Give Steel i kontrol med naturens kræfter
Naturkraft er en oplevelsesarena, hvor man beskriver og leger med naturens kræfter ud fra indgangsvinklen, iagttag, prøv og forstå. Sådan var det også da Give Steel skulle konstruere den krævende stålkonstruktion til bygningen og de tre ”sfærer”, udstillingsrum, hvor man kan følge årstidernes skiften, fotosyntesen og meget mere.
Krævende statik tilpasset naturens kræfter
Give Steel stod for både konstruktion af selve bygningens bærende stålkonstruktion samt de indvendige tre sfærer. Huset er bygget ind i en vold og bygningens flotte arkitektoniske ”fald” gør konstruktionen krum i to retninger. Derfor skulle trykket så at sige trækkes over et større område. Statikken skulle tage højde for, at stålprofilerne kunne trække kræfterne med rundt i en bue – en noget anderledes konstruktion med en krævende statik. Konstruktionen blev udtænkt og beregningen udført i Give Steels tekniske afdeling i Aarhus, der fortæller:
- Statikken i projektet var krævende. Konstruktionen skulle beregnes meget nøjagtigt for at den kunne optage de kræfter, der er nødvendigt i forhold til gavlene, der er betonkonstruktioner. En ikke helt nem ingeniøropgave.
Valsning sikrede effektiv arbejdsproces
De tre sfærer af kuppelformede stålkonstruktioner blev valset og transporteret til byggepladsen, hvor det hele blev samlet med boltsamlinger og en god portion præcision. Valsningen sikrede en effektiv arbejdsproces, der minimerede produktionstiden og reducerede CO2 udledningen på fabrikken i Brande.
Kompleksitet i konstruktion og samarbejde
Hvis man vil kontrollere naturens kræfter, må man forstå dem til fulde - og tilpasse sig efter dem. Stålkonstruktionen til Naturkraft er et godt eksempel på, hvordan kompliceret statik i kombination med stram projektledelse kan frembringe et imponerende resultat.
- Det var ikke bare konstruktionen i projektet, der var kompleks. Det var projektledelsen og koordineringen med de mange interessenter også. I et lidt ”skævt” projekt som dette, er der gennem hele forløbet mange snitflader mellem projektets samarbejdspartnere, der skal koordineres og håndteres, både teknisk, praktisk og procesmæssigt, fortæller Rasmus Østergaard, der som projektleder i Give Steel forestod projektledelsen.
Give Steel har leveret i alt 310 tons dansk produceret kompleks stålkonstruktion til Naturkraft.
Når dørene åbner til Ringkøbings nye arena for naturens vilde kræfter, er det nok de færreste der tænker over, at bygningens konstruktion i sig selv er i dialog med naturen.
- Men det ved man i Give Steel!