
Arboretet i pagt med natur og funktionalitet
Arkitekterne Gert Mikkelsen og Claus Francke står bag de ekstraordinære nye bygninger til Arboretet i Hørsholm. Huse i naturmaterialer, der skaber en glidende overgang til de botaniske omgivelser og som giver plads til administration, forskning og undervisning.
Den forstbotaniske have Arboretet i Hørsholm er med sin samling af mere end 2.000 arter af træer og buske landets største samling af sin slags. Arboretet ejes i dag af 15. Juni Fonden og kan i sine nye rammer bl.a. bruges til forskning, undervisning og konferencer, ligesom man som privatperson kan besøge Arboretet og parken.
- Det afgørende har været at skabe et hus, der er i pagt med områdets natur og den fremtidige funktionalitet for 15. Juni Fonden, Københavns Universitet og stedets gæster, siger Claus Francke fra den ene af de to tegnestuer bag projektet.
- Derfor har vi også brugt mange naturmaterialer og lavet stor transparens, så naturen trækkes ind og derved skaber en naturlig overgang til omgivelserne.

Arboretet
Åbent og svævende hus i naturmaterialer
Det lidt rå og naturorienterede udtryk er således fremherskende. Af naturmaterialer er der bl.a. anvendt ceder, eg, ahorn og bornholmske brud. Det nye Arboretet er bygget op med et multihus i dobbelthøjde, mens to opadvingede fløje markerer mod hhv. øst og vest. Mod vest falder terrænet naturligt, hvilket arkitekterne har udnyttet til at skabe en lethed med den karakteristiske ”svævende” fløj.
- Der er en helt åben struktur på alle fire sider. De opadvendte tagformer stræber mod øst og vest, følger lyset og giver lys på alle fire sider. Der genplantes omkring 300 træer og buske af vidt forskellige arter omkring bygningen, som vil vokse op, og det grønne græs binder det hele sammen i bunden.
- Inde i bygningerne er der bl.a. massive egeplanker, lydpaneler i ahorn og i det hele taget mange naturmaterialer. Også besøgshuset har vi indrettet meget råt med f.eks. bornholmske brud på gulvet.
Et drømmeprojekt med frie tøjler
Den tidligere bygningsmasse fra 1950’erne-1970’erne er nu erstattet af huset med et mindre fodaftryk på ca. 500-600 m2, som har fuld kælder og indskudte dæk. Det er nye bygninger med stor detaljerigdom både i forhold til design og udbuddet til ingeniører m.fl., så arkitekterne Gert Mikkelsen og Claus Francke har desuden fungeret som bygherres rådgiver i processen frem til den færdige løsning. Et samarbejde og et resultat, der er yderst tilfredsstillende ifølge Claus Francke:

- Det er et drømmeprojekt og stilmæssigt egentlig atypisk for vores tegnestue. I dette projekt har bygherre virkelig udfordret os. Vi har fået frie tøjler og lov til at tænke ud af boksen. Arboretet har allerede fået meget positiv omtale fra alle sider og står til en bedømmelse/kåring, så det har på alle måder været et fantastisk forløb.