Ressourcerækkerne af Lendager: En indlejret fortælling om bæredygtighed
På Ressourcerækkerne i Københavns Ørestad er Lendager Group lykkes med at genanvende byggematerialer i mange dele af bygningen, eksempelvis facadens elementer af murværk med cementfuger, hvilket har givet projektet et karakteristisk patchwork-udtryk – et markant eksempel på en ny bæredygtighedens æstetik.
Anders Lendager ser Ressourcerækkerne som ét af de foreløbige højdepunkter i sin karriere, da man her er lykkedes med at bygge med genanvendte materialer på 100 % kommercielle vilkår:
- Projektet har fået stor opmærksomhed gennem hele processen, og man kan se Ressourcerækkerne som et meget stort pilotprojekt, der viser, at der er en farbar vej for den her tænkning. Rigtig mange har kunnet se værdien, og som arkitekt er det vigtigt at skabe noget, hvor den arkitektoniske merværdi er synlig for både bygherrer, beboere og udførende. Med en holistisk tilgang er økonomi en væsentlig faktor i ethvert projekt – og i at bygge bæredygtigt i det hele taget. Her skal vi som arkitekter tænke over hvordan, bæredygtige tiltag kan give en højere værdisætning?
Genbrugstræ fra opførelsen af Københavns Metro, murværk fra Carlsberg Bryggeri og vinduer fra én af landets største almene boligforeninger. Det er blandt andet de materialer, Ressourcerækkerne består af, og ifølge Anders Lendager er den bagvedliggende fortælling værdifuld for beboerne:
- Med cirkulær økonomi opstår der et historicistisk narrativ, som er indlejret i selve materialerne og deres historie, hvor man hæfter sig ved det skønne i at være omgivet af mursten fra Carlsbergs bryggeri. Æstetikken får herved et nyt narrativ. Og som en følge af det skal vi til at skelne mellem materialer, som bliver valgt til igen og igen, og andre materialer, som ikke kan leve op til de krav, fortæller Anders Lendager og fortsætter:
- Avanceret murværk er ikke noget, man generelt forbinder med Ørestaden, men man kan sige, at det genanvendte 60’er og 70’er murværk giver et mønster og visse fremrykninger, som skaber liv i Ressourcerækkernes facade. Og det er den arkitektonisk genfortolkning – den mulighed for en ny fortælling – som arkitekter skal gribe. Muligheden for at forædle og upcycle produkter gennem en arkitektonisk proces, hvor eksempelvis murværk med cementmørtel fra en staldbygning ude på landet kan blive et højkvalitetsprodukt. Det skal vi som arkitekter arbejde med nu.
Amagers kolonihaver fylder tagfladen
Anders Lendager er meget tilfreds med den måde, som Ressourcerækkernes tagflade aktiveres på, hvor fælleshuse og kolonihaver danner basis for et fællesskab for beboerne.
- Kolonihaverne og selve tanken om, at alle har mulighed for at eje et lille grønt område, er en del af Danmarks historie, og på den anden side af taglemmen er der et demokratiseret område, hvor man kan deles om haveredskaber og drikke en øl med naboen. Det er poetisk og en smule naivt, men det er et lille greb, der betyder alverden for beboerne, siger Anders Lendager og uddyber:
- Jeg er selv opvokset med en kolonihave på Amager, og der er en høj grad af livskvalitet forbundet med det frimærke – skærpede barndomsindtryk af dufte og sanser fra haven. Og man behøver ikke eje en matrikel selv for at have adgang til det fællesskab – at dyrke haven med sine børn handler for mig om mere, end man tror. De grønne tomater, som man selv har dyrket, dem lægger man på køkkenbordet og håber på, at de bliver røde. Den omsorg for ressourcer er vigtig, og det er vigtig læring.
At skabe reelle, skalerbare løsninger
- Resourcerækkerne er bare et lille projekt, men det kan være vigtigt i et globalt lys, da det er vigtigt at få skabt konkrete løsninger til at indfri de politiske målsætninger for klimaet. Projektet viser, at forbrugerne gerne vil vælge klimavenligt, fortæller Anders Lendager og fremhæver, at tilgangen kan overføres til andre projekter over hele verden:
- De færreste innovationer kommer til verden uden store tab, og det har kostet os en del at udvikle løsningerne til Ressourcerækkerne, men nu står vi på den anden side med produkter og erfaringer, som er konkurrencedygtige. Vi er nu der, hvor folk uden videre kan ringe til os og bestille upcyclede vinduer, murværkselementer og træ som på Ressourcerækkerne. Vi er gået fra at spørge, om det kan lade sig gøre til: Hvornår skal du bruge det?
Anders Lendager fremhæver, at klimaagendaen kræver så mange partnere som muligt, og han håber at se en række andre projekter fra andre tegnestuer med samme tilgang:
- Arbejdet med genanvendelse af byggematerialer må aldrig være et ego-projekt. Og jo mere aktivitet på det her område, desto bedre for Lendager Group. Men det er vigtigt ikke kun at fokusere på materialerne, men også innovere forretningsmodellerne. For når vi ser på hvor få projekter med fokus på genanvendelse, der er i gang rundt om i verden, så er faktisk det forstemmende. Det er virkelig ikke godt. På den anden side er der et kæmpemæssigt potentiale for Danmark til at være first mover. Byggeriet fylder for lidt i den løsningsmængde, som politikerne arbejder med i forhold til det enorme potentiale.