<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Første spadestik til Lemvigs nye klimatorium
Første spadestik til Lemvigs nye klimatorium

Første spadestik til Lemvigs nye klimatorium


Nu tages første spadestik til Lemvig Klimatorium, hvor kompetencer inden for forsyning og klima skal samles for at udvikle og formidle løsninger indenfor kystsikring, og understøtte Danmarks rolle som eksportør af løsninger på klimamæssige udfordringer.

Regionsformand Anders Kühnau, Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune og Steffen Damsgaard, bestyrelsesformand i Lemvig Vand- og Spildevand har netop taget det første spadestik til Lemvig Klimatorium.


Det nye klimatorium bliver et ikonisk bygningsværk designet af 3XN. Indgangen til Klimatoriet er formet som en bølge i træ, der skal lede tankerne hen på fjorden og bølgerne. Materialevalget er inspireret af de omkringliggende bådehaller, og der arbejdes med et råt og rustikt udtryk i træ, beton og stål. Materialerne får bygningen til at spille sammen med de lokale omgivelser, ligesom bygningens højde og placering er nøje afstemt med de øvrige bygninger på havnen.

 

Bygningen består af en simpel struktur i to etager, hvor stueetagens glasfacade får den træbeklædte overetage til se ud, som om den svæver. Glasfacaden gør bygningen transparent og åben, og giver forbipasserende mulighed for at følge med og deltage i husets aktiviteter.

 

Lemvig Klimatorium er et sted for både lokale og turister, der kan opleve udstillinger om klima eller få sig en kop kaffe i cafeen, hvor underetagen også kan benyttes til udstillinger, konferencer, koncerter og events af forskellig slags og blive et nyt samlingssted for byen.

 

- Havnen i Lemvig har de seneste år forandret sig fra at være en industrihavn til at være en rekreativ erhvervshavn, hvor der er klimasikret samtidig med, at der er udviklet attraktive byrum. Klimatoriet og landskabet omkring bliver det næste projekt i denne udvikling. Klimatoriet er tænkt som en enkelt og robust bygning med et klart og genkendeligt udtryk, udtaler Jan Ammundsen, Senior Partner og Head of Design, 3XN.

 

Foran Klimatoriet er der skabt kystsikring ved at hæve plateauet med en lav brystning, der giver en flot udsigt over Limfjorden.

  

Klimatorium sætter Lemvig i klimacentrum
Etableringen af Lemvig Klimatorium er bygherrerne Lemvig Vand- og Spildevand og Lemvig Kommunes svar på de udfordringer med urbanisering og klimaforandringer, de oplever på egnen. Med etableringen af et stærkt videncenter er det håbet at kunne trække specialister og virksomheder til området, som kan være med til at skabe arbejdspladser og vækst.

 

Klimatoriet spiller en central rolle i Coast to Coast Climate Challenge, der er et 6 år langt klimatilpasningsprojekt, bestående af 31 partnere og 24 projekter i Midtjylland, der skal sikre mod klimaforandringer. Klimatoriet skal fungere som base for udvikling af nye initiativer og formidling af viden inden for klimatilpasning af kystnære områder.

 

3XN vandt i september sidste år konkurrencen om at opføre Danmarks nye internationale klimacenter, Klimatorium i Lemvig. Vinderforslaget er udarbejdet i samarbejde med SLA og Orbicon.
Fakta om projektet

Projekt navn: Lemvig Klimatorium
Beliggenhed: Lemvig, Danmark
Typologi: Klimacenter
Størrelse: 1.600 m2
Arkitekter: 3XN
Team: SLA, Orbicon
Klient: Lemvig Vand- og Spildevand og Lemvig Kommune
Forventes færdig: 2020