
Silkeborgs nye pejlemærke er inspireret af områdets storslåede natur
I den nye Silkeborg-bydel Fredensgård vil et 20 etagers højhus med grønne taghaver erstatte torvecentret. ’Træet i skoven’ har været afsættet for Swecos design af højhuset til 70 lejligheder og erhverv midt i byens smørhul.

Lige nu er man i Silkeborg i gang med at rive det tomme torvecenter og de tilstødende lejligheder ved Fredensgade. Hele området kommer til at huse det nye bydel Fredensgård. I stedet for torcvecentret skal her opføres et højhus, der får navnet Fredens Tårn. Tårnet vil rumme erhvervslokaler i stueplan og 70 lejligheder i varierende størrelser fordelt på de øvrige 19 etager, skriver entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard.
- Fredensgård er et spændende projekt, som medvirker til at udvikle den centrale del af Silkeborg. Lejlighederne bliver attraktive for både unge, familier og seniorer, der vil bo tæt på byens butikker og byens kultur- og fritidstilbud, og vi har lagt stor vægt på at opføre lejligheder og erhvervslokaler af høj kvalitet. Det kommer i den grad også til udtryk i det nye højhus. Samtidig er det vigtigt for os, at højhuset arkitektonisk passer godt ind i omgivelserne og bliver et vartegn for Silkeborg, siger projektudvikler hos entreprenør- og udviklervirksomheden A. Enggaard, Lars Thesmer Sørensen i en pressemeddelelse.
Udsigt til den unikke natur
Fredens Tårn er udformet med inspiration fra kvaliteterne i Silkeborg by og ikke mindst de fantastiske naturområder omkring byen.
- Ligesom roden på træet forankres Fredens Tårn i byen med en base, der griber fat i karrébebyggelsen og bygger bro til områdets skala. I husets midte er der arbejdet med forskydninger og indeliggende altaner, som skaber en varieret og aktiv facade. I tårnets top aftager bygningskroppens volumen. Ved at trække de tre øverste etager ind skabes plads til en række differentierede grønne taghaver og -terrasser, hvorfra beboerne kan nyde eftermiddagssolen med udsigt over skovene, der omgiver Silkeborg, fortæller Patrick Ronge Vinther, arkitekt og kreativ leder hos Sweco Architects, der står bag designet.
Fredens Tårn får forskydninger i bygningskroppen og varierede dybder – lige fra store skår og indeliggende altaner til detaljerne omkring mursten og fuger – som synliggør lysets bevægelse og danner et skyggespil, der får facaden til at ændre karakter og udtryk afhængig af tidspunkt på døgnet. Nikolaj Effert Jonassen, der er arkitekt og kreativ leder hos Sweco Architects tilføjer:
- Vi differentierer mellem virkemidler, der opleves på tæt hold, samt karaktertræk, der opleves på afstand. Tæt på bygningen vil man bemærke sammenstillingen mellem mønstermurværk og blank mur samt den levende beplantning, som vokser fra forpladsen og op ad huset. Dernæst er der arbejdet på en forbindelse til gaderummet, hvor huset åbner sig op, vækker de forbipasserendes nysgerrighed og inviterer ned langs Fredensgade via den integrerede søjlegang.

Et sted man har lyst til at være.
A. Enggaard og Sweco Architects har haft fokus på at tegne en bygning af høj kvalitet, der kan give noget tilbage til mennesker og byen som sådan. Derfor er stueetagen til erhverv, der skaber liv om Fredens Tårn hele døgnet.Designet åbner stueetagen op med store vinduespartier fra gulv til loft, der skaber sammenhæng mellem inde- og uderum og bidrager til et trygt og åbent gademiljø. Den nuværende p-plads bliver erstattet af et gårdrum med en ny grøn lomme midt i byen, og offentligt tilgængelige stier gennem gårdrummet tilbyder beboere og lokale at færdes ad nye trygge og velbelyste stiforløb, hvor differentieret beplantning bliver en naturlig del af den daglige bevægelse gennem bymidten.
I forlængelse af højhuset ligger tre byggefelter, som tilsammen danner en karré med lejligheder og erhverv mod henholdsvis Fredensgade, Christian 8.s Vej og Torvet samt en parkeringskælder i tre etager. Karréen kommer til at spille sammen med den eksisterende kontekst og samtidig vil den trække paralleller til højhuset og byen som helhed.
A.Enggaard og PKA opfører 270 lejligheder i Fredensgård, som udover boliger og erhvervslokaler rummer fælleslokaler og et dejligt gårdrum, der kan benyttes af beboerne og byens øvrige borgere.