
Pumperne kan pumpe mellem 25 og 1200 liter i sekundet – afhængig af projekts behov. Er der behov for at pumpe mere vand, sætter man typisk flere pumper op i pumpehusene
Pumper er en vigtig vej til klimatilpasning
Stigende vandstand og skybrud udfordrer landskaber og bygninger. Lykkegaard A/S har over 100 års erfaring i at producere driftssikre og energieffektive pumper, der kan lede store mængder vand derhen, hvor vi mennesker vil have det.
Denne er den hidtil største pumpe produceret hos Lykkegaard A/S. Den er mere end 6 meter høj og kan pumpe 1200 liter vand i sekundet.
Hver gang der kom store regnskyl og Tingsted Å gik over sine bredder, endte vandet i kælderen på et boligbyggeri i Nykøbing Falster. Indtil Lykkegaard A/S i et samarbejde med boligforeningen lavede en pumpestation, som kan pumpe 2000 liter vand væk i sekundet. Det har sikret boliger og indbo, når vandet kommer væltende.
Det er bare ét eksempel på, hvordan Lykkegaards ekspertise indenfor pumper og afvanding af små og store områder har gjort en forskel for beboerne i et lokalområde.
- For over 100 år siden udviklede min oldefar pumper til at tørlægge vådområder og sikre bygninger og marker fra oversvømmelse. Siden er pumperne blevet udviklet, forfinet og kvalitetssikret, så vi i dag er blandt de producenter af propelpumper med højest virkningsgrad og holdbarhed - både i Danmark og resten af verden, siger direktør og ejer Karsten Lykkegaard, der i dag er 4. generation i virksomheden.
Pumperne kan holde vandet væk
Stigende vandstande og flere skybrud vil være en del af fremtiden. Derfor skal der handles, og de danske kystlinjer skal sikres, så vi undgår store oversvømmelser og hurtigt får vandet væk, når det kommer.
Prototype på de nye propeller, som er specialdesignet. De kan mindske energiforbruget med yderligere 5 – 10 procent i forhold til de konventionelle propeller
Igennem generationer har pumpestationer med Lykkegaards pumper sikret afvanding af alt fra boligkvarterer til marker og sommerhusområder. Ekspertisen har gjort, at Lykkegaard blandt andet blev valgt til at levere pumperne, der skulle afvande kystområderne ved både Storebæltsforbindelsen i 1980érne og igen til anlæggelsen af Femern Bælt-forbindelsen på Lolland.
Pumperne holder vandet væk – og sender det derhen, hvor jorden og området kan rumme det.
99 procent af pumperne kan genanvendes
Klimatilpasning handler også om at gøre sit til at mindske forbrug og sikre genanvendelighed, så klimaet ikke belastes mere end højst nødvendigt.
Den filosofi ligger i virksomhedens DNA. Derfor bliver der tænkt på bæredygtighed i forhold til både materialevalg og produktion.
Alle pumper er designet og produceret på virksomheden på Fyn og med så mange lokale og danske underleverandører som muligt. Kan der ikke skaffes materialer fra Danmark rykkes grænsen til Europa. Men af princip bruges der ikke materialer og underleverandører udenfor Europa.
Lykkegaard monterer og servicerer pumperne rundt omkring i landets pumpehuse og stationer
Nye pumper klar til at flytte vand
Der er pumpestationer rundt omkring i vådområder i hele Danmark, hvor Lykkegaards pumper har gennet vand væk i langt over 50 år, og hvor de originale pumper stadig kører i fin stil.
Alle pumper testes og godkendes, inden de sendes til kunden
Når en pumpe skal skiftes, tilbyder Lykkegaard at demontere den og skille den ad, så alle brugbare dele kan blive genanvendt. I de nye typer HDPE-pumper kan 99 % af materialet genanvendes – kun gummipakningerne skal til restaffald.
- Vi kender vores pumper, og hvis vi selv skiller dem ad igen, så ved vi præcis, hvordan materialerne skal sorteres, så de kan genanvendes bedst muligt. Derfor giver vi gerne kunderne – og miljøet den service, siger Karsten Lykkegaard.
Historien bag Lykkegaard A/S
Lykkegaard A/S er en familiedrevet virksomhed i Ferritslev på Fyn. I dag er 5. generation er på vej til at overtage virksomheden.
Pumperne kan pumpe mellem 25 og 1200 liter i sekundet – afhængig af projekts behov. Er der behov for at pumpe mere vand, sætter man typisk flere pumper op i pumpehusene
De første Lykkegaard-pumper blev produceret for 137 år siden og siden ca. 1920-erne har virksomheden specialiseret sig i at producere propelpumper der flytter store mængder vand ved lavt tryk. Det betyder, at der i dag er Lykkegaard-pumper mange af de steder, hvor der bliver afvandet marker og områder på grund af risiko for høj vandstand.
Pumperne er driftssikre – mange har kørt i mindst 50 år – og de bliver designet og produceret til hvert enkelt projekt, så pumperne passer præcis til det behov, der er, og samtidig bliver så energi-effektive som muligt.
Lykkegaard arbejder konstant på at udvikle detaljer og forbedre pumperne. Lige nu er de i gang med at udvikle egne propeller, som er endnu mere præcise end de formstøbte. I de første tests giver det en energioptimering på 5-10 procent yderligere.