Byg med bioaffald – Søren Jensens svampesporeprojekt
Biologiske materialer er generelt underrepræsenterede i den danske byggebranche. Derfor satte udviklingsteamet i Søren Jensen sig for at skubbe til vanetænkningen. Vi fandt frem til mycelium (svampesporer), som viste sig at have en evne til at omdanne forskellige former for bioaffald til byggemateriale, fortæller Andreas Castberg, salgs- og forretningsudviklingsleder i Søren Jensen.
Tekst af Jonas Egholm
Med afsæt i Søren Jensen fokus på regenerative byggevarer valgte udviklingsteamet undersøge, hvordan de kunne anvende kontorets eget affald til produktion af nye biomaterialer. Valget faldt på kaffegrums.
- Kaffegrumsen blandede vi op med svampesporer fra Østershatte og tilsatte hamp for at give massen mere struktur. Materialet blev første gang afprøvet sommeren 2018 i form af et tag til et pavillonprojekt. Idéen var at skabe et cirkulært og fornybart materiale med denne pavillon som prototype og herigennem understøtte vores ambition om at gøre næste generation af bæredygtigt byggeri regenerativ, fortæller Jon W. Strunge, energi- og indeklimaingeniør i Søren Jensen.
Hvor tidligt i processen indtænker I bæredygtighed?
- Søren Jensen har en markant holdning til, hvad god ingeniørkunst er, og det ligger dybt i vores DNA at ville være en aktiv medspiller for arkitekterne fra allerførste streg på tegnebrættet. Dette har de seneste år udviklet sig i takt med, at vores ambitionsniveau for bæredygtigt byggeri er steget, siger Andreas Castberg og fortsætter:
- Branchen er ved at få øjnene op for, hvor meget valget af materialer betyder for miljøpåvirkningen, herunder den CO2-udledning, som et byggeri forårsager i løbet af en hel livscyklus. Vi vil hæve barren for begrebet om bæredygtighed og gå endnu videre end de nuværende certificeringssystemer. Det kræver en proaktiv holdning helt ned til, hvilke søm og skruer, der anvendes. Hvis bæredygtighed virkelig skal batte, skal den med andre ord være en styrende parameter for alle de valg, vi træffer i designprocessen.
Hvordan præger jeres ambition om at fremme en mere gennemgribende bæredygtighed den interne organisation i firmaet?
- Vi har nedsat en tværfaglig gruppe for regenerativt byggeri, som består af repræsentanter fra alle vores projekterende teams. På den måde vil vi sikre, at bæredygtighed altid er en integreret del af det enkelte projekt. Vi har i det hele taget fortløbende fokus på at skabe og fremme en kultur, der giver rum for at tænke ud af boksen og udfordre status quo. I 2016 besluttede vores ejerfamilie, at bæredygtighed skal være en mere central del af vores tilgang til ansvarlig forretningsdrift. Denne ansvarlighed fik vi papir på i 2019, da vi som det første rådgivende ingeniørfirma i Europa blev en del af B Corp-bevægelsen.
Hvilke partnerskaber har I indgået i forbindelse med myceliumprojektet?
- Vi samarbejder med en række forsknings- og uddannelsesinstitutioner om udvikling af viden om myceliummaterialer, bl.a. DTU, Vrij Universitet i Belgien og KADK. Derudover har vi indgået partnerskab med et par producenter af svampe til fødevarebranchen, et firma med speciale i affaldshåndtering samt andre erhvervspartere, fortæller Jon W. Strunge.
Er byggebranchen i Danmark klar til biomaterialer?
- Byggebranchen er ret konservativ og ser helst, at materialer er grundigt gennemprøvede. På den måde står vi over for en klassisk udfordring ved at introducere noget helt nyt, siger Andreas Castberg og fortsætter:
- Ikke desto mindre har vi fået megen positiv respons fra bl.a. bygherrer, ikke kun i forhold til mycelium-materialet, men til regenerativt byggeri generelt. Det kræver dog, at både private og offentlige bygherrer tør at satse på disse produkter, samt at vi som branche finder måder, hvorpå vi kan håndtere de risici, der er forbundet med anvendelsen af nye materialer. Min forventning er, at mange nye biomaterialer vil se dagens lys i de kommende år. Hvis vi skal lykkes med at ændre kurs i forhold til de forestående klimaudfordringer, er det en nødvendighed.