ryk. Jeg synes ikke, at vi danske bygherrer har nået grænsen for hvad, vi kan gøre for at bygge bæredygtigt. Det kommer ikke til at blive let, men det skal nok lykkes.
"Vores brugere prioriterer stadig beliggenhed og pris højere end bæredygtighed"
Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA fortalte, at pensionsselskabet har fået DGNB-certificeret sin ejendomsportefølje, men han pointerede også, at byggebranchen stadig er i den spæde begyndelse i forhold til at bygge bæredygtigt, hvor fremtidens løsninger ikke øjeblikkeligt kan afløse eksisterende løsninger fuldstændigt. Samtidig havde han en bøn til både virksomheder og alle med en pension:
- Jeg oplever stadig, at vores erhvervslejere har mere fokus på pris, udseende og beliggenhed af deres bygninger end bæredygtighed. Og det er skræmende, hvor tydeligt det billede er på alle niveauer – vi lavede eksempelvis et klimavenligt pensions-produkt Klima Plus, men ud af vores 700 mia. kroners pensionsmidler er der kun 6 mia kroner investereret i det. Det er vigtigt, at vi alle kigger indad, når vi træffer vores valg – hvis økonomi er den vigtigste parameter, så er det svært at ændre noget.