Dynamisk og detaljeret boligbebyggelse med mangfoldig beboersammensætning
Med Årstiderne Arkitekters transformation af grundens eksisterende fabriksbygning, forskellige boligtyper, etablering af fælles uderum og murværk med en høj detaljeringsgrad, står Kongegården i Silkeborg som et smukt, varieret og trygt boligområde, der bygger videre på stedets historie og den omkringliggende by.
Kongegården består af både almene boliger, ejerlejligheder i tre- og fireetagers bygninger og rækkehuse i et nyt boligområde beliggende i Sydbyen i Silkeborg. Den 18.000 m2 store grund husede oprindeligt Silkeborg Maskinfabrik, hvoraf en karakteristisk industribygning fra 1950’erne er bevaret og nu ombygget til en dagligvarebutik med almene boliger på toppen.
- Vi blev inspireret af det miljø, der er i Sydbyen i forhold til skalaen og materialiteten med dens blandede bebyggelse, primært i røde mursten. Derudover ønskede vi en fortætning, så flest muligt havde mulighed for at bosætte sig i det attraktive Sydbyen. Derfor har bymidtens skala og tæthed også udgjort en reference sammen med detaljeringsgraden, naturen, blandingen af boliger og beboersammensætningen, fortæller Anders Lyhne, kreativ leder og sagsarkitekt i Årstiderne Arkitekter.
Arkitektonisk detaljeringsgrad med tone i tone
- Det er interessant at skabe noget, der er homogent, sammenhængende og samtidig dynamisk. Vi tog udgangspunkt i de røde teglsten, men lod fugefarverne variere i forskellige nuancer. Derudover er der leget med forskydninger i bebyggelsen både i højde og i plan, hvorved der opstår markeringer af indgangspartier, altaner og tagterrasser. Virkemidlerne er enkle, men effektfulde. I den tidligere fabriksbygning har vi etableret fælles opholdsmiljøer mellem boligerne, hvor uformelle møder kan opstå. Parkeringsfaciliteterne har vi placeret under terræn og dermed givet plads til grønne uderum og liv.
- Når bygherrer vil og tør skubbe lidt til normalen, og entreprenører og håndværkere vil udføre det bedst mulige, og arkitekterne insisterer på at hæve barren og udfordre bygherre til at rykke ved vanetænkning. Og alle viser gensidig respekt og tillid, så lykkes det, som her.
Tæthed og nærhed – en god ramme om beboernes liv
Ifølge Anders Lyhne kan man ikke få gode byer ved kun at arbejde på detaljer – det handler om først at etablere gode bebyggelser, man dernæst kan lave god arkitektur på, så man til sidst kan arbejde på detaljerne. Med Kongegården har Årstiderne Arkitekter netop været igennem hele processen og er lykkedes med at skabe et helstøbt byggeri med en tæthed, intimitet og en høj grad af fællesskab og tryghed, som samtidig udmærker sig som et arkitektonisk smukt byggeri.
Tæt og pragmatisk samarbejde
Det tætte samarbejde mellem de forskellige interessenter har ifølge Anders Lyhne været afgørende for det endelige resultat.
- Når bygherrer vil og tør skubbe lidt til normalen, og entreprenører og håndværkere vil udføre det bedst mulige, og arkitekterne insisterer på at hæve barren og udfordre bygherre til at rykke ved vanetænkning. Og alle viser gensidig respekt og tillid, så lykkes det, som her.
Kongegården er blevet præmieret med Silkeborg Kommunes Arkitekturpris 2019.
Fakta om Kongegården:
- Bygherre: AAB Silkeborg, Friza Invest, Rema
- Bygherrerådgiver: Kuben Management A/S
- Arkitekt: Årstiderne Arkitekter P/S
- Hovedentreprenør: Jørgen Friis Poulsen A/S (JFP)
- Ingeniør: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
- Landskab: Terra Nova Landskab