Stor interesse for træ: Klimaloven giver travlhed hos Taasinge Elementer
Udfordringer med brandsikkerhed og lydisolering er løst – og vejen for endnu mere træ i byggeriet er dermed banet.
I 2023 indfases nye krav i bygningsreglementet til bygningers samlede klimaaftryk – herunder aftrykket fra selve byggeprocessen.
1 og 2 plans træelementbyggeri i Præstemarkshaven ved Søften, Taasinge Elementer
Og det kan mærkes – ikke mindst hos Taasinge Elementer, der siden 1971 har produceret og monteret præfabrikerede tag- og facadeelementer i træ.
- Vi har oplevet en stigning i efterspørgslen på komplette løsninger i træ på mellem 20 og 30 % indenfor de sidste år par år, fortæller kommerciel direktør, Ole Hybel.
Og årsagen er indlysende, tilføjer han:
- Ud over, at vi har 50 års erfaring med præfabrikerede træelementer, så handler det selvfølgelig om, at træ ikke er til at komme udenom, når CO2 udledningen fra byggeriet skal reduceres. Det er både bygherrer, entreprenører og rådgivere bevidste om, så vi modtager rigtig mange forespørgsler, lyder det.
Udfordringer ryddet af vejen
Udover sårbarhed for fugt, har forhold vedrørende brandsikkerhed og lydisolering været de traditionelle hurdler, når det kom til komplette byggerier i træ.
Men med det store fokus på udvikling af grønne løsninger, er der fra rådgivernes side arbejdet rigtig meget med de to sidstnævnte:
- Det betyder, at vi nu kan levere et komplet og meget klimavenligt råhus i træ. Det eneste, vi ikke kan erstatte med træ, er faktisk fundamentet, som dog kan slankes ganske betragteligt, når der er tale om lette byggerier, siger Ole Hybel.
Træelementbyggeri ved Made In Aarhus i Lisbjerg, Taasinge Elementer
Kontrolleret produktion
En del af forklaringen på den stigende efterspørgsel, skal formentlig også findes i de miljømæssige fordele, som fabriksfremstillede, fuldisolerede elementer med indbygget dampspærre, tilbyder.
Her er det væsentligste, at materialerne ikke udsættes for fugt, og at de leveres helt indpakkede til byggepladsen:
- Dermed er der i mange tilfælde slet ikke behov for efterfølgende udtørring af byggeriet. Dertil kommer også, at man med lette elementer kan klare sig med meget mindre udstyr, og at byggeriet kan lukkes meget hurtigere. Det er alt sammen med til at reducere CO2-udledningen og bidrage til et endnu grønnere klimaregnskab, lyder det fra Ole Hybel.