Samarbejde er alfa omega for at få arkitektens plan til at lykkes
I renoveringer er samarbejde og en tillidsbaseret tilgang det vigtigste for at lykkes, siger Leif Olsen, projektchef i Hovedstadens Bygningsentreprise a/s.
Behovet for fornyelse og mere tidssvarende boliger sætter gang i renoveringen af mange almene boliger. Når arkitekten er klar med sin plan og vision for en renovering, og entreprenøren er valgt, skal plan og vision stå deres prøve i virkeligheden.
- Samarbejde og en tillidsbaseret tilgang til det ofte komplicerede byggeprojekt, som en renovering er - er det vigtigste for at få succes. Derfor har vi udviklet et velgennemprøvet koncept for et tillidsbaseret samarbejde, som starter allerede, inden byggeriet begynder, siger Leif Olsen, projektchef i Hovedstadens Bygningsentreprise a/s.
Et godt samarbejde får de forskellige fagligheder til at spille sammen
Den tillidsbaserede samarbejdsmodel er blandt andet anvendt på renoveringen af Nærumhuse, der blev udført i samarbejde med Pålsson Arkitekter AS som totalrådgiver for bygherre. Benjamin Salling Røder, projekt- og byggeleder hos Pålsson Arkitekter, siger:
- Vi har helt generelt været tilfredse med samarbejdet med Hovedstadens Bygningsentreprise. Deres program med opstartsworkshop og løbende samarbejdsevalueringer internt i projektgruppen gør, at det er nemmere at holde fast i den gode tone undervejs. Dertil har vi oplevet en fin byggeledelse på Nærumhuse.
Hovedstadens Bygningsentreprise har udviklet en fast formel for det gode samarbejde, der omfatter opstartsworkshop for alle involverede parter. Derudover følges op med løbende samarbejdsmålinger undervejs, hvor fokus er på samarbejdet, kvaliteten og effektiviteten i byggeriet. Holder man det, man havde lovet hinanden? Er der noget, som skal justeres? Metoden sikrer, at man får vendt tingene, og alle holder samme retning, så visionen lykkes.
- Jo bedre samarbejde, der er rundt om bordet mellem arkitekt, bygherre og entreprenør, jo bedre resultat får vi. Det vigtigste er at få vores forskellige fagligheder til at spille sammen. Det gør vi ved at forstå hinandens udfordringer og motiver. Gør vi det, bliver vi bedre til at hjælpe hinanden. Sidst men ikke mindst er det vigtigt at få udfordringer på bordet – også de svære – og sammen finde en fælles løsning”, siger Leif Olsen, projektchef.
Om Nærumhuse
Bebyggelsen Nærumhuse er fra 1944 og omfatter 110 rækkehuse. Renoveringen er udført i et samarbejde mellem Søllerød Almene Boligselskab, Pålsson Arkitekter AS, DOMINIA, Boligkontoret Danmark, beboerne i området og hovedentreprenør Hovedstadens Bygningsentreprise a/s.
Et godt samarbejde kommer ikke af sig selv
- Start samarbejdet med en opstartsworkshop, hvor I aftaler spilleregler for samarbejde.
- Mål løbende på samarbejdet, kvaliteten og effektiviteten.
- Respekterer hinandens fagligheder og forstå hinandens udfordringer.
- Bevar den gode tone.
- Sid gerne sammen nogle dage om ugen – så lærer I hinanden bedre at kende.
- Få udfordringerne på bordet og find en fælles løsning.